top of page

Családjog

Alább olvashatja azokat a cikkeket, amelyeket támogatóink (kapcsolódó cikkeink alatt), vagy más szerzők tettek közzé ezen témában más oldalakon és úgy gondoltuk, hogy elősegíthetik kedves olvasóink tájékozódását. A cikkek alján megtalálhatóak az eredeti közzététel honlapjának linkjei is. 

 

A cikkek alatt, az oldal alján megtalálhatja az arhívumot, amelyben korábbi cikkeket is letölthet.

Kapcsolódó cikkeink
Más kapcsolódó cikkek
Nemzetközi ügyek - A gyermekek jogellenes külföldre viteléről 2.
2014.04.26

Nemzetközi jog

Kazahsztánba vitt kislányáért küzd egy tiszaújvárosi apa

Egy tiszaújvárosi férfi majdnem egy éve nem látta hároméves kislányát, mert kazah édesanyja magával vitte Kazahsztánba,írja a Boon.hu.

"Pillanatnyilag semmilyen bírósági eljárás nem zajlik, most az ügyészségen keresztül próbáljuk elérni a kislányom hazaadását" – mondta T. Zoltán.

 

 

Index

 

Jegyzői hatáskörben maradó, a gyermekvédelmet érintő eljárások
2014.04.28

A változó jogszabályok kapcsán igen kevés eljárás maradt jegyzői hatáskörben. Ezen szabályok az 1993. évi III. törvényben (Sztv.), az 1997. évi XXXI. törvényben (Gyvt.), ennek végrehajtási rendeletében, a 149/1997. (IX. 10.) Kormányrendeletben (Gyer.) és a gyámhatóságok hatásköri és illetékességi szabályait rögzítő 331/2006. (XII. 23.) Kormányrendeletben, vannak.

 

dr. Regász Mária

(Jegyző és közigazgatás c. folyóirat 2014/1.)

Mit kell tenni, ha apuka megerőszakolta a gyereket?
2013.12.04

Regász Mária tizenhét évig dolgozott gyámhivatalnál, abból három éven át a IX. kerületi gyámhivatal vezetője volt. 2006-ban lett ügyvéd, családjoggal foglalkozik. A szigetszentmiklósi brutális gyermekkínzási ügy kapcsán beszélt a gyermekvédelem hibáiról, arról, hogy ki mit tehetett volna a gyerekekért, és hogyan fordulhatott elő, hogy a rendszer nem tudta megvédeni őket a szüleiktől.Janecskó Kata (index.hu)

 

dr. Regász Mária

 

A hang- és videofelvétel, mint bizonyíték
 
2013.10.15

Egyre több az olyan bűncselekmény, amelyről (esetleg annak elkövetőjéről) kép-, vagy video felvétel áll(na) rendelkezésre.Ahhoz azonban, hogy ez a felvétel bizonyítékként tényleg alkalmazható legyen, igen gyorsnak kell lennünk és nem szabad bíznunk abban, hogy majd a nyomozó hatóság intézkedik. A legtöbb esetben ugyanis a nyomozó hatóság késve (vagy egyáltalán nem) intézkedik a felvételek beszerzése érdekében, ugyanis a nyomozó hatóságnak a nyomozás határidején belül több hónap áll rendelkezésére az ügy felderítésére, miközben a felvételek általában 3 napig, jó esetben 30 vagy 60 napig állnak csak rendelkezésünkre...

 

dr. Regász Mária

 

Jegyzőkönyv felvétele: a Ket. 39. §-ának alkalmazásának módszertana
2012.11.25

A jegyzőkönyv felvételét a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket. szabályozza).Kapcsolattartási és védelembe vételi ügyekben rendszeresen előfordul, hogy az ügyfél megjelenik a gyermekjóléti szolgálatnál, gyámhatóságnál vagy gyámhivatalban különféle problémáival. A kérdés, hogy mikor kell jegyzőkönyvet felvenni és mikor nem...

 

dr. Regász Mária

Nemzetközi ügyek - A gyermekek jogellenes külföldre viteléről
2012.10.25

Napjainkban – különös tekintettel a válságra is – egyre sűrűbben fordul elő, hogy egy-egy szülő úgy dönt, hogy az ÚNIÓ területén, vagy netán azon kívül próbál szerencsét, de egyre sűrűbb az az eset, amikor valaki külföldi személlyel köt házasságot vagy létesít kapcsolatot, melyből a későbbiek során gyermek is származik, majd a kapcsolat megszakadásakor megpróbál hazatérni – gyermekestül.Hogy mi vár az ilyen szülőre, az sajnos sokszor csak akkor derül ki, amikor már késő.Felmerül a kérdés, hogy mikor melyik jogot kell alkalmazni és miért, milyen jogszabályok mentén indulhat el ilyen esetben valaki...

 

dr. Regász Mária

 

Szülői felügyeleti jog szabályozásáról
 
2012.10.25

Csjt. 72. § (2) Ha a házasság felbontása vagy a gyermek elhelyezése iránti perben a gyermeket a szülők megegyezése vagy a bíróság döntése alapján valamelyik szülőnél elhelyezték, a felügyeletet ez a szülő gyakorolja, kivéve, ha a szülők kérelmére a bíróság a gyermekelhelyezéssel egyidejűleg közös szülői felügyeletet rendelt el, illetve a szülőknek a közös szülői felügyeletre vonatkozó egyezségét jóváhagyta.

 

Mindaddig tehát amíg az elhelyezésről nincs jogerős vagy végrehajtható döntés (pl. ideiglenes intézkedés), addig mindkét szülőnek azonos jogai vannak a gyermekkel kapcsolatosan.

 

dr. Regász Mária

 

A kapcsolattartás végrehajtásának problémái
 
2012.09.05

A kapcsolattartás nem csak a szülő, hanem a gyermek joga is, melyet több jogszabály deklarál:A házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (továbbiakban: Csjt.) kimondja, hogy:92. § (1) A gyermeknek joga, hogy különélő szülőjével személyes és közvetlen kapcsolatot tartson fenn. A gyermekétől különélő szülő joga és kötelessége, hogy gyermekével kapcsolatot tartson fenn, vele rendszeresen érintkezzen (a kapcsolattartás joga). A gyermeket nevelő szülő vagy más személy köteles a zavartalan kapcsolattartást biztosítani...

 

dr. Regász Mária

 

Zöld étel, felgyújtott ruhák, tetvek – ez ment nyíltan Szigetszentmiklóson
2014.02.20

A családon belüli erőszak áldozatainak többsége férfi. Nem hallunk róluk, mert nincsenek beszédes statisztikák. Feljelentést a nő ellen nem tesznek, segítséget nem kérnek. Nyomok sokszor csak lélekben vannak. Marad a bűntudat és a szégyenérzet. És hogy miért nem üt vissza a férfi?...

 

Szekeres Andrea

 

A méltányosság a családjogban
 
2013.12.18

Dr. Sebestyén Tamés cikkében a méltányossági nézetek rövid áttekintését követően a kitér a törvényi szabályozásra és a gyakorlatra, és a bíró szerepére a méltányosság alkalmazásánál.

 

Dr. Sebestyén Tamás

 

Mérleg és mérlegelés - a cégvagyon bizonyításának egyes kérdései a családjogi perekben
2013.12.18

"Napjainkban a családjogi bíráknak egyre nagyobb gondot okoz a gazdasági társaságból származó jövedelem tisztázása, és a közös vagyon megosztása körében a társasági vagyon felderítése. A bíróság beszerzi a gazdasági társasággal kapcsolatos iratokat - köztük az éves mérleget-, de idegenül nézi a számsorokat. Gyakorló bíróként magam is könyvszakértő segítségével próbáltam átlátni és értelmezni az adatokat. Munkám során szerzett tapasztalataimat szerezném megosztani a kollégákkal az alábbiakban..." (Dr. Kósa Zsuzsanna)

 

Dr. Kósa Zsuzsanna

 

Véletlen volt, beleszaladtam a késbe, nem az ő hibája
2013.09.28

A családon belüli erőszak áldozatainak többsége férfi. Nem hallunk róluk, mert nincsenek beszédes statisztikák. Feljelentést a nő ellen nem tesznek, segítséget nem kérnek. Nyomok sokszor csak lélekben vannak. Marad a bűntudat és a szégyenérzet. És hogy miért nem üt vissza a férfi?...

 

Szekeres Andrea

 

Elváltam, de a gyerekről nem mondtam le
 
2013.09.28

A válni készülő házaspárok úgysem képesek együttműködni, ezért felesleges lett volna nálunk is bevezetni a gyerekek közös szülői felügyeletét az új Ptk.-val – erre az elkeserítő megállapításra jutottak a törvényhozók. Így inkább kivették a törvényből a szétbútorozó szülők egyenlőségét erőltető intézményt, miközben más uniós országok sorra vezetik azt be. Szülőségből kitúrt apák, a felelősséggel egyedül küszködő anyák meséltek a hvg.hu-nak pro és kontra, miért (nem) megy a közösködés – még akkor se, ha ez a gyerekek érdeke.

 

Gergely Zsófia

 

Nem fér Bele a szabványba, hogy a feleségem vert meg
2013.09.27

Megalázottság, szégyenérzet, éveken át tartó pszichológiai terror, aminek valahogy mindig a gyerek issza meg a levét. XXI. századi történet a családon belüli erőszakról, ahol a férfi tűr, a gyerek szenved. Egy férfi kálváriája előítéletekkel, a bírói gyakorlattal, és a bebetonozott statisztikákra alapozott ítéletekkel.

 

Szekeres Andrea

 

Arhívum

Ezen menüpont alatt letöltheti azon cikkeket PDF formátumban, amelyeket helyhiány miatt már nem tartunk az oldalunkon, viszont segíthet önnek a tájékozódásban. Az archívumokat mint minden más cikket az oldalon időrendben helyeztük el.
200x-200y Családjogi arhívum (Feltöltés alatt...)
• Cikk 1
• Cikk 2
• Cikk 3
• Cikk 4
• Cikk 5
bottom of page