top of page

2014.04.25

MTI

Pszichológia

A kutatók úgy találták meg az emberi agy erkölcsközpontját, hogy "ultimátumjátékot" játszattak a kísérleti alanyokkal - olvasható a New Scientist című brit tudományos folyóirat internetes kiadásában. Párba állították az embereket, és minden pár egyik tagja kapott húsz dollárt, amelyet meg kellett osztania társával. Ha a másik nem fogadta el a felkínált összeget, elvették a pénzt. A legtöbben az összeg felét ajánlották fel a másiknak. Amikor kis felajánlás történt, a legtöbben mérgesen visszautasították a néhány dollárt, noha tisztán gazdasági alapon a kevés is jobb lett volna a semminél.

 

Korábban képalkotó eljárással felfedték, hogy amikor valaki méltánytalan ajánlatot fogad el, a prefrontális kéreg egy része aktivizálódik az agyban. A kutatók azt feltételezték, hogy a jelenség oka, hogy ez a terület elnyomja az erkölcsi ítélőképességet. Ám Ernst Fehr, a Zürichi Egyetem közgazdásza kollégáival éppen ellenkező következtetésre jutott: ez az agyterület azt a természetes hajlamot nyomja el, hogy az ember a saját érdekei szerint cselekedjék. A kutatók sorozatos mágneses impulzusokkal "kapcsolták ki" a prefrontális kérget, így amikor a kísérleti alanyok az arcátlanul alacsony ajánlatot kaptak, és dönteniük kellett, hogy mérgesen visszautasítják-e vagy sem, többször fogadták el, mint amikor nem blokkolták ezt az agyterületet.

 

A kutatók úgy vélik, hogy a prefrontális kéreg aktivitása az agy jobb oldalán elengedhetetlen az efféle visszautasításhoz. "A prefrontális kéreg nem annyira a döntésben játszik szerepet, mint inkább az önérdek felülírásában" - magyarázta Ernst Fehr. "Amikor ez a terület inaktív, az emberek tudják, hogy az ajánlat méltánytalan, ám nem tesznek semmit a méltánytalanság ellen" - tette hozzá a kutató. "Ez a felfedezés azért rendkívül izgalmas - nyilatkozta Laurie Santos, a Yale Egyetem pszichológusa -, mert a prefrontális kéreg csak az embernél kiterjedt, tehát ez lehet a magyarázata annak, hogy az igazságérzet csak az emberre jellemző tulajdonság."

 

Ernst Fehr rámutatott arra is, hogy a felfedezés a fiatalkorú bűnözők megítélését is más megvilágításba helyezi. "Az emberi agyban a prefrontális kéreg fejlődik ki utoljára, tehát ha valóban az önérdek felülírásában játszik szerepet, akkor érthető, hogy a kamaszok miért tudják kevésbé betartani az erkölcsi és társadalmi szabályokat. A büntetőjog a 16 és a 18 év alatti és feletti egyének között tesz különbséget, ám a prefrontális kéreg csak 20-22 éves korban éri el teljes fejlettségét" - hívta fel a figyelmet a svájci kutató.

 

 

Erkölcsközpont az agyban

Amerikai kutatóknak állításuk szerint sikerült azonosítani azt az agyi területet, amely az igazságosságért felelve felülírja a jól felfogott önérdeket. Az ember az egyetlen lény a Földön, amely különbséget tesz jó és rossz között. Ezt a tulajdonságát evolúciós keretek között rendkívül nehéz megmagyarázni, mivel nem jár szaporodási előnyökkel, másrészt az igazságosság érvényesítése kockázatokkal jár, vagyis az igazságért küzdő egyén gyakran önérdekével ellentétesen kénytelen viselkedni.

bottom of page