top of page

Hiába a rengeteg bejelentés a NAV-hoz, nem ugranak a pénzmosásra (Kommentár: dr. Regász Mária)

A korábbinál sokkal több bejelentét kapott az adóhatóság pénzmosás elleni irodája. Volt olyan pénzintézet, amely majdnem háromezer ügyben kereste meg a NAV-ot. Ehhez képest csak 221 tranzakciót függesztettek fel.


A korábbiakhoz képest jóval több dolga akadt tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) köteléké­ben működő pénzmosás elleni egységnek - jelentette a Magyar Nemzet. Ahogy a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda jelentéséből kiderül 2018-ban a különféle szolgáltatók több mint tízezer bejelentést tettek pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására utaló gyanúval vagy vélhetően bűncselekményből származó javak felbukkanásával kapcsolatban.


Korábban, 2017-ben és 2016-ban is kilencezer alatt maradt a bejelentések száma. A nagyjából húszszázalékos megugrás az iroda szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy Szerbia hosszabb ideig szerepelt a Pénzügyi Akciócsoport kiemelt kockázatot jelentő országokat tartalmazó nemzetközi listáján, másfelől érzékenyebben kezelik a hazai szolgáltatók az olyan eseteket, amelyek pénzmosás vagy terrorizmus finanszírozásának gyanúját vetik fel.


Általában bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más pénzügyi szolgáltatók adtak át gyanúra okot adó információt, volt például olyan bank, amely egymaga majdnem háromezer alkalommal kereste meg a NAV-ot. A pénzváltók majdnem 1300 esetben fordultak az irodához, de érkezett beadvány kaszinótól, önkéntes biztosítópénztártól, postai szolgáltatótól és néhány alkalommal könyvelőtől, ügyvédtől, közjegyzőtől is.


A bejelentések nyomán 221 tranzakciót függesztettek fel. Összesen 2,1 milliárd forintnak megfelelő summa akadt fenn a pénzmosás elleni rendszer hálóján. A tervek szerint ősszel tartja meg alakuló ülését a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács. A testület feladata, hogy kijelölje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem aktuális feladatait.

Kommentár: dr. Regász Mária


A NAV a költségvetési csalásra sem „ugrik”, pl. az egyik ügyfelem ellenfele 10 éve kapja az aktív korúak ellátását (pénzt, ingyen étkeztetést, ingyen fodrászt, ingyen mindent), miközben kiderült, hogy 23 millió forintja van értékpapírszámlán. Azóta is kapja a támogatást, más szegény, tényleg támogatásra szoruló személytől véve azt el, ugyanis a Kormányhivatal még mindig folyósítja, annak ellenére, hogy ők is megkapták a bíró által bekért banki adatokat. Ez viszont bűnsegédi magatartás a költségvetési csalásban, hiszen már az V. kerületi Kormányhivatal is tudott arról hogy jelentős vagyona van az illetőnek (lakása, kocsija, nyaralója). Senki nem tesz semmit.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page