top of page

2014.07.13

Sákovics Diana

Egészség

Az alváshiányt, különösen a krónikus alváshiányt ugyanis nem lehet behozni, a hátrány nem ledolgozható. Legalábbis nem anélkül, hogy megszívnánk. A Psychology Today klassz posztjábólkiderül, hogy a krónikus alváshiány maradandó károsodást okoz az agyban – legalábbis az egerek agyában. Pennsylvaniai és pekingi kutatók egy eltérő dózisú alvásmegvonástól szenvedő egér idegi aktivitását tanulmányozták, és azt találták, hogy az elnyújtott ébrenléttől az idegsejtek elhalnak. Pontosabban elhalnak a locus coeruleusnak (LC) nevezett területen, ami az általános aktivitásért, a figyelem fenntartásáért, az éberségért felel, de szerepe van a memória működésben, az érzelmi válaszadásban és különböző kognitív funkciókban is. 

 

Az egerek a rövid idejű alvásmegvonást egyébként jól bírták, ilyenkor az idegsejtek kompenzálni kezdtek, olyan anyagokat (fehérjéket, antioxidánsokat) termeltek, amik segítenek megvédeni az agyat a károsodástól. A masszív alváshiány hatására azonban az idegsejtek elveszítették ezt a képességüket, majd idővel elhaltak. Azoknál az egereknél, ahol egy egyműszakban dolgozó, elnyújtott alvásmegvonással élő ember életét szimulálták a kutatók, néhány nap alatt az LG sejtjeinek negyede adta fel a harcot. 

 

Persze az egereken végzett vizsgálatok eredményeit nem általánosíthatjuk automatikusan az emberekre is, mindenesetre az valószínű, hogy a mi agysejtjeink sem bírják jól alvás nélkül. Különösen, hogy ezt számos más kutatás is bizonyítja. 

Nem alszik eleget? Az agyát teszi tönkre

Ma sem aludt eleget? Sebaj, majd holnap bepótolja. Vagy ha nem jön össze, talán holnapután. Esetleg a hétvégén. Mit számít? Kicsit fáradtabb az ember, kicsit kevésbé hatékony, fáj a feje, ingerlékenyebb. Ennyi. Kibírható. Annyira kevés az a 24 óra, annyi a dolog – mi másból csípnénk le, mint az alvásidőből? Igaz? Igaz. De közben elképesztően nagy baromság.  

 

bottom of page