top of page

Hogyan ad 2 perc alatt önbizalmat és magabiztosságot az erőpóz? Megváltoztatja a rólad kialakult kép

Ezek a dominanciát sugárzó pózok rendkívül pozitív irányba befolyásolják a rólad kialakuló képet.

A testbeszéd szabályozásával rengeteg mindent elérhetsz, például szimpátiát és bizalmat kelthetsz másokban, kifejezheted az érdeklődésedet vagy a szeretetedet, sőt, még a céljaidat is könnyebben elérheted, mondjuk egy állásinterjún.


Azonban nemcsak másokra van óriási hatással a testbeszéded, hanem rád is. Vannak ugyanis olyan pózok, amiket ha felveszel két percre, teljesen megváltozik a hozzáállásod, magabiztosabb és határozottabb leszel, amit a beszélgetőpartner is észre fog venni.


Mi is az az erőpóz?


Az úgynevezett power posing jelenségét pszichológusok fejlesztették ki, és rengeteget vizsgálták a hatását. Egyöntetűen arra az eredményre jutottak, hogy mindig és mindenkinél beválik ez a módszer. A testbeszéd ugyanis megmutatja, hogy valaki mekkora önbizalommal bír, de azt is, hogy alá- vagy fölérendelt szerepet tölt be a beszélgetésben. Az erőpózok pedig pontosan azok a testhelyzetek, amik láttatják - és veled is éreztetik -, hogy fölérendelt, de legalább egyenrangú vagy, ezért segítenek a kommunikációban, önbizalmat adnak, sőt, még a stresszt is csökkentik egy apró trükk segítségével.


Hogyan működik a power posing?


Többek között a Harvard Egyetem, a Texasi Egyetem és az Oregoni Egyetem végzett a dominanciát érzékeltető pózokra irányuló felméréseket, amik során vezető beosztású embereket vizsgáltak. Kiderült, hogy nemcsak a gondolkodásmódjuk hasonló, hanem a hormonszintjük is: több a testükben a tesztoszteron és kevesebb a kortizol. Ez pedig magabiztosságot, határozottságot és jobb stressztűrő képességet nyújt számukra. Tehát kiderítették, hogy a magasabb tesztoszteronszint is segít abban, hogy vezető képességekkel bírj, vagy legalábbis azt mutasd. A további kutatások során pedig arra is rájöttek, hogy bizonyos testhelyzetek képesek előállítani a megfelelő hormonmennyiséget és megemelni a tesztoszteron szintjét. Ezek a dominanciát sugárzó pózok segítenek abban, hogy jobban érezd magad, és mások szemében is tekintélyt sugárzó, magabiztos személyiségnek tűnj.


Ezeket a pózokat vesd be


Amy Cuddy és csapata pontosan kiderítették a vizsgálatok során, hogy mely pózok sugároznak erőt, de azokat is felfedték, amiket tilos felvenni, mert bizonytalanságot, félénkséget, zárkózottságot mutatnak, és csökkentik az önbizalmadat. Az erőpózok nyitottak, mint például a közepes terpesz és a csípőre tett kéz vagy a tarkón összekulcsolt kézfej és kifelé álló könyök, de a kanapé háttámláján való támaszkodás is ide tartozik. Ezzel szemben a gyengeséget sugárzó helyzetek inkább zártak, mint a görnyedt hát vagy a keresztbe tett kéz.


A felső sor pózai erőt adnak és magabiztossá tesznek, míg az alsóé bizonytalanná tesznek, és annak is mutatnak


Hogyan és mikor alkalmazd őket?


A szakértők szerint a leghatásosabb a Wonder Woman-póz, azaz amikor csípőnél kissé szélesebb terpeszbe állsz, csípőre tett kézzel és ökölbe szorított ujjakkal, miközben kihúzod magad, kicsit felemeled a fejed és előre nézel. Ezt a hírességek, köztük Beyoncé is, előszeretettel alkalmazzák.


A pszichológusok elmondták, hogy ezek a testhelyzeteket többféleképpen vetheted be: fontos beszélgetés, tárgyalás, esemény előtt mondjuk a mosdóban felveheted az egyiket két percre, és rögtön kifejti a hatását, de hosszú távon a legjobb, ha mindennap két percen keresztül alkalmazod a pózok valamelyikét. Csinálhatod titokban, egyedül, de néhány ülőhelyzetet akár a munkahelyeden is felvehetsz. Akkor hatnak a legerősebben, ha közben a légzésedre figyelsz: mély levegőket veszel, hosszan szívod be és hosszan fújod ki őket. Egyes elemeiket - például az egyenes hátat vagy a kisebb terpeszt - beszélgetés közben is alkalmazhatod, de a szakértők azt is javasolják, hogy építs be egy ilyen kétperces gyakorlatot a reggeli rutinodba, hogy egész nap érezd az általuk adott magabiztosságot, határozottságod és erőt.


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page