top of page

Büntetőjogi általános tudnivalók

Alább olvashatja azokat a cikkeket, amelyeket támogatóink (kapcsolódó cikkeink alatt), vagy más szerzők tettek közzé ezen témában más oldalakon és úgy gondoltuk, hogy elősegíthetik kedves olvasóink tájékozódását. A cikkek alján megtalálhatóak az eredeti közzététel honlapjának linkjei is. 

 

A cikkek alatt, az oldal alján megtalálhatja az arhívumot, amelyben korábbi cikkeket is letölthet.

Kapcsolódó cikkeink
Más kapcsolódó cikkek
A hang és videofelvétel mint bizonyíték 2.
 
2014.03.24

Mind a polgári, mind a büntető jogban egyre többször fordul elő, hogy a felek – a szabad bizonyítás elve szerint és mert a bizonyítás (főleg családjogi perekben és büntető ügyekben) nagyon nehézkes – hangfelvétellel bizonyítják állításaikat.Meglepő módon a kiforrott bírói gyakorlat ellenére is még mindig nagyon sok az olyan bíróság, ahol amint a bíró meghallja, hogy hangfelvételt kíván a fél csatolni, felháborodottan tiltakozik és kérdezi, hogy a másik fél ahhoz hozzájárult-e, állítva azt, hogy ha nem, akkor nem felhasználható a felvétel.

 

dr. Regász Mária

A hang- és videofelvétel, mint bizonyíték
 
2013.10.14

Egyre több az olyan bűncselekmény, amelyről (esetleg annak elkövetőjéről) kép-, vagy video felvétel áll(na) rendelkezésre. Ahhoz azonban, hogy ez a felvétel bizonyítékként tényleg alkalmazható legyen, igen gyorsnak kell lennünk és nem szabad bíznunk abban, hogy majd a nyomozó hatóság intézkedik. A legtöbb esetben ugyanis a nyomozó hatóság késve (vagy egyáltalán nem) intézkedik a felvételek beszerzése érdekében, ugyanis a nyomozó hatóságnak a nyomozás határidején belül több hónap áll rendelkezésére az ügy felderítésére, miközben a felvételek általában 3 napig, jó esetben 30 vagy 60 napig állnak csak rendelkezésünkre.

 

dr. Regász Mária

 

Véletlen volt, beleszaladtam a késbe, nem az ő hibája
2013.09.28

A családon belüli erőszak áldozatainak többsége férfi. Nem hallunk róluk, mert nincsenek beszédes statisztikák. Feljelentést a nő ellen nem tesznek, segítséget nem kérnek. Nyomok sokszor csak lélekben vannak. Marad a bűntudat és a szégyenérzet. És hogy miért nem üt vissza a férfi?...

 

Szekeres Andrea

 

Arhívum

Ezen menüpont alatt letöltheti azon cikkeket PDF formátumban, amelyeket helyhiány miatt már nem tartunk az oldalunkon, viszont segíthet önnek a tájékozódásban. Az archívumokat mint minden más cikket az oldalon időrendben helyeztük el.
200x-200y arhívum (Feltöltés alatt...)
• Cikk 1
• Cikk 2
• Cikk 3
• Cikk 4
• Cikk 5
bottom of page