top of page

A nárcisztikus anya 2.

7. Irigy. Ha bármikor valami szép dologra teszel szert, mérgessé és iriggyé válik. Az irigységét akkor is érezteti, amikor épp megcsodálja, bármi legyen is az. Megpróbálja megszerezni tőled, elrontani számodra, megszerezni magának vagy ugyanazt, vagy ugyanannak egy még jobb változatát. Mindig azzal foglalkozik, hogy meglegyen neki is az, ami másnak megvan. A nárcisztikus anyák irigysége gyakran azt is jelenti, hogy szexuálisan versengenek lányukkal vagy menyükkel. Megpróbálják megakadályozni, hogy a lányaik sminkeljenek, az életkoruknak megfelelően szépítkezzenek, vagy randevúzzanak. Kritizálják a lányuk, vagy menyük megjelenését. Ez az irigység kiterjed a párkapcsolatokra is. A nárcisztikus anyák hírhedtek arról, hogy megpróbálják tönkretenni a gyerekeik házasságát és beleszólnak az unokáik nevelésébe.


8. Megszámlálhatatlanul sokféleképpen hazudik. Ha arról beszél, hogy valami érzelmileg mennyire sokat jelent számára, biztosra vehető, hogy nem mond igazat. A hazugság egy a sok módszer közül, amivel konfliktust generál a körülötte élők kapcsolataiban és életében. Hazudik arról, amit mások mondtak, tettek, vagy ahogy éreznek. Hazudik a velük való kapcsolatáról, a viselkedésedről, vagy a helyzetedről, hogy saját magát fényezze, és egyben aláássa a szavahihetőséged.


A nárcisztikus nagyon óvatosan hazudik. A kívülállóknak megfontoltan és átgondoltan hazudik, mindig úgy, hogy ha később szembesítik azzal, amit mondott, az visszavonható vagy letagadható legyen. Ahelyett, hogy kitalálna valami teljesen újat, inkább kiforgatja amit mondtál. A cselekedeteidet tisztességtelen magyarázatokkal interpretálja másoknak. Ha nemrég követett el valami hallatlant, megelőző ferdítésekkel bástyázza körbe magát. Előbb kezd el hazudni, minthogy megszólalnál, hogy elejét vegye bárminek amit mondani akarsz. Amikor elkezded valakinek mesélni, hogy anyád mit tett, félbeszakít azzal, hogy “Igen, tudok róla, anyád már elmesélte, hogy… (önigazolás és hazugságok)“. Mivel annyira ügyel arra, hogy bármit letagadhasson, nagyon nehéz hazugságon kapni. A hiszékenyebb ismerősök valószínűleg sosem jönnek rá mennyire őszintétlen.


Neked nyíltan, a szemedbe hazudik. Azt állítja, hogy képtelen emlékezni a tetteire, még akkor is, ha a közelmúltban történt a dolog, vagy nagyon emlékezetes volt. Ha megpróbálsz segíteni neki a felidézésben azzal, hogy a körülményeket taglalod, akkor “Nagyon élénk a képzeleted“, “Az már annyira régen volt“, vagy “Miért hánytorgatod fel a múlt sérelmeit?“. A vele való beszélgetés hemzseg a lepattintásoktól, az elterelő hazugságoktól. Még annyira sem tisztel, hogy legalább ezek a hazugságok jól hangozzanak. Például a következő hazugsággal indít: “Ha eltartottként jelentelek be, több adót kell majd utánad fizetnem“. Erre te azt válaszolod: “Nem, ez azt jelenti, hogy adókedvezményt kapsz utánam, magyarul több pénzed marad“. A válasza erre: “Hát nem ezt mondtam én is?” Egy olyan játékban vagy, aminek csak egyetlen szabálya van: Sosem nyersz.


Amikor nagy ritkán rákényszerül, hogy a rossz viselkedését beismerje, akkor letagadhatóan teszi mindezt. “Lehetséges“, hogy “talán” “esetleg” valami rosszat tett. A tettet magát mindig úgy csavarja, hogy az jobb színben tűnjön fel. A “talán”, az “esetleg” és a hasonló szavak már önmagukban hazugságot takarnak, ugyanis pontosan tudja hogy mit csinált.


9. Mindig a figyelem középpontjában kell lennie. Ez a nárcisztikusok és főleg a nárcisztikus anyák meghatározó tulajdonsága. Számukra a gyerekeik a figyelem és az imádat forrásai. Ezek az anyák szeretik, ha kiszolgálják őket, és gyakran apró kérésekkel hintik tele a gyerekeik mindennapjait. “Ha már úgyis arra mész…“, vagy valami hasonló a kedvenc szavajárásuk. Sosem tűznek ki számodra egy meghatározott feladatot a nap vagy a hét elején, inkább mindig kérésre, azonnal kell csinálnod, lehetőleg akkor, amikor az időpont nagyon nem alkalmas számodra. Esetleg “csak segítened kell” neki, hozni-vinni dolgokat, miközben ő valami fölöslegesen alantas munkát végez amit a saját maga számára talált ki, hogy közben a te osztatlan figyelmedben sütkérezhessen.


A nárcisztikus anya furcsa alkalmakat kreál magának, ahol a figyelem középpontjában lehet. Például megemlékezést tart egy már rég halott emberről, vagy apró személyes események alkalmával rendez aránytalanul nagy ünnepségeket. Imád szórakoztatni, valószínűleg ő a buli fő attrakciója. Ha valaki más a figyelem középpontja, megpróbálja magára irányítani a reflektorfényt, vagy legalábbis elrontani a másik számára az eseményt, főleg, ha a bűnbak gyerekről van szó. Gyakran meghívja saját magát olyan eseményekre, ahol nem látják szívesen. Ha meglátogat, vagy te meglátogatod, minden másodpercet vele kell töltened. Az eszébe sem jut, hogy saját magát szórakoztassa. Ha bármit nélküle próbálsz meg csinálni, esetleg nem akarod szórakoztatni, nem szolgálod ki, megakadályozod hogy drámát csináljon vagy bármilyen módon megfosztod a figyelemtől, akkor duzzog, manipulál, vagy őrjöng.


Az idősebb nárcisztikus anyák gyakran a korukat használják fel manipulatív drámák generálására, sokszor az egészségük elhanyagolásával, vagy olyan tevékenységekkel, melyek megbetegíthetik őket. Ez lehetővé teszi számukra, hogy behajtsák tőled kamatostul amire egész életedben idomítottak: hogy ugrásra készen lesd minden kérésüket. Felhívnak (vagy még inkább ráveszik a szomszédot vagy az otthon vezetőjét hogy hívjon fel) és az azonnali figyelmedet követelik. Neked pedig kötelező odarohannod, fognod a kezüket, könnyeket hullajtanod a fájdalmuk miatt és véget nem érő panaszáradatokat hallgatnod arról, hogy milyen borzasztó és nehéz nekik. (“Sose öregedj meg!“) Általában sosem az a helyzet, hogy ténylegesen tudnál bármit is segíteni, a problémája okait pedig el tudta volna könnyedén kerülni. Mindenesetre nagyon nehéz helyzetben találtad magad. Ha a manipulatív trükkjei ellenére nem biztosítod számára a szerinte elegendő figyelmet és közönséget, mindenki más előtt rossz színben fogsz feltűnni, és akár jogi következményei is lehetnek. (A narcisztikus viselkedés sokszor az Alzheimer kór velejárója, úgyhogy egyébként teljesen normális idősödő anyáknál is megjelenhet).


10. Manipulálja az érzéseid, hogy a fájdalmadból táplálkozhasson. Ez a kivételesen beteg és bizarr viselkedés annyira gyakori a nárcisztikus anyák körében, hogy a gyerekeik sokszor energiavámpíroknak nevezik őket. Ez a más érzelmeiből táplálkozás néha kifejezett szadizmusban nyilvánul meg. Enyhe mosoly játszik a szája szélén, miközben szándékosan elszomorít, kegyetlenül “viccelődik”, vagy a téged érzékenyen érintő témákkal szurkálódik. Lehet, hogy félelmetes történeteket mesélt vagy ijesztő filmekre ültetett be gyerekkorodban, aztán pedig kigúnyolt a nyámnyilaságodért. Odavet egy bántó megjegyzést, majd elégedetten mosolyog a fájdalmad láttán. Hallod a vidámságot a hangjában, miközben felkavaró vagy lehangoló dolgokat mond, vagy akaratod ellenére kényszerít valamire. Később a zaklatottságodon kéjelegve elmeséli másoknak, hogy mennyire mókás téged ugratni, és bíztatja őket, hogy szálljanak be ők is ebbe a csodás mulatságba. Élvezi a kegyetlenkedést, és nem tesz semmi erőfeszítést, hogy ezt elrejtse előled. Azt akarja, hogy tudd: a bánatod számára szórakoztató. Számodra fájdalmas beszédtémákat hoz fel, folyamatosan szondázza a beszélgetés alatt a legfájóbb pontokat, és megfigyeli a reakcióid. Ez a legegyértelműbb megjelenése az érzelmi vámpirizmusnak. A saját örömének a te elkeseredettséged az ára.

Az érzelmi vérszívás egyik különleges formája kombinálja a közönség szenvedését a figyelemfelkeltő viselkedéssel. Mivel a nárcisztikus anya gyakran a mártír szerepében tetszeleg, olyan gondosan megtervezett, szívszorító, önsajnálati drámát kreál, melyben ő a sztár. Szipog és jajgat, hogy senki nem szereti őt, mindenki annyira önző, ő már nem is akar élni, ő meg akar halni. Meg akar halni! Egyáltalán nem látszik törődni azzal, hogy az önsajnálata és a mások érzelmi manipulálása mennyire visszataszító. Ezek a nárcisztikusok által rendezett drámák gyakran más emberek tragédiái körül forognak, általában azt kidomborítva, hogy ő ehhez kapcsolódóan mennyire szenved. Megpróbálja minél jobban felzaklatni a hallgatóságát, miközben valami horrorisztikus gyilkosságról zokog, melynek áldozatát akkor sem ismerte volna fel, ha szembejött volna az utcán.


11. Önző és akaratos. Mindig mindenből a legjobbat akarja. Mindennek az ő akarata szerint kell történnie, és ezt könyörtelenül, manipulatívan kierőszakolja akkor is, ha amit akar, egyáltalán nem éri meg a belefektetett energiát. Akkor is, ha a belefektetett energia már túlmegy minden normális határon. Mindent megtesz azért, hogy megszerezzen valamit, amit megtagadtál tőle, akkor is, ha ehhez minden jogod megvolt, a követelése pedig önző és ésszerűtlen. Ha közlöd, hogy nem hozhatja el a barátait a bulidra, akkor is velük fog megjelenni. Így vagy be kell adnod a derekad, vagy a küszöbödön ácsorgó szerencsétlenek szemében te leszel a bunkó. Ha közlöd, hogy nem jöhet át hozzád ma este, felhívja a párod, és a hátad mögött megbeszéli vele, hogy átjönne hozzátok vendégségbe, jó, de el ne árulja ám neked, mert “meglepetés lesz“. Meg kell mutatnia neked, hogy nem mondhatsz nemet.

A nárcisztikusok egyik általános vonása: mivel annyira önzőek és énközpontúak, borzasztóan rosszul választanak ajándékot. Vagy a használt dolgaikat kapod meg, vagy valamit, aminek valójában ők örülnek. (“Úgy gondoltam neked adom a régi bringám, és veszek magamnak egy újat.” “Tudom mennyire szereted az olasz ételeket, úgyhogy elviszlek a kedvenc éttermembe a születésnapodon.“) Az újnak látszó ajándékokról lerí, hogy a százforintos boltban vette, és általában egyáltalán nem illenek hozzád, nem tudod használni őket, vagy pedig quid pro quo: ha veszel neki valamit amit ő akar, majd kaphatsz olyat, aminek esetleg örülsz. Érezteti veled, hogy számára fájdalmat okoz neked bármit is venni. Vesz neked egy valamit, és megveszi ugyanazt magának is. Elvisz ajándékot vásárolni neked, és közben talál magának is valami szépet, hogy jobban érezze magát.


12. Önmagával van elfoglalva. Az ő érzései, szükségletei és akarata nagyon-nagyon fontosak. A tieid jelentéktelenek. A legkisebb szeszélye is fontosabb a legalapvetőbb szükségletednél. A problémái mindenképp az azonnali és teljes figyelmedet igénylik. A tieidet félresöpri. A vágyai mindig elsőbbséget élveznek. Ha valamit érted tesz, folyamatosan emlékeztet a nagylelkűségére és megpróbál valamiféle fizetséget kimanipulálni cserébe. Folyamatosan panaszkodik, akkor is, ha a te helyzeted nagyságrendekkel rosszabb, mint az övé. Ha erre rámutatsz, megerőltetés nélkül, könnyedén félresöpri, mintha nem lenne fontos (“Persze, ez neked könnyű…” “Te más helyzetben vagy…“).


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page