top of page

2013.12.23

Index

Kiskorú veszélyeztetése

A Duol.hu szerint a férfi kizavarta élettársát a lakásból, miközben azzal fenyegette, hogy megöli és a gyerekkel is végez. A lap szerint a férfi nyolc évet ült már börtönben, súlyos szenvedélybeteg.

 

A helyszínre érkeztek a rendőrök és a Terrorelhárítási Központ emberei, a mentők és a gázművek munkatársai is. 11 óra után néhány perccel a TEK embereinek segítségével a 10 hónapos kislányt épségben kihozták az épületből, a férfit pedig őrizetbe vették, ellenállás nélkül megadta magát a lépcsőházban.

 

 

Kommentár: Dr. Regász Mária

 

Rengeteg olyan jogszabály van hatályban, amivel védelmet lehetne nyújtani az ilyen helyzetben lévő nőknek (és férfiaknak), azonban sajnos igazán hatékony jogszabály nincs. A távoltartási szabályok átmeneti segítséget nyújtanak, ráadásul önmagától senkit sem lehet megvédeni.

 

Az anyának már rég „lépnie” kellett volna, hiszen a cikk szerint a férfi többször ült börtönben és súlyos szenvedélybeteg. Ilyenkor a válóper segíthet és kérhette volna az anya, hogy jogosítsák fel a kizárólagos lakáshasználatra, amire jó esélye is lett volna. Sokan sajnos ezt nem merik felvállalni, félve attól, hogy megtorlásban lesz részük.

 

De kérdés az is, hogy hol volt eddig a „jelzőrendszer”, a védőnő, a gyermekjóléti szolgálat, a gyámhivatal. Miért nem intézkedtek? Mit kívánnak tenni? Hogyan lehet elérni, hogy a hasonló helyzetben lévő emberek (és most nemcsak a nőkre, hanem a hasonló helyzetben lévő férfiakra is gondolok) tényleges védelmet kapjanak?

 

Dr. Regász Mária

ügyvéd

 

Elfogták a gyerekével bezárkózó férfit

Egy férfi elbarikádozta magát a tízhónapos gyerekével dunaújvárosi lakásukban, és állítólag robbantással fenyegetőzött. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy néhány órával később sikerült épségben kihozni a kislányt, apját pedig őrizetbe vették.

bottom of page