top of page

Jogesetek

Nemzetközi jogesetek:

 

A legsúlyosabb sorozatgyilkosokról szóló esetek kapcsolattartási, vagy más családi problémákra vezethetőek vissza, mint Edmund Kemper esetében is, akinek  szülei viharos házasságban éltek, és szétköltöztek, amikor kilenc éves lett. Négy évvel ezután elváltak, és neki nagyon hiányzott az igazi apja. Új otthonukban zsarnokoskodó anyja és testvérei állandóan ócsárolták őt, és amikor nagyobb lett, száműzték az alagsorba, mert úgy gondolták, hogy nem illendő a nővéreivel egy szobában laknia. ... "Helyesnek tűnt azok után, amennyit ordibált és szemétkedett velem annyi éven át" - mondta Kemper a rendőröknek, miután megerőszakolta anyja lefejezett holttestét, kivágta a gégéjét, majd letuszkolta a szemétledobón."  

Férje autójának csomagtartójában lelték meg Tökmag édesanyját

 

(Forrás: Index)

Alapos a gyanú arra, hogy az 54 éves Hszüe Naicen, az aucklandi tai-chi-mester megölte a feleségét, elrabolta hároméves kislányukat, majd a gyereket magára hagyva Amerikába szökött.

Az új-zélandi rendőrség szerdára virradóra megtalálta annak a kínai kislánynak az édesanyját, akit öt napja hagyott magára az apja a melbourne-i Dél Keresztje vasútállomáson. A 27 éves Anan Luit holtan emelték ki a szökésben lévő férfi autójának csomagtartójából a család aucklandi otthonánál, jelentette a Times Online [1]. A különös bűnügy részleteiről szombaton jöttek az első hírek, akkor találták meg a vasútállomás munkatársai a hároméves gyereket. Mivel nevét nem tudták, ruhái márkájáról nevezték el Tökmagnak. Az egyik biztonsági kamera felvételeit megnézve kiderült, hogy a kislány az apjával érkezett az állomásra, egy másik kamera azonban már a gyerek nélkül továbbsiető férfiről rögzített képet.

A lány azonosítása után kiderült, hogy szülei Új-Zélandon éltek. A rosszat sejtő rendőrök körözést adtak ki az apa ellen, az új-zélandi rendőröknek ugyanis tavaly már volt dolga vele hangos veszekedések és családon belüli erőszak miatt. A házaspár egy éve élt külön, a kislány az anyjával lakott. A helyi hatóságok szeptember 10-én látták utoljára a nőt, autóját hétfőn találták meg az aucklandi reptér parkolójában.

Az 54 éves Hszüe Naicen (angolosított nevén Michael Xue) egy kínai napilap kiadója volt Aucklandben, és egyelőre rejtély, hogy pontosan mi történt közte és felesége közt. Annyit tudni, hogy egy héttel ezelőtt repült Melbournbe, majd a következő részlet ami világos, az hogy a férfi miután otthagyta egy mozgólépcső tövében a kislányt, taxiba ült, a reptérre hajtatott és két órával később már egy Los Angelesbe tartó gépen ült. Az amerikai nagyvárosban - ahol rengeteg kínai él - ezután nyoma veszett.

A rendőrség már értesítette a kislány Kínában élő anyai nagyanyját, bár egyelőre a holttest azonosítására még nem került sor. A halál okát sem állapították még meg, bár a holttest elrejtésének körülményei mindenképp bűncselekményre, gyilkosságra és gyerekrablásra utalnak. Hszüe Naicen ellen jelenleg nemzetközi körözés van érvényben.

A férfi 12 éve hagyta el Kínát, Wu-stílusú tai-chi mesterként ismerik Aucklandben, legalábbis saját weboldalán [2] ez áll. Idén egy rövid riportfilm is készült vele, ami az előző házasságából származó, öt éve eltűnt nagyobbik kislányának kereséséről szólt. A film készítője szerint a férfi nem viselkedett őszintén a kamera előtt, amikor könnyek közt kérte gyermekét, hogy bocsásson meg neki és térjen vissza hozzá.

A hatóságok jelenleg úgy tudják, hogy a férfi pénzgondokkal küszködik, és házasságának tönkremenetele miatt mély depresszióba esett.

Megölte lányát és anyját egy rátóti nő

 

(Forrás: Index)

Holtan találta feleségét, lányát és a nagymamát egy munkából hazatérő férfi a Vas megyei Rátóton. A rendőrség azt feltételezi: a középkorú anya követhette el a bűncselekményt, majd magával is végzett. Az asszony két búcsúlevelet hagyott hátra, melyben anyagi gondokkal magyarázta tettét.Hétfőn késő délután a munkából hazatérő apa a rátóti lakásban talált rá holtan fekvő 12 éves lányára, 53 éves feleségére és a 76 éves nagymamára.

Értesítette a mentősöket, de azok már nem tudtak segíteni az áldozatokon - közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság. A nyomozók ismeretlen tettes ellen indították az eljárást, helyszíni szemlét tartottak, adatokat gyűjtöttek, tanúkat hallgattak meg, és megerősített közterületi szolgálatot láttak el a faluban a rendőrök.

A rendőrség azt feltételezi, hogy családi tragédia történt hétfőn. A jelenlegi adatok alapján az anya délelőtt végezhetett áldozataival, a saját szobájukban ölte meg őket egy konyhakéssel. Szúrt és vágott sebeket ejtett áldozatain, majd magával is végzett - hangzott el a helyi rendőr-főkapitányság keddi sajtótájékoztatóján.

"Semmilyen olyan bizonyíték, vagy tény nincs, ami azt valószínűsítené, hogy valamely ismeretlen, családon kívüli személy követte volna el a bűncselekményt, az eddigiek alapján azt valószínűsítjük, hogy az édesanya a tettes" - mondta sajtótájékoztatóján Halmosi Zsolt, Vas megye rendőrfőkapitánya.

A négytagú családban élő munkanélküli, beteges nő két búcsúlevelet hagyott hátra. Az egyikben súlyos anyagi okokkal magyarázta tettét. A nyomozók szerint az egyik levelet kislánya és édesanyja meggyilkolása előtt, a másikat pedig utána írhatta. Megtalálták azt eszközt is, amellyel elkövették a gyilkosságokat, egy 20 centiméteres pengéjű kést.

Az ügyben több emberen elkövetett emberölés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt eljárást indított a Vas MRFK bűnügyi osztálya. Orvos- és írásszakértőket is bevontak a vizsgálatba. Az apa segítséget kapott, az áldozatvédelmi programban közreműködő szakemberek foglalkoznak vele. A főkapitány hozzátette: a történtek és a helyszín látványa a rendőröket is megviselte, ezért minden a helyszíni szemlén részt vett kollégájukkal pszichológus beszélget el.

Szesszel leöntötte és felgyújtotta lányát

 

(Forrás: Index)

Szesszel leöntötte, majd felgyújtotta az éppen számítógép előtt ülő 16 éves lányát vasárnap egy nő az északkelet-szlovákiai Ólubló városában, értesült az Új Szó szlovákiai magyar napilap az egyik mentőszolgálattól. A törzsén és fején súlyos, másodfokú égési sérüléseket szenvedett lányt a riasztott tűzoltók életben találták, és a helyi kórházban stabilizálták az állapotát. A dráma ezzel nem ért véget: a helyszínre érkező rendőröknek néhány órával később újra kellett riasztaniuk a mentőket, mert a lány anyja időközben felvágta az ereit, és vegyszert ivott. Az ő életét is megmentették az ólublói kórházban.

Férfi áldozatai is vannak a családon belüli erőszaknak

 

(Forrás: Index)

Nem csak nők esnek áldozatául családon belüli erőszaknak, írja egy cseh hetilap. A Dél-Bohémiai Egyetem tanulmányát idéző cikk szerint csaknem ugyanannyi férfi szenved mint nő, igaz, jellemzően lelki terrortól. A nők leggyakrabban főztjükkel kínoznak.

Minden harmadik cseh férfi esett már áldozatául családon belüli erőszaknak, írja a Tyden című cseh hetilap. Az újság szerint összességében csaknem ugyanannyi férfi kárvallottja vana családon belülierőszaknak, mint ahány nő. Erről a Dél-Bohémiai Egyetem munkatársai készítettek felmérést, amit még 2006-ban publikáltak, de eddig visszhangtalan maradt.

A férfiak kárára jellemzően nem fizikai erőszakot, hanem lelkit követnek el - csupán négy százalékukat érte fizikai bántalom. A leggyakoribb, hogy a nőkelszakítják barátaitól a férfit, vagy a "konyhai terrort alkalmazzák, azaz olyan ételeket főznek, amit a férfi nem szeret. De az is gyakori, hogy szándékosan túl cukrosan és zsírosan főznek, hogy párjuk meghízzon.

A felmérésben a kutatók - akikről nem tudni, vannak-e köztük nők - 11-féle női agressziót különböztettek meg a veszekedéstől a verbális agresszión, sértéseken, fenyegetéseken át a fizikai erőszakig, a szexuális nyomásig, a megvetésig vagy a semmibevevésig. A lelki terror további alfaja lehet a legorombítás, a megalázás, a kiabálás, a sértegetés vagy a gyerekeknek az apjuk ellen fordítása.

Ráadásul a nők gyakran nem is veszik észre, hogy kínozzák partnerüket, s hogy ezzel hatalmas lelki problémákat okoznak nekik. A tanulmány szerint a férfiak nem ritkán azért is sérülékenyebbek, mint a nők, mert voltaképpen senki sem segít nekik, nincs kihez fordulniuk, míg a nőknek több tucat lelkisegély-szervezet áll a rendelkezésére.

"A nők az otthoni erőszakot nagyobb méretekben csak a második világháború után kezdték alkalmazni, párhuzamosan az emancipáció kibontakozásával. A férfiak még mindig nem ébredtek rá, mit jelent a nők új helyzete és nagyobb önállósága" - idézte a hetilap Eduard Bakalar pszichológust.

Edmund Kemper:

Igen súlyos következményei lehetnek, ha az egyik szülő folyamatosan megalázza, pocskondiázza, becsméreli gyermekét és annak másik szülőjét. A Discovery-n hónapok óta adnak egy műsort, a címe: A leggonoszabb. Sorozatgyilkosok személyiségét vizsgálják és pl. Edmund Kemper , Blans Taylor, Judy Neely és Dorotea Puente esetében megállapították,  hogy az anyai gyermekkori agresszió, bántalmazás és bezárás miatt lettek sorozatgyilkosok felnőttként. Edmund Kemper legszívesebben olyan nőket gyilkolt meg, akik édesanyjára emlékeztették. Áldozatait általában lefejezte, majd a fejetlen hullákkal közösült.  Kemper szülei viharos házasságban éltek, és szétköltöztek, amikor kilenc éves lett. Négy évvel ezután elváltak, és neki nagyon hiányzott az igazi apja. Új otthonukban zsarnokoskodó anyja és testvérei állandóan ócsárolták őt, és amikor nagyobb lett, száműzték az alagsorba, mert úgy gondolták, hogy nem illendő a nővéreivel egy szobában laknia. ... "Helyesnek tűnt azok után, amennyit ordibált és szemétkedett velem annyi éven át" - mondta Kemper a rendőröknek, miután megerőszakolta anyja lefejezett holttestét, kivágta a gégéjét, majd letuszkolta a szemétledobón." 
"A környezetüket tudatosan tévesztik meg, még sokszor minket, pszichológusokat is. Azt azonban nehéz megmondani, hogy miért válik valaki sorozatgyilkossá, de legtöbbször egy adaptáció, sok környezetváltozás, valamint megaláztatások is vezethetnek jellemtorzuláshoz- mondta Veér.

Hogyan válik valaki sorozatgyilkossá?

Sokszor a sorozatgyilkosok viselkedésének magyarázatát a családi neveltetésben kell keresni a kutatók szerint. A legtöbb sorozatgyilkos apja vagy anyja nagyon kegyetlen és gonosz volt a gyermekével."

Magyar jogesetek:

 

A kapcsolattartásra jogosult rendszeresen 40-50 perceket késett egy egyébként "zsilipelős" kapcsolattartásnál, aminek lényege, hogy a gyermek már 15 perccel a kapcsolattartás kezdete előtt ott van. A gyermek tehát sokszor egy órát várt a különélő szülőre, azonban a családgondozó ezeket a késéseket nem volt hajlandó rögzíteni és jelezni, mint ahogy azt sem, amikor a különélő szülő a gyermek jelenlétében rendszeresen szidalmazta, fenyegette a gondozó szülőt, illetve volt, hogy a gyermeket megalázta, szidalmazta, illetve veszélyes, pirotechnikai eszközöket gyújtatott meg az akkor 7 éves gyermekkel.

----

Egy másik esetben immár négy éve a gondozó szülő semmiféle kommunikációra nem hajlandó a különélő szülővel, a gyermekjóléti szolgálat, amelyik egyébként igen büszke az egyik mediátorára (illetve arra, hogy van neki pszichológus végzettségű mediátora), képtelen bármiféle együttműködésre rábírni a gondozó szülőt. Eredménytelenségét azzal próbálja leplezni, hogy rendszeresen javasolja a védelembe vétel megszűntetését amikor pedig felteszem neki a kérdést, hogy  alapellátás esetén (ami tudvalevőleg önkéntességen alapul) hogyan gondolja a kapcsolattartást biztosíttatni a gondozó szülővel, ha az még az ezirányú bírósági felhívásnak sem hajlandó eleget tenni, mindig az a válasz, hogy a gyermekek tiszták, járnak iskolába, tehát nem veszélyeztetettek, ezért szükségtelen a védelembe vétel fenntartása. Ez a válasz pedig a hozzáértés teljes hiányára enged következtetni. A 4 éves kapcsolattartás akadályozás és 2 éves eredménytelen védelembe vételi eljárás ellenére a Gyermekvédelmi Törvény 68. § (5) bekezdésében rögzített lehetőségével (ami egyben kötelezettsége is lenne), nem hajlandó élni, holott ez a jogszabály előírja, hogy amennyiben a védelembe vétel eredménytelen, a gyermekvédelmi gondoskodás más módját kell választani. A veszélyeztetettség megszűntetése érdekében semmiféle intézkedést nem tett, mivel elmondása szerint: igaz, hogy a kapcsolattartást nem biztosítja a gondozó szülő a gyermekek és a különélő szülő részére, de a gyermekek nincsenek veszélyeztetve, mivel tiszták, gondozottak, járnak iskolába, tehát a "szakember" láthatóan az érzelmi veszélyeztetettséggel nem tud mit kezdeni, azt nem is látja, sőt, volt olyan családgondozó is, aki egyenesen jegyzőkönyvbe mondta, hogy szerinte egyáltalán nem veszélyezteti a gyermeket az, ha a különélő szülővel nem tarthat kapcsolatot.

esett.

A Sors mint döntés:

A Sors mint döntés c. könyvben (1. kötet) a gyermekek bántalmazásának következményeit több pszichológus szakértő tárgyalja igen részletesen, többek között dr. Valkai Zsuzsanna (254. oldal) "Tapasztalatai szerint azok a szülők okoznak lelki sérüléseket, akiknél a mindennapok nevelési gyakorlatában rendszeres a kiabálás, verés, egyéb megszégyenítő, bűntudatot és félelmet keltő fizikai és lelki büntetések, a túlzott korlátozás. De károsító hatású az elhanyagolás, a nemtörődömség is...A mérgező hatásokat, élményeket a gyerek valójában nem tudja feldolgozni, érzelmi terhei szinte elviselhetetlenné válnak. amikor a szülők érzelmileg terhelik - mérgezik - a gyereket, megfosztják jó közérzetétől, önbecsülésétől, lelki egyensúlyától, biztonságától, az életbe, önmagába és másokba vetett bizalmától, a siker reményétől."

Juhász Erzsébet pszichológus írása (2. kötet 628. oldal):

"Gabriella törékeny, szőke, hatéves kislány. Szép és divatos anyja, Elaine utálja a hazudozást, a rendetlenséget, a piszkot, a zajt. A kislány azonban úgy véli, legjobban a gyerekeket utálhatja, akik az anya szerint hazudoznak, rendetlenek, zajosak és piszkosak. Gabriella nagyon igyekszik, fel ne bosszantsa anyját ez mégis újra és  újra megtörténik, s ő tisztában van vele, hogy szörnyű gyerek, egy nyomorult kölyök, aki csak gondot és bajt okoz. Ezt Elaine minden alkalommal elkiabálja neki, és azt is, hogy ő egy kis szörnyeteg, egy undok varangyos béka, akit senki sem szeret. Eközben anyja veri, hároméves kora óta, kezdetben puszta kézzel, majd később minden keze ügyébe eső, elég kemény tárggyal, és rúgja is, cipősarokkal. Hétévesen, egy háztartási perpatvartól felbőszülve, Elaine a kislányon töri szét annak kedvenc babáját. A baba pusztulásával nem marad immár semmi jó és vígasztaló Gabriella számára: "ő" volt az egyetlen, akit magához ölelhetett"

(629. oldal)

 "Gabby történetében a fizikai és érzelmi, valamint a kedvenc tárgy elleni erőszak egyaránt szerepel, mindez elhagyással társul, ami bizonyos pontokon a teljes létbizonytalansággal egyenlő. Ilyenkor elvész mind az egzisztenciális, mind az érzelmi biztonság, és vele együtt - ha esetleg maradt még - a személy saját értékébe, fontosságába vetett hit is: hiszen azt hagyják el, azt teszik ide-oda, az marad védelem és gondoskodás nélkül, aki nem fontos, nem értékes." Ez "...súlyos, a személyiség és az alkalmazkodás károsodásában jelentkező következményekhez vezet."

"A környezetüket tudatosan tévesztik meg, még sokszor minket, pszichológusokat is. Azt azonban nehéz megmondani, hogy miért válik valaki sorozatgyilkossá, de legtöbbször egy adaptáció, sok környezetváltozás, valamint megaláztatások is vezethetnek jellemtorzuláshoz- mondta Veér.

Hogyan válik valaki sorozatgyilkossá?

Sokszor a sorozatgyilkosok viselkedésének magyarázatát a családi neveltetésben kell keresni a kutatók szerint. A legtöbb sorozatgyilkos apja vagy anyja nagyon kegyetlen és gonosz volt a gyermekével."

bottom of page