top of page

Elítélték a legismertebb eltűnt gyerek gyilkosát

38 évvel a gyilkosság után ítélte el a New York-i bíróság azt a férfit, aki megölte a hatéves Etan Patzet – írta a BBC. A fiú 1979-es eltűnése minden korábbi ügynél nagyobb visszhangot keltett: ő volt az első, akinek az arca a tejesdobozokon is megjelent, és négy évvel később az ő eltűnésének napját, május 25-ét tette meg az eltűnt gyermekek napjává Ronald Reagan. Az Egyesült Államok elnökének szimbolikus lépése és az ügy körüli nagy nyilvánosság sem vezette azonban a nyomozást eredményre – egészen 2012-ig.


Ekkor azonban jelentkezett egy férfi, aki azt állította, hogy sógora többeknek elismerte a gyermek megölését. Így került a rendőrség látóterébe a most 56 éves Pedro Hernandez. A gyilkosság elkövetésekor mindössze 18 éves férfi beismerő vallomást tett.


Bűnös van, holttest nincs

Hernandez Patzék manhattani otthonának közelében dolgozott egy boltban, bevallása szerint egy üdítőt ígérve csalta fel lakására az iskolába első alkalommal egyedül igyekvő kisfiút, akit azután megfojtott.


A holttest azonban sosem került elő, sem más fizikai bizonyítékot nem mutattak a bíróságon. Hernandez ügyvédjei szerint védencük mentálisan nem teljesen ép, keveri képzelgéseit a valós emlékekkel, alacsony IQ-ja is gyengíti a vallomást, amelyet a rendőrségi kihallgatáson érzett befolyás nyomán is adhatott.


A kihallgatás alatt Hernandez többször magzatpozícióba húzta magát a földön és hazakéredzkedett.

Manhattan kerületi ügyésze elégedetten fogadta az ítéletet. Cyrus Vance az elmúlt évtizedek legfontosabb feladatának nevezte az ügy megoldását.


Patz tragédiája felhívta a figyelmet a gyermekek fokozott veszélyeztetettségére. Szülei országos ujjlenyomat-adatbázis létrehozását kezdeményezték, és azt, hogy a szülők figyelmeztessék az iskolát, ha gyermekük nem megy iskolába, és viszont, amennyiben a gyermek nem jelent meg az órán. Mindennél fontosabb ugyanis, hogy a lehető leghamarabb feltűnjön, ha egy gyerek eltűnt, az ilyen eseteknél ugyanis az első órák a legkritikusabbak, utána rohamosan csökken a túlélés esélye.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page