top of page

Nem vizsgálták meg a beteget a Honvédkórházban, másnap meghalt (Kommentár: dr. Regász Mária)

Vérmérgezés gyanújával küldött be a Honvédkórház sürgősségi osztályára egy beteget egy pestújhelyi háziorvos, de a 79 éves asszonyt hazaküldték. Amikor másodszor is visszakerült a kórházba, már nem tudtak segíteni rajta - tudta meg az RTL Klub.



A betegnek krónikus sebei voltak, amiket a háziorvos kezelt, egyik reggel zavartan ébredt, kihívták az ügyeletet. A háziorvos az RTL Híradójában azt mondta, hogy szerinte nem elég körültekintően vizsgálták meg a Honvédban, és bemutatta azt az ambuláns lapot, ami szerint a beteget fél óra után hazaküldték, és beleírták, hogy szakmaiatlan volt a beutalás. A nő másnap ébreszthetetlen állapotba került, a mentők visszaszállították a kórházba, ahol a beteg az intenzív kezelés ellenére meghalt. A háziorvos szerint egy egyszerű vérképből lehetett volna látni, hogy vérmérgezése van az asszonynak.


A háziorvos ki szerette volna vizsgáltatni, hogy megfelelően látták-e el az asszonyt, de azt mondták neki, hogy nincs joga betekinteni a kórházi adatokba. Az RTL-nek nyilatkozó jogász szerint lett volna joga hozzá.

Kommentár: dr. Regász Mária

Erkölcsileg lenne hozzá joga, álláspontom szerint sajnos jogilag nincs (az ügyvéd nem véletlenül nem jelölte meg a jogszabályhelyet), holott a jogát, jogos érdekét érinti az ügy, mivel azt hihetik a betegei, hogy ő volt a hibás és tisztáznia kell magát. Ugyanez a helyzet az ügyvédek esetében, akik amennyiben megszűnik a megbízásuk, nem jogosultak betekinteni azon ügyekben, ahol ők látták el a képviseletet, sőt, az ügyészség szerint indítványt sem tehetnek, holott feljelentést bárki tehet és a feljelentésében megjelölheti a bizonyítási indítványait (mit szerezzen be a rendőrség és honnan, kit hallgasson meg tanúként és mire hallgassa meg, ugyanis lehet, hogy csak ő tudja, hogy mit is kellene a rendőrségnek vizsgálnia ahhoz, hogy a bűncselekményt leleplezzék, például hol látott kábítószert, vagy fegyvert stb.) Az ügyészség azonban sajnálatos módon erre nem hajlandó, egyszerűen megszüntetik az eljárást ha a feljelentett személy őket is „zaklatja” (értsd: különféle eljárásokat indít a nyomozók ellen, megrágalmazza őket is az interneten, hihető összeesküvés elméleteket tákolva össze, vagy netán úgy, hogy még bizonyítéka is van hangfelvétel formájában arról, hogy a meghallgatása során kedélyesen elcsevegtek más ügyekkel kapcsolatban is, illetve a nyomozó asztalán lévő, más személyek iratait is láthatta a vádlott és erről bizonyítéka is van – egy gombkamera már bőven elég erre).

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page