top of page

Úttörő tanulmány: kiderült, kik nem élik túl a rákot

Egy új kutatás azt mutatja, hogy kolorektális rákban szenvedők, akik depressziósak voltak a betegség diagnosztizálásakor, kisebb valószínűséggel épülnek fel egy sikeres műtét után is, mintha nem lettek volna lelki bajaik.


kutatók szerint egy egy úttörő tanulmány, amely megmutatja, hogy milyen fontos szerepet játszik a mentális egészség a rák legyőzésében, és mennyire erősen hatnak a paciensek egyéni vágyai a betegség kezelésének megkezdése előtt, alatt és sokkal a terápia lezárása után is.

Ha az orvosok nem kérnek információkat a rákosok más betegségeiről és aggodalmairól, akkor is fontos a mentális állapotuk ismerete, amely befolyásolhatja a gyógyulásukat - állítják a kutatók.



A Macmillan Cancer Support és a University of Southampton több mint 1000 végbélrákos beteg sorsát követte 29 brit kórházban. A megfigyelések a 2010-2012 között elvégzett műtétek előtt kezdődtek, és egészen a műtét után legalább 5 évig tartottak.


Jane Maher, a Macmillan Cancer Support professzora szerint az emberek képesek jól élni azután is, hogy felfedezték náluk a rákot, de csak akkor, ha kap megfelelő támogatást kapnak. A mentális problémák így is akadályt jelenthetnek a jó felépüléshez. "Tudjuk, hogy a depresszió és a szorongás gyakran kéz a kézben a rákkal, de most már látjuk is, hogy az ember milyen keményen küzdenek az életükért ezekkel a betegségekkel" - mondta, s hozzátette, hogy a tanulmány megmutatta, a depresszió hatással van a betegek felépülésére függetlenül attól, hogy a rákot korán vagy későn diagnosztizálták.


A depresszió ötből egy kolorektális rákban szenvedő betegnél volt jelen a diagnózis felállításakor. Kiderült, hogy ők hétszer nagyobb valószínűséggel lesznek igen rossz egészségi állapotban a műtét után két évvel, mint a depresszió nélkül élők. Arról számoltak be, hogy igen nehezükre esik a járás, vagy éppen ágyhoz vannak kötve. A depressziós betegek ennek tetjébe 13-szor nagyobb valószínűséggel élnek igen gyatra életminőséggel, amelybe beletartoznak a gondolkodási és memóriaproblémák és a rosszul működő szexuális funkciók is.


A kutatók szerint 17 millió ráktúlélő van globálisan, s ez a szám 2050-re megháromszorozódik. Azaz mind nagyobb figyelmet kell fordítani erre az egyre népesebb csoportra. Ezeknek az embereknek ugyanis - még ha igyekeznek is nagyon felkészülni a megváltozó körülményekre - nagyon nehezen tudnak megbirkózni az új helyzetükkel. Ezért meg kell vizsgálni - állítják a szakértők -, hogy a különböző típusú rákokhoz hogyan alkalmazkodnak a betegek, s különösen a depressziósoknak segítő szolgáltatásokat kell kínálni, amelyeket szükség esetén igénybe vehetnek.


"Ezek az eredmények forradalmasíthatják a betegek kivizsgálását és az ellátásuk tervezését a betegellátás erősítése és a jobb gyógyulási tapasztalatok érdekében a rák utáni időszakban" - mondta Claire Foster, a southamptoni Macmillan túlélési kutatóközpont pszichológiai onkológia professzora.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page