top of page

Elképesztő, mi történik a testtel szakítás után: tudományos tények bizonyítják

Nemcsak képletesen értve fájhat a szíved, hanem szó szerint is.


A szakítás rendkívüli módon megviselni a nőket és a férfiakat egyaránt. Bár utóbbiak gyakran hajlamosak úgy tenni, mintha jól lennének, valójában sokszor ők is nehezen dolgozzák fel egy kapcsolat végét. Azonban kiderült, hogy nemcsak a lelket, de a testet is kimeríti, ha egy pár úgy dönt, külön folytatja tovább az életét.


A kutatók ugyanis bebizonyították, a test egészségére is erős hatással van a szakítás, méghozzá olyannyira, hogy ilyenkor kellemetlen, olykor fájdalmas tüneteket produkál a szervezetünk. Például a szívedet, a hajadat és a súlyodat is érintheti, ha véget vet a partnered a kapcsolatnak.


Testi fájdalommal is jár a szakítás


Nemcsak képletesen mondhatod, hogy fáj a szakítás, mert a tested valóban fájdalommal reagálhat. A Columbia Egyetem kutatói egy vizsgálat során nemrég egyedülállóvá vált embereknek mutattak képeket az exeikről, és azt vették észre, hogy az agyukban ugyanolyan folyamatok játszódtak le, mint amikor testi fájdalmat él át valaki. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy ténylegesen panaszokat okozhat a bánat a szervezetben.


Például a fejfájás igen gyakori ilyen esetben, mivel a kortizolszint megemelkedése miatt megfeszülhetnek az izmok, a stresszre adott reakcióként pedig a test nagyobb mennyiségű vért küld nekik a szokásosnál, így megfájdulhat a fejed is.


A kortizolt, más néven anti-stressz hormont a mellékvese termeli. Stresszhelyzet esetén a kortizol növeli a vércukorszintet, fokozza az agy glükózfelhasználását, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.


Megszakadhat a szív?


Sokszor hallani azt is, hogy valakinek megszakad a szíve bánatában. Szinte senki nem gondolná, de ennek a mondásnak van tudományos alapja is. A szakítás hatására ugyanis kissé megnagyobbodhat a szív, így nem pumpálja megfelelően a vért, ami nehézlégzést és mellkasi fájdalmakat okozhat. Általában ez csak rövid ideig tart és ritkán fordul elő, azonban, ha nem múlik, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page