top of page

6 dolog, amitől kihullhatnak a fogak: sajnos a stressznek is van ilyen hatása. (Kommentár: dr. Regás

A stressz, a rossz szájhigiénia, de más okok, sajnos akár daganat is vezethet fogvesztéshez.

Kihullott fogakkal álmodni sokak számára jelent komoly félelmet, amellett ugyanis, hogy az álmoskönyvek szerint betegséget és halált is jelenthet, maga az érzés és a látvány is ijesztő. Nem véletlenül tartanak annyian attól, hogy a valóságban is átélik, nem beszélve arról, hogy egy fog elvesztése nemcsak a mindennapokat nehezíti meg, de a pénztárcát is megterheli, pótlása ugyanis sokszor hosszadalmas és költséges feladat.


Érdemes ezért kincsként tekinteni minden egyes fogra, és óvni, ahogy csak lehet, ennek részeként pedig rendszeresen látogatni a fogorvost, valamint tisztában lenni az okokkal, melyek fogvesztéshez vezethetnek.


A stressz is kiválthat foghullást?


Idén nyáron sokakban keltett riadalmat a Demi Moore által posztolt fotó, melyen kiesett foggal látható, illetve mely alatt arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a stressz okozta a problémáját. Bár valószínűleg más okok is közrejátszottak, pontosabban a stressz csak közvetve vezetett foghulláshoz, a fogorvosok szerint valóban lehet ilyen hatása annak is.


A stressz, különösen, ha hosszabb távon is fennáll, könnyen okozhat például éjszakai fogcsikorgatást és állkapocsszorítást, minek hatására a fogak állandó terhelésnek lesznek kitéve, ami miatt elgyengülhetnek és kilazulhatnak. Az állandó stressz emellett más szempontból is veszélyes lehet a fogakra, hajlamosíthat ugyanis a fogíny-, illetve fogágygyulladásra - az immunrendszert gyengítése által is -, ami idővel szintén fogvesztéshez vezethet.


Milyen okai lehetnek még a fogvesztésnek?


A fogak kilazulásának oka lehet még baleset vagy sérülés, előrehaladott fogszuvasodás, egyenetlen vagy megnövekedett terhelés rágás közben, leggyakrabban azonban fogágybetegség áll a hátterében.


Az ínygyulladás idővel, kezeletlenül könnyen fogágygyulladáshoz vezethet, az íny és a fog között ugyanis ínytasak alakulhat ki, egy baktériumgóc, mely megtámadhatja a fogat tartó szövetet, csontállományt is, minek hatására a fog kilazulhat és kieshet. Ha pedig egy fog már kiesett, és nem kerül a helyére pótlás, a mellette lévők is elveszíthetik stabilitásukat. A fogínygyulladást ennek megelőzéseként mielőbb kezelni kell - a fogköveket is rendszeresen el kell távolíttatni -, már csak azért is, mert az itt megtelepedő baktériumok a vérkeringésbe kerülve akár szív- és érrendszeri problémákat is okozhatnak.


Ha olyan hajlamosító tényezőkkel is számolni kell, mint a cukorbetegség, a családi hajlam, az alkoholfogyasztás és a dohányzás, az egészségtelen táplálkozás, valamint a hormonális változások jelenléte, még fontosabb a rendszeres fogorvosi kontroll. A fogak kilazulását mindemellett sajnos daganatok is okozhatják - legyen szó cisztáról vagy rosszindulatú típusokról -, melyek az állkapocsban, a csontállományban is jelen lehetnek. Mindez azonban röntgennel időben kimutatható, sőt, röntgenen a fogak kilazulása már azelőtt is látszik, hogy fizikális vizsgálattal igazolható lenne.


Kommentár: dr. Regász Mária

A stressz hatása jól bizonyítható, ugyanakkor ezt a bíróságok ritkán fogadják el (akkor nem, ha a bíró e körben nem bír kellő ismeretekkel és nem képes felmérni ennek hatásait), pedig a bírósági eljárások, főleg, ha azok jelentősen elhúzódnak, azok mennyisége, komoly stressz tényező.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page