top of page

Mégsem végzik ki a férjét nemi erőszak közben megölő szudáni nőt (Kommentár: dr. Regász Mária)

Jelentős nemzetközi felháborodást követően egy kartúmi bíróság kedden felfüggesztette az erőszakoskodó férje meggyilkolásával vádolt 19 éves Noura Hussein halálos ítéletét, amelyet öt év szabadságvesztésre és a férj családja részére vérdíj megfizetésére módosított – mondta el Abdulla Ibrahim, a nő egyik védője a dpa német hírügynökségnek.


Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Husseint 16 éves korában adták férjhez akarata ellenére. Megtagadta házastársától a szexuális együttlétet, ezért az három rokona segítségével lefogatta és megerőszakolta. Egy újabb kísérletnél késsel védekezett férje ellen, halálos sérüléseket okozva neki – tette hozzá az AI.


Noura Husseint májusban egy törvényszék a tettéért halálra ítélte - emlékeztet az MTI.


Az ügy komoly nemzetközi visszhangot váltott ki. Olyan nemzetközi hírességek keltek a 19 éves nő védelmére, mint Naomi Campbell fotómodell. Több mint 1,4 millióan írták alá azt az internetes petíciót, amely igazságot követelt Husseinnek. A felháborodási hullámhoz az ENSZ is csatlakozott, élesen bírálva a halálos ítéletet.


Szudánban tízéves életkortól léphetnek házasságra gyermekek, ráadásul a világszervezet adatai szerint a családon belüli erőszak, beleértve a nemi erőszakot, továbbra sem számít büntetendő cselekedetnek a kelet-afrikai országban.

Kommentár: dr. Regász Mária

Sajnos Magyarországon is előfordul, hogy a bíróság az áldozatot marasztalja el azért, mert bizonyítani meri, hogy megpróbálták megerőszakolni – mondjuk egy hangfelvétellel – és az ügyvédjét is évek óta meghurcolják, mert félnek az elkövetőtől. Ez tipikus áldozathibáztatás és itt is jól működik.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page