top of page

"A gyermekvédelem ügye nem tűr kompromisszumokat” (Kommentár: dr. Regász Mária)

A gyermekvédelem ügye nem tűr kompromisszumokat – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára kedden Kalocsán, egy gyermekvédelmi fórumon.


Fülöp Attila úgy fogalmazott: ha gyermekről van szó, senki nem köthet kompromisszumot, nem lehet félmegoldásban gondolkodni; mindent el kell követni annak érdekében, hogy ha egy fiatalt bármilyen trauma, stresszhelyzet ér, felnőve rendezett életet élhessen.

A gyermekvédelmi szakembereknek szóló, az Emmi Speciális Gyermekotthoni Központ, Általános Iskola és Szakiskola Kalocsai Gyermekotthona által szervezett országos találkozón az államtitkár kiemelte: a speciális szükségletű gyermekek védelme és neveltetése nem a fiatalok és nevelőik magánügye, hanem a közösség ügye. Az intézményekből kikerülő, rendezett körülmények között élő fiatal ugyanis már nemcsak a saját életét, hanem a város, a megye és az ország életét is befolyásolja – tette hozzá. Kiemelte: a tavaly ősszel útjára indított, Befogadlakelnevezésű nevelőszülői programnak, gyermekvédelmi kampánynak éppen az volt a célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét: nagyon sok támogatással és odaadással minden élethelyzeten lehet változtatni, segíteni. A kormány igyekszik minden támogatást biztosítani a speciális gyermekvédelem területén is. A fejlesztéseknek köszönhetően Kalocsán és Zalaegerszegen is sikerült a közelmúltban új helyekkel bővíteni az őket ellátó intézményeket – mondta az államtitkár. Az egyházi szerepvállalásról azt mondta: az egyházaknak a szociális és gyermekvédelmi területen végzett munkája nem újkori jogszabályi kötelezettségeken, hanem évszázados, évezredes vállalásokon, hagyományokon alapul. A kormány pedig támogatja, segíti ezen törekvéseket – fűzte hozzá.


Bábel Balázs érsek, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye vezetője kiemelte: az egyház a nevelés valamennyi olyan formáját támogatja, amely hozzájárul, hogy “a mai fiatalok felnőve jobb emberekké váljanak”. Az érsek szerint a speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozóknak “nem szabad elkeseredniük, és minden nehézséget vállalniuk kell, elsőszámú módszerük pedig a személyes hozzáállás és példamutatás kell legyen”. Beszélt a több, mint száz éve ifjúságneveléssel foglalkozó Regnum Marianum katolikus közösségben folyó munkáról is. A szervezet – amely kétezer gyermekhez és fiatalhoz ér el – az ország egyik legnagyobb lelkiségi mozgalma, mégis fontosnak tartja és őrzi a személyesség értékét – fogalmazott.


A Kalocsán nyolcadik alkalommal megrendezett országos konferencián Juhász Gábor, a helyi gyermekotthon vezetője úgy fogalmazott, hogy tevékenységük speciális szakembereket igényel, és ezek az intézmények az utolsó lehetőségei a fiatalok társadalmi integrációjának.


Font Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője kijelentette: a gyermekvédelemben dolgozóknak minden támogatásra szükségük van, hiszen nehéz terepen végzik munkájukat, és lelkileg is nagy kihívás a rájuk bízott fiatalok integrálásának felelőssége.


Kommentár: dr. Regász Mária

Na végre, sajnálatos módon ami eddig volt az meglehetősen katasztrófa az ügyfeleink állítása szerint, és kénytelen vagyok osztani az ügyfeleim állításait. Sajnálatos módon változás azonban csak akkor várható, ha a minisztérium több energiát fektet a képzésekbe, ugyanis a tapasztalatom az, hogy a gyámhivatalok, gyermekjóléti szolgálatok, nem tudják a jogszabályokat értelmezni, melynek viszont pont a megfelelő képzettség hiánya az oka. Míg a jogi egyetemen 2,5 évig tanítanak polgári jogot, külön 1 évig cégjogot, 2,5 évig büntetőjogot, külön polgári perrendtartást 1,5 évig és büntetőeljárást ugyan eddig, addig a szociálpedagógus képzésnél átlagosan 1-2 év alatt tanulják meg mindezt együttesen. Teljesen nyilvánvaló, hogy ennek megfelelő a jogi tudásanyag is, és ezért a jogértelmezés meglehetősen problémás olyan személyeknél, akiknek nincs jogi végzettségük, márpedig gyámhivatali ügyintéző szociálpedagógiai képesítéssel is lehet valaki, gyermekjóléti szolgálathoz pedig gyakorlatilag bárkit fölvesznek. Volt olyan ügyfelem aki egyszer csak megkeresett azzal, hogy ő eddig műkörmös volt, viszont holnaptól a gyermekjóléti szolgálatnál fog dolgozni "szakemberként" ugyan mondjam már el neki, hogy mi lesz a teendője és mit kell ehhez tudnia, mert az viszont senki nem mondta el neki. Évtizedek óta megfelelő a jogszabályi háttér a hatékony gyermekvédelemhez és ez nem azért nem működik, mert ne tenné lehetővé a jog, hanem azért mert ezt össze kell hangolni az aktával és fel kell ismerni, hogy melyik ügyben milyen jogi lehetőségei vannak valakinek. Amikor viszont a gyámhivatal azt mondja, hogy szexuális abúzus gyanúja ügyében védelembevételi eljárást folytat le, ez azt jelenti, hogy fogalma sincs arról, hogy a szexuális abúzus a büntetőeljárási kérdés és nincs hatásköre. Amíg ezeket a problémákat nem oldják meg, addig a helyzet nem fog megváltozni.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page