top of page

A munkáltató csak akkor figyelheti meg a levelezést, ha az alkalmazottak tudnak róla (Kommentár: dr.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden egy másodfokú ítéletben kimondta, hogy a munkáltatók csak előzetes értesítés után figyelhetik meg az alkalmazottak munkahelyi levelezését – írja az MTI.


Az ügy előzménye: a román Bogdan Barbulescu munkahelyi levelezését előző munkáltatója egy hétig megfigyelte. Miután kiderült, hogy a cég eszközeit magáncélra használta, elbocsátották. A férfi azután perelte be Romániát Strasbourgban, hogy a román bíróságok elutasították a keresetét, miszerint volt munkáltatója megsértette az emberi jogait.


A törvényszék 2016-ban kimondta, hogy nem történt jogsértés; a román bíróság megfelelő egyensúlyt teremtett a panaszos magánélethez fűződő joga és a munkáltató érdekei között. Az ügyet Barbulescu fellebbezése nyomán végül a másodfokú tanácsként működő nagykamara elé utalták, amely most érvénytelenítette a korábbi ítéletet.


A fellebbviteli fórum keddi ítéletében 11:6 arányban megállapította: a román hatóságok nem védték megfelelően a panaszos jogait, nem sikerült egyensúlyt teremteniük az ellentétes érdekek között. Ezzel megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a magánélethez fűződő jogról szóló cikkét. Azt írták, a román bíróságok elmulasztották megvizsgálni, hogy a felperest tájékoztatta-e a cég a megfigyelés lehetőségéről, márpedig a nemzetközi és az európai normák szerint a munkáltatók csak előzetes tájékoztatás után figyelhetik meg alkalmazottjaik munkahelyi levelezését, különösen ha annak a tartalmához is hozzáférnek.


Az EJEB határozatai kötelezőek az Európa Tanács 47 tagországa számára. A bíróság nagykamarája által hozott ítélet végleges, nem fellebbezhető meg.
Kommentár: dr. Regász Mária


Ez egyszerűen megoldható, bele kell írni a munkaszerződésbe, de az tény, hogy a munkáltatónak kell bizonyítania, hogy tájékoztatta az alkalmazottakat.


dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page