top of page

Gyanús, hogy pszichopata a kollégád? 14 tulajdonság, amiről felismerheted!

Van olyan munkatársad, aki folyamatosan hazudik, de olyan ügyesen, hogy nem találsz rajta fogást? És annyira öntelt, hogy el sem tudja képzelni, hogy ne neki legyen igaza? Ráadásul úgy tűnik, mintha kifejezetten élvezné, amikor más szenved, kudarcot vall? Akkor bizony lehet, hogy egy pszichopatával van dolgod. Íme, 14 tulajdonság, ami jellemzi ezt a veszélyes típust.


A pszichopaták kellemetlenek, de sokszor szükség van rájuk, mert ötleteik és akaratuk előre viszi a céget. Ehhez azonban tudni kell velük bánni. A pszichopaták főleg a személyes kommunikációban erősek, itt képesek leginkább hatni másokra. Írásban gyengébb a hatásuk, így ilyenkor könnyebb a valós feladatra koncentrálni. Ezért az írásbeli kommunikáció jó pajzs lehet velük szemben. Másrészt a feladatok kiadásakor alaposan gondoljuk végig, hogy mit szeretnénk elérni, mi a célunk. Ha ez meg van, akkor adjuk ki a munkát, és ragaszkodjunk az előre deklarált célhoz, ne hagyjuk magunkat eltántorítani. Mindig gondoljunk arra, hogy a cél a fontos, nem pedig a pszichopata kollégánk szükségletei.


Ezek a tulajdonságok árulják el ezt a típust:


1. Imádja a szadizmust

Nem egyszerűen határozottak vagy szigorúak, hanem imádják, ha másokon a félelmet, a rettegést látják, és ezért aktívan tesznek is.


2. Remek társasági emberek

A pszichopaták remek társalgók, jó sztorikkal szórakoztatják a társaságot, amelyekből valahogy mindig az jön ki, hogy ők mennyire rendes emberek. Éppen ezért nehéz velük szemben védekezni, mert ha megpróbálod mások előtt leleplezni őket, mindig lesz olyan, aki megvédi őket.


3. Körülötte forog a világ

Ezt nem is kell megmagyarázni, egyszerűen hatalmas az egójuk.


4. Igazi Pinokkió

Vérbeli hazudozók, de ez nem okoz számukra erkölcsi aggályokat, mert a hazugság számukra nem rossz. Hazudnak akkor, ha célszerűnek látják, de olyan is van, hogy egyszerű kedvtelésből füllentenek.


5. Rá nem vonatkoznak a szabályok

A pszichopatáknak nincs gondjuk a szabályokkal, már ha azok másokra vonatkoznak. Magukra nézve egyszerűen nem tartják azokat érvényenek. És ez számukra így természetes.


6. Parazitaként él

Igazi élősködők, ugyanis magukon kívül senki mással nem törődnek, senki másnak nem adnak semmit. Segítséget, se szeretetet. Ezt azonban nem mindig könnyű észrevenni, mert a cél érdekében remekül alakoskodnak, így ha éppen azzal érnek el előnyt, hogy valakinek segítenek, akkor azonnal segítő kezet nyújtanak.


7. Nagy manipulátor

Nagy manipulátorok, mesterei az eltérítésnek és a megtévesztésnek.


8. Már gyerekkorban voltak gondok vele

Pszichológusok szerint a pszichopaták nagy részénél már gyerekkorban voltak problémák, például vandalizmus, gyújtogatás, hazudozás vagy lopás. Persze nem mindenkiből lesz pszichopata, akikkel fiatalon problémák vannak.


9. Nem érzi a valódi érzelmeket

A pszichopaták mímelik az érzelmeket, ezt viszont olyan jól csinálják, hogy mások szinte mindig bedőlnek nekik. Valójában azonban nem érzik ezeket, és csak a reakciókat másolják.


10. Hosszú távú céljai irreálisak

Nem könnyű velük együtt dolgozni, mert vezetőként hajlamosak irreális célokat kitűzni, amelyekről rajtuk kívül mindenki tudja, hogy elérhetetlenek. Persze ha nem jönnek a számok, mindig találnak maguknak bűnbakokat.


11. Nem ismeri a bűnbánatot vagy a bűntudatot

Nem érdekli őket, hogy tetteikkel milyen kárt, szenvedést okoznak másoknak. De ez érthető is, hiszen kizárólag a saját érdekeik vezérlik őket.


12. Nagyon türelmetlen

A pszichopaták nem néznek messzire, általában a rövid távú érdekeik is teljesen lekötik őket. Türelmetlenek is, képtelenek titkot tartani, vagy valamit nem azonnal megtenni. Ezzel vezetőként óriási indulatokat tudnak maguk körül kavarni.


13. Kusza szexuális kapcsolatok

A pszichopatákra jellemző, hogy kusza, rövid szexuális kapcsolatokba bonyolódnak, esetleg rövid házasságaik vannak. Ez ez egoizmusukból fakad, hiszen egy normális párkapcsolathoz alkalmazkodásra, a másik elfogadására és tiszteletére van szükség, amire ők képtelenek.


14. Folyton unatkozik

A pszichopaták sokszor unatkoznak, és ezt szóvá is teszik a munkahelyükön. Általában nem köti le őket a napi rutin, mindig valami új, megoldandó feladatra vágynak, ahol megcsillanthatják képességeiket, és elnyomhatnak másokat.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page