top of page

Indiai savtámadásokról készült magyar film nyert nemzetközi díjat (Kommentár: dr. Regász Mária)

Az Agra városában élő Rupa gyermekkora óta divattervező szeretett volna lenni, és az álmát akkor sem adta fel, amikor savtámadás áldozata lett. Indiában hetente 3-5 savtámadás történik, és a magyar-indiai koprodukcióban készült Rupa butikja c. film néhány áldozat sorsát mutatja be: van, aki bollywoodi táncos, más énekes szeretne lenni, vagy az általuk üzemeltetett kávézó menedzsereként teljesedett ki. A filmben a lányok egy nagyszabású divatbemutatóra készülnek, amelyen a Rupa által tervezett ruhákat ők maguk, azaz a túlélők mutatják be.



A filmben is szereplő áldozatokat segítő Stop Acid Attacks kampány segíti őket abban, hogy visszataláljanak a társadalomba,egészségügyi és lelki segítséget kapjanak.


A 2017-ben készült film rendezője Halász Glória, aki a Vasfüggöny, a Dr. Lala és a Mi ez a cirkusz? című dokumentumfilmeket is jegyzi, operatőre és a rendezővel együtt co-producere Hatvani Balázs, producere Osváth Gábor és Praaful Chaudhary.


A Rupa butikja (Rupa's Boutique) a 11 nemzetközi egész estés filmet felvonultató mezőnyben győzedelmeskedett. A WOMEN Media Arts and Film Festival programjában több mint 70 film és művészeti alkotás szerepelt 32 országból. A filmet egyébként a Barcelona Planet Film Festivalon is elismerték a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díjjal.

Kommentár: dr. Regász Mária

Az lehet, viszont Magyarország jelenleg nem képes a zaklatókat megállítani, márpedig az ilyen támadásokat zaklató személyiségek szokták elkövetni, akik vagy nárcisztikusak, vagy paranoidok, vagy pszichopaták, vagy borderline személyiségzavarral rendelkezők, mondja az FBI kriminálpszichológusa Michelle Ward – ld. Zaklatás, mindig a nyomodban c. sorozatban tett nyilatkozatai. Nálunk eddig csak egy ismertebb savtámadás volt, azt is meg akarta szüntetni az ügyészség, szerencsére sikerült ezt megakadályoznom, de eközben magam is egy zaklató támadásainak vagyok kitéve, a nyomozó hatóság/ügyészség/bíróság 8 éve tehetetlen, mert a tapasztalatom az, hogy sem a nyomozók, sem az ügyészek, sem a bírók egy része nem tudja, hogy mivel áll szemben, mivel ilyet még nem láttak, hogy valaki mindenkit feljelent, beperel, megrágalmaz, aki az ügyével kapcsolatba kerül. Amikor a bíró arról győzköd engem, vagy a zaklatás más áldozatait, hogy egyezzen meg a zaklatóval, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy fogalma nincs a zaklatásról, annak pszichológiájáról, az áldozatok helyzetéről és ez még a jobbik eset, mert sok esetben sajnos az áldozat azzal szembesül, hogy az iratok ellenére – melyekről például ordít, hogy a fenyegető/zaklató/rágalmazó anyagok készítője nárcisztikus/paranoid/pszichopata – a zaklató álláspontja érvényesül és az áldozatnak nemcsak a zaklatójával, hanem az egész államapparátussal meg kell küzdenie – a zaklatók többsége egyébként pont erre panaszkodik. A zaklatóval még csak megküzdenek, de sajnos nem elég velük küzdeni, hiszen az államapparátus dolgozói sok esetben épp azért hoznak olyan döntést amilyet, mert nem szeretnének maguk is célponttá válni. Volt olyan ügy, ahol a szabálysértési előadó remegve jött ki az irodájából mert tudta, hogy ha nem ad helyt a zaklató panaszának, akkor ő lesz a következő áldozata, ha helyt ad, az meg jogszabálysértő. Végül ez utóbbin egyszerűen túltette magát.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page