top of page

1 millió Ft kártérítést fizet a BRFK az alaptalanul gyanúsított ügyvédnek

Ezentúl a rendőrségnek pénzbe fog kerülni, ha valakit kellő bizonyítékok híján, jogellenesen gyanúsít meg. Ha az illető ügyvéd, akkor ez még drágítja is a dolgot.


A Fővárosi Ítélőtábla anonimizáltan itt megtekinthető ítélete egy ügyvéd kollégának 1.050.000 Ft kártérítést ítélt meg. A plázában gyanútlanul sorban álló kolléganőnket hátulról valaki váratlanul megütötte, mire ő megpróbálta a tettest megakadályozni abban, hogy elszaladjon. A rendőrség az ő részéről ezt garázdaságként értékelte. Rabosította, a kamarát pedig tájékoztatta a gyanúsításról.

Az Ítélőtábla szerint a helyszíni kamera felvételéből egyértelmű, hogy az ügyvédnő sértettje volt az ügynek és ezért a gyanúsítás alaptalan volt. Ezért számára a rendőrségtől kártérítés jár. A sérelemdíj mértéke megállapításakor az azt is figyelembe vette, hogy "a felperes kollégái, a Magyar és a Budapesti Ügyvédi Kamara arról értesültek, hogy a felperessel szemben a garázdaság vétségének megalapozott gyanúja fennáll, mely a felperes szakmai és emberi megítélését is hátrányosan befolyásolja". Ezért magasabb összegű sérelemdíj járt.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page