top of page

Kiskorú veszélyeztetése

Alább olvashatja azokat a cikkeket, amelyeket támogatóink (kapcsolódó cikkeink alatt), vagy más szerzők tettek közzé ezen témában más oldalakon és úgy gondoltuk, hogy elősegíthetik kedves olvasóink tájékozódását. A cikkek alján megtalálhatóak az eredeti közzététel honlapjának linkjei is. 

 

A cikkek alatt, az oldal alján megtalálhatja az arhívumot, amelyben korábbi cikkeket is letölthet.

Kapcsolódó cikkeink
Más kapcsolódó cikkek
A védelembe vétel menete – teendők a szülői elidegenítés megállapítása esetén
2013.03.05

A szülői elidegenítés megtörténtének, ill. folyamatának vizsgálata történhet tanúmeghallgatással, szakértői vizsgálattal és hang, ill. video felvétellel, továbbá rajzszakértéssel.

A tanúmeghallgatás meglehetősen labilis bizonyíték, mivel a tanúk általában családtagok, barátok, barátnők, akik elfogultak.

Amennyiben a szakértő kétséget kizáróan megállapítja az elidegenítés tényét, helye van ellenszakértő állításának, ill. kérésének (természetesen a költséget a vesztes fél fizeti). A szakértő lehet az ügyfél által felkért szakértő is (un. magánszakértő), de kirendelt szakértő is. Az ügy eldöntése szempontjából az lényegtelen, hogy kirendelt, vagy magánszakértő jár el, ugyanis hamis szakértői véleményt egyik sem adhat, de erről a témakörről másik cikk fog megjelenni.

 

dr. Regász Mária

 

Szexuális zaklatás, avagy az apa befeketítése
 
2013.12.30

Sajnálatos, hogy egyre sűrűbben találkozunk olyan esetekkel, amikor a gyermeket gondozó személy oly módon próbálja a gyermek felügyeleti jogát megszerezni, hogy a különélő szülőt szexuális jellegű bűncselekmény elkövetésével vádolja meg alaptalanul.Az még sajnálatosabb, hogy ehhez néha „szakértők” is adják a nevüket és „készítenek” a gyermekkel olyan szakértői véleményt, amilyet az anya „megrendel”, vagy készítenek szakértői véleményt az anya elmondása alapján, holott mindkét eset súlyos következményekkel jár a másik szülőre és a gyermekre nézve.

 

dr. Regász Mária

 

Mit kell tenni, ha apuka megerőszakolta a gyereket? (index.hu)
2013.12.04

Regász Mária tizenhét évig dolgozott gyámhivatalnál, abból három éven át a IX. kerületi gyámhivatal vezetője volt. 2006-ban lett ügyvéd, családjoggal foglalkozik. A szigetszentmiklósi brutális gyermekkínzási ügy kapcsán beszélt a gyermekvédelem hibáiról, arról, hogy ki mit tehetett volna a gyerekekért, és hogyan fordulhatott elő, hogy a rendszer nem tudta megvédeni őket a szüleiktől.

 

dr. Regász Mária

 

Attól, hogy apa veri anyut, még lehet jó apa?
 
2014.03.05

Megjegyzés

dr. Regász Mária

A családon belüli erőszak a különféle felmérések szerint a lakosság 10 százalékát, más adatok szerint minden negyedik-ötödik nőt érint. A bántalmazó tipikus esetben a nő férje, élettársa, volt férje, volt élettársa.

A „bántalmazás” fogalmának sokféle értelmezése van, általában a kényszerítő kontrollt és ezt nyomatékosító testi fenyítést, vagy testi erőszakkal történő, komoly és hihető fenyegetőzést értjük alatta. Bántalmazott feleségnek lenni nyilván nehéz és megterhelő, de vajon milyen érzés egy anyánkat bántalmazó apuka gyermekeként felnőni? Attól, hogy apa veri anyut, még lehet jó apa?

 

pp

 

Maró sav lehet a válasz az elutasításra 
 
2014.02.27

Megjegyzés

dr. Regász Mária

A bosszútól égő támadók egy üveg savat már 70 forintból beszerezhetnek, mégis egy életre megkeseríthetik áldozataik életét Indiában és több más országban. Az áldozatok többsége tizenöt-húsz műtéten esik át, de utána is társadalmi kirekesztés, lelki sérülések várnak rájuk, emellett munkát is sokkal nehezebben találnak. Több mint 1500 savtámadás van évente, a Stop Acid Attacks szervezet próbál minél több áldozatot felkarolni.

 

Fazekas Orsolya

 

Elfogták a gyerekével bezárkózó férfit
 
2013.12.23

Megjegyzés

dr. Regász Mária

Egy férfi elbarikádozta magát a tízhónapos gyerekével dunaújvárosi lakásukban, és állítólag robbantással fenyegetőzött. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy néhány órával később sikerült épségben kihozni a kislányt, apját pedig őrizetbe vették.

 

Index

Gyerekgyalázás: mindenki hárított
 
2013.11.26

Megjegyzés

dr. Regász Mária

"Mióta az eszüket tudják", a vád szerint azóta rendszeresen verte és erőszakolta anyja és apja a három szigetszentmiklósi gyereket, két fiút és egy kislányt. A Blikk szerint emberi ürülékkel, patkánnyal és csótánnyal etették őket, előfordult, hogy a szexuális erőszak után elvesztették eszméletüket. Végighívtuk a gyerekvédelmi jelzőrendszer kulcsszereplőit, akiknek az lett volna a dolguk, hogy észrevegyék és megállítsák a bántalmazást. Mindenki hárított.

 

Janecskó Kata

Munk Veronika

Arhívum

Ezen menüpont alatt letöltheti azon cikkeket PDF formátumban, amelyeket helyhiány miatt már nem tartunk az oldalunkon, viszont segíthet önnek a tájékozódásban. Az archívumokat mint minden más cikket az oldalon időrendben helyeztük el.
200x-200y Büntetőjogi arhívum (Feltöltés alatt...)
• Cikk 1
• Cikk 2
• Cikk 3
• Cikk 4
• Cikk 5
bottom of page