top of page

Uramisten, nem ugyanez gázolt el minket is? (Kommentár: dr. Regász Mária)

Nagy felháborodást váltott ki augusztusban az a BMW-s sofőr, aki a Margit körúton súlyos balesetet okozott, majd cserbenhagyta a másik autóban lévő sérültet. Az Index megtudta, hogy az azóta elfogott és letartóztatott férfi nem először okozott komolyabb balesetet: négy évvel ezelőtt egy budapesti buszmegállóban a járdán gázolt el egy házaspárt.


Amikor K. Jánosné néhány héttel ezelőtt este a híradóban látta a riportot arról a fekete BMW-sről, aki súlyos balesetet okozott a Margit körúton, majd segítségnyújtás nélkül odébb állt, nyugtalanul kiáltott fel férjének:


"Uramisten, nem ugyanez az ember gázolt el minket is?"


K. Jánost és Jánosnét ugyanis 2010-ben éppen egy fekete BMW-s ütötte el, és nem is akárhol: a járdán, egy I. kerületi buszmegállóban. Az idős házaspár mindkét tagja súlyosan megsérült.


A házaspár gyanújáról mi is értesültünk, ezért megkérdeztük a rendőrséget, hogy a Margit körúton piroson átszáguldó, majd a baleset súlyos sérültjét cserbenhagyó BMW-s sofőr, Cs. István okozott-e már korábban komolyabb balesetet. Az ORFK megerősítette: ő ütötte el 2010-ben K. Jánosékat.


Száguldott, belehajtott, kiszállt, elsétált


A mostani, augusztus 17-i baleset azért kapott nagyobb médiafigyelmet, mert a fekete BMW-vel közlekedő 31 éves Cs. István nem egyszerűen belehajtott a Margit körút–Kisrókus utcai kereszteződésben a szabályosan odaérkező volkswagenesbe, hanem utána el is menekült a helyszínről.


A BRFK közleménye szerint a baleset után a férfi egyszerűen „kiszállt a járművéből, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt”. A rendőrség végül a rá következő héten egy XXII. kerületi lakásban elfogta, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.


A Velvet tudósítása szerint a rendőrök, miután lefuttatták a rendszámot a rendszeren, már a helyszínen tudták, hogy Cs. István már okozott korábban balesetet. Feltehetőleg a 2010-es járdás balesetről volt szó akkor is.


Amikor a járdán járt a fekete BMW

Az elütött asszony, K. Jánosné elmondása, illetve a nyomozati anyagok alapján a következőket lehet tudni a 2010-es járdás gázolásról, amelyről annak idején a sajtó is beszámolt.

  • 2010. november 7-én délelőtt K. János és felesége gyanútlanul úgy döntött, megnézi a megállóban, mikor jön a busz. „Amikor az alagút felé fordultam, láttam, hogy a járdán jön felém egy autó, és elsötétült minden” – idézte fel az Indexnek K. Jánosné az összes emlékét a balesetről.

  • A házaspár súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, ezt az orvosszakértő is megállapította: K. Jánosnak eltört egy csigolyája is, K. Jánosnénak pedig a lába, ma is bottal jár.

  • Kórházba került Cs. István is, mivel a járdán nekiütközött az oszlopnak. A rendőrség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indított nyomozást. Az akkor hatályos Btk. szerint „aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő”. A rendőrök több tanút is kihallgattak, hogy kiderítsék, mi állt a baleset hátterében.

  • Cs. István a vallomásában azt mondta, hogy első emlékképe a balesetről a „kinyílt légzsák látványa”, vagyis nem emlékszik arra, mi történt előtte. A kórházban azt valószínűsítették, hogy „a mikroálom állapotában lehetett”, vagyis valamiért elaludt vezetés közben. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint ugyanakkor Cs. István „a terhére rótt cselekményért felelősnek érezte magát, mert a járművet ő vezette és a balesetet is ő okozta, de ennél konkrétabban meghatározni a baleset okozásáért való felelősségét nem tudta”.


Így úszta meg Cs. István

Aki ezek után hiszi, hogy gyerekjáték volt a közlekedési bűncselekményt rábizonyítani Cs. Istvánra, téved. A rendőrség egy év nyomozás után azt állapította meg, hogy nem lehet feltárni, a gyanúsított milyen okból haladt fel a járdára és ütötte el ott a gyalogosokat.


Fáradtságra, az abból adódó esetleges elalvásra pusztán valószínűségi következtetés volt levonható, ami a büntetőjogi felelősség megállapításához nem volt elegendő – indokolta a nyomozás megszüntetését a rendőrség.


K. Jánosék nem fogadták el a helyzetet, és panaszt nyújtottak be az ügyészségen, amely 2012-ben elrendelte a nyomozás folytatását. A rendőrség 2012 augusztusában újra lezárta a nyomozást, és ismét nem állapított meg bűncselekményt. Az ügyészség ezt helybenhagyta.


Azt se mondta, bocsánat

K. Jánosné azt mondta az Indexnek, hogy hiába húzódott évekig az ügy, soha nem találkoztak Cs. Istvánnal. Nemhogy kártérítést nem kaptak tőle, „de azt se mondta, bocsánat” – mondta K. Jánosné. Az asszony azóta sem érti, hogy fordulhat elő, hogy egy ilyen tiszta ügyben a felelőst nem büntetik meg.


6741836_603f58daa7408f0e851e3da34dd47ae8_wm.jpg

Négy éve a járdán gázolt el egy házaspárt

Fotó: Mihádák Zoltán


Az ügyükkel kapcsolatban az állampolgári jogok biztosát is megkeresték, aki azzal utasította el a beadványt, hogy mivel nincs nyomozati jogköre, nem vizsgálhatja az elvégzett nyomozás hatékonyságát és a hatósági döntések megalapozottságát. Az elgázolt házaspár kénytelen volt tudomásul venni, hogy a sofőr valahogy elkerülte a felelősségre vonást. K. Jánosné azt mondta, csak reméli, hogy a Margit körúti balesetet már nem fogja megúszni.


Cs. Istvánt – feltehetőleg előzetes letartóztatása miatt – nem sikerült elérni, a cégének küldött emailre nem jött válasz.


Szerző: Dull Szabolcs


Kommentár: dr. Regász Mária


Sajnos néha (szerencsére tényleg néha) az ügyészség úgy működik, mintha fogalma nem lenne a Btk-ról. Ebben az esetben nyilván az volt a gond, hogy az idős házaspárnak nem volt olyan jogi képviselője, aki megfelelő indítványokkal segítette volna őket ebben az eljárásban, mert nem csak a közvádas büntetőeljárás, hanem egyrészt pótmagánvád, másrészt személyiségi jogi per is lehetőséget jelentett volna számukra. Mivel az ilyen esetben igen komoly kártérítési igényt jelenthettek volna be, ezért azt gondolom, hogy még elévülési időn belül kellene lépniük és egy levelet írniuk az ügyészségre, hogy ismételten feljelentéssel élnek és kérik, hogy az ő ügyüket is vizsgálja ki az ügyészség.


dr. Regász Mária

ügyvéd



Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page