top of page

Pszichológia

Alább olvashatja azokat a cikkeket, amelyeket támogatóink (kapcsolódó cikkeink alatt), vagy más szerzők tettek közzé ezen témában más oldalakon és úgy gondoltuk, hogy elősegíthetik kedves olvasóink tájékozódását. A cikkek alján megtalálhatóak az eredeti közzététel honlapjának linkjei is. 

 

A cikkek alatt, az oldal alján megtalálhatja az arhívumot, amelyben korábbi cikkeket is letölthet.

 

Kapcsolódó cikkeink
Más kapcsolódó cikkek
Paranoid személyiségzavar
 
2014.02.27

5.1. Paranoid személyiségzavar Mottó: „Az emberek szimatolnak utánam és ártani akarnak nekem.” [71.86]

 

dr. Grád András &

Fekete Mária

A szomatogén elméletek
 
2014.02.27

A „szomatogén” elméletek szerint az érzelmek (a szorongás is az) kialakulása testi eredetű. William James és Carl Lange majd száz éve ismerték fel, hogy az érzelmek megjelenését élettani (fiziológiai) változások kísérik. Ők még úgy gondolták, hogy az élettani változások (pl. a szív- és légzésritmus változása) és az ezeket tükröző testi tünetek mintázata alapján azonosítjuk be érzelmeinket, például szerelmes vagyok, mert elpirulok és hevesebben dobog a szívem, ha meglátom a nagy Őt. Sajnos azonban sem ők, sem a későbbi kutatók nem tudtak beazonosítani érzelemspecifikus mintázatokat. Atkinson epés kritikai megjegyzéssel él, amikor ezzel kapcsolatosan azt írja: „A harag és szerelmünk megpillantása egyaránt gyorsabb működésre készteti a szívet, csak a harag dobogtatja meg gyorsabban.” [29.324]

 

dr. Grád András &

Fekete Mária

 

Erkölcsközpont az agyban
 
2014.04.25

Amerikai kutatóknak állításuk szerint sikerült azonosítani azt az agyi területet, amely az igazságosságért felelve felülírja a jól felfogott önérdeket. Az ember az egyetlen lény a Földön, amely különbséget tesz jó és rossz között. Ezt a tulajdonságát evolúciós keretek között rendkívül nehéz megmagyarázni, mivel nem jár szaporodási előnyökkel, másrészt az igazságosság érvényesítése kockázatokkal jár, vagyis az igazságért küzdő egyén gyakran önérdekével ellentétesen kénytelen viselkedni.

 

MTI

Megsérti, aztán önre fogja?
 
2014.02.24

Nem válaszol az e-mailre. Hiába ígéri, hogy lead valamit időre, nem teszi. Szabotál. Az ön felvetéseire az orrát húzza, kritizál, mindenben a rosszat látja. Beszólásai durvák, de mielőtt ön megsértődhetne, mosolyogva hozzáteszi, hogy az egész csak vicc volt. A társasága sokszor kényelmetlen, reakciói kiszámíthatatlanok. Gyakran mogorva, rossz kedvű, hisztis. Az egyik pillanatban cukinak, kedvesnek és segítőkésznek tűnik, a következőben úgy tesz, mintha ön ott sem lenne: hideg, elutasító, viselkedése bántó. És mi történik, ha ön nyíltan rákérdez, hogy mi a gond? Meglepetten tagad, kifogásokat, mentségeket gyárt, önre terheli a felelősséget. Ismerős?

 

Sákovics Diána

 

Az ön passzív-agresszív partnerének 6 elszólása
2014.02.24

A Psychology Today website-ján találtuk az alábbi összeállítást Signe Whitson tollából a passzív-agresszív viselkedésről. Persze előfordulhat, hogy az ön partnere sosem szokott passzív-agresszív módon reagálni konfliktusokra, de ha mégis, akkor most legalább megtudja, többek között miről lehet az ilyen viselkedést felismerni. Az is lehet, hogy ön nem családjából ismer ilyen személyt, hanem a munkahelyéről vagy ismerősi köréből, vagy az is lehet, hogy ön is hajlamos erre a viselkedéstípusra.

 

Eivissa

 

Klinikai eset - Jogsértő szakértői kirendelések
 
2014.01.06

Több száz, főként kiskorúakat érintő ügyben rendeltek ki inkompetens pszichológus szakértőket a hatóságok és a bíróságok is - tuda meg a HVG. A cikk elolvasásához kattintson az alábbi linkek egyikére:

 

Pálmai Erika

Ideges? Ne is próbáljon megnyugodni!
 
2014.01.05

Ha valaki ideges, akkor általában azt szokták mondani neki, hogy próbáljon megnyugodni. Alison Wood Brooks, a Harvard Egyetem egyik professzorának kutatása szerint viszont ez rossz megközelítése a helyzetnek. Egyrészt azért, mert szinte mindenki megtapasztalhatta már, hogy reménytelen bizonyos helyzetekben megnyugodni, másrészt azért, mert Brooks azt írja, hogy létezik ennél sokkal jobb út is. Azt ajánlja, hogy ha valaki ideges, akkor próbálja meg ezt izgatottsággá szelídíteni – számolt be a Mashable.

 

mark_twain

 

A nárcisztikus személyiségzavar: a teljes kép ellentmondások nélkül
2013.12.30

Napjainkban a pszichológia egy különösen elterjedt hétköznapi társalgási témává vált.Egymást érik a cikkek, vélemények, blogok és hozzászólások e témában - azon belül is, úgy tűnik, kiváltképpen a nárcisztikus személyiségzavar áll az érdeklődés középpontjában.

 

Gold Moon

Ne kukázd a házasságod!
 
2013.12.26

Párterápiában meglehetősen gyakori, hogy a válás közelébe sodródott házasság megromlásának idejét a gyerekvállalás utáni pillanatokra datálják. Ennek összetettek az okai, köztük mélyebb, akár generációkon átívelő történetek is megbújnak, kezdve onnan, hogy milyenek a szülőpár anyai és apai mintái, mit kezdenek azzal, ha kevéssé tudnak meríteni belőlük. Az is fontos, hogy ez életciklus váltás, ami mindig magában hordja az összekovácsolódás vagy sérülés lehetőségét. Nem beszélve arról, hogy a nő a szülést követően különösen sérülékeny, tartósan megrendülhet a bizalom, ha úgy érzi, egyedül marad, férje nem támogatja, vagy nem jól támogatja.

 

Cziglán Karolina

 

Tényleg megőrülnek a frissen szült nők?
 
2013.12.26

Az első terhességem alatt egy beutalóért ugrottam el a háziorvosomhoz, aki ekkor leültetett, mélyen a szemembe nézett, és többször, igen komolyan megígértette velem, hogy ha szülés után lehangoltnak, üresnek, bűntudatosnak, haszontalannak vagy végkimerültnek érzem majd magam, akkor azonnal szólok neki. Azt mondta, a szülés utáni depresszió gyakoribb, mint gondolnánk, és időben kell majd szólnom, ha azt akarom, hogy gyógyszer nélkül kilábaljak belőle. Kissé meglepődtem a komoly figyelmeztetésen, dehát a háziorvosom háromgyerekes anyuka, biztos tudja, mit beszél.

 

pp

 

Legyen sérülékeny szülő!
 
2013.12.21

A hagyományos szerepfelfogás szerint a szülő autoritás, és mint ilyen, tévedhetetlen. A gyerek dolga engedelmeskedni neki. Ennek szélsőséges formája már a legtöbb helyen kiment a divatból, legalábbis nyíltan nem illik vállalni, még ha valaki így is gondolkodik. Az olyan mondatok jelzik ezt a felfogást, mint például „Ne beszélj, ha nem kérdeztelek.”

 

Cziglán Karolina

Valójában a férfiak a gyengébbek
 
2013.11.13

A nők mindig áldozatok, pedig sokszor ők a konfliktusok kezdeményezői – mondta a HVG-nek adott interjúban Tamási Erzsébet kriminológus.

 

HVG

Véletlen volt, beleszaladtam a késbe, nem az ő hibája
2013.09.28

A családon belüli erőszak áldozatainak többsége férfi. Nem hallunk róluk, mert nincsenek beszédes statisztikák. Feljelentést a nő ellen nem tesznek, segítséget nem kérnek. Nyomok sokszor csak lélekben vannak. Marad a bűntudat és a szégyenérzet. És hogy miért nem üt vissza a férfi?...

 

Szekeres Andrea

 

Feldmár András: A szülő legyen a gyerek és ne az iskola cinkosa
2013.09.29

Magyarországon borzasztóan bánnak egymással az emberek, ráadásul vezető pozícióba teszik azokat, akik ebben élen járnak – véli Feldmár András. A Kanadában élő pszichoterapeuta úgy véli, a megszégyenítésre épülő, engedelmességre nevelő iskola börtön, a szülők pedig filmrendezőként késztetik "jó gyerek szerepre " utódjaikat. Feldmár aki külön kérte, hogy tegeződve beszélgessünk, keddtől Életunalom, Élettér, Életkedv címmel tart három nap előadásokat a Syma Csarnokban. Interjú.

 

Balla István

 

Elváltam, de a gyerekről nem mondtam le
 
2013.09.28

A válni készülő házaspárok úgysem képesek együttműködni, ezért felesleges lett volna nálunk is bevezetni a gyerekek közös szülői felügyeletét az új Ptk.-val – erre az elkeserítő megállapításra jutottak a törvényhozók. Így inkább kivették a törvényből a szétbútorozó szülők egyenlőségét erőltető intézményt, miközben más uniós országok sorra vezetik azt be. Szülőségből kitúrt apák, a felelősséggel egyedül küszködő anyák meséltek a hvg.hu-nak pro és kontra, miért (nem) megy a közösködés – még akkor se, ha ez a gyerekek érdeke.

 

Gergely Zsófia

 

Nem fér Bele a szabványba, hogy a feleségem vert meg
2013.09.27

Megalázottság, szégyenérzet, éveken át tartó pszichológiai terror, aminek valahogy mindig a gyerek issza meg a levét. XXI. századi történet a családon belüli erőszakról, ahol a férfi tűr, a gyerek szenved. Egy férfi kálváriája előítéletekkel, a bírói gyakorlattal, és a bebetonozott statisztikákra alapozott ítéletekkel.

 

Szekeres Andrea

 

Arhívum

Ezen menüpont alatt letöltheti azon cikkeket PDF formátumban, amelyeket helyhiány miatt már nem tartunk az oldalunkon, viszont segíthet önnek a tájékozódásban. Az archívumokat mint minden más cikket az oldalon időrendben helyeztük el.
200x-200y Pszichológai arhívum
• Cikk 1
• Cikk 2
• Cikk 3
• Cikk 4
• Cikk 5
bottom of page