top of page

Gyermekneveléssel összefüggő pszichológiai cikkek

Alább olvashatja azokat a cikkeket, amelyeket támogatóink (kapcsolódó cikkeink alatt), vagy más szerzők tettek közzé ezen témában más oldalakon és úgy gondoltuk, hogy elősegíthetik kedves olvasóink tájékozódását. A cikkek alján megtalálhatóak az eredeti közzététel honlapjának linkjei is. 

 

A cikkek alatt, az oldal alján megtalálhatja az arhívumot, amelyben korábbi cikkeket is letölthet.

Kapcsolódó cikkeink
Más kapcsolódó cikkek
A sikeres szülő nem szereti a tökéletlen gyermekét…
2014.03.19

Létezik olyan, hogy egy anya utálja gyermekét? Létezik bizony! Pszichológusok sajnos találkoznak olyan frusztrált anyákkal, akiknél kiderül, hogy a gyermek bántalmazása mögött bizonyos fokú utálat is meghúzódik.

 

PP Életforma

Együttműködés a másik szülővel
 
2014.03.17

Sok elvált szülő esetén nemcsak a maga a válás folyamata hosszú és elkeserítő, de az azt követő években sem találnak nyugalmat. Csak ritka esetben fordul elő, hogy két ember ugyanazt akarja, s egyformán gondolkodnak a válásról.

 

Kókai Kata

Apunál is, Anyunál is otthon vagyok Én!
 
2014.03.16

Hiába vártam Váradi Hetti cikkének címe alapján, hogy megtudhatunk valamit a közös felügyelet mellett és ellen szóló érvekről, valódi mikéntjéről, a gyermek szemszögéből - hiszen igazán csak ez az egy szempont lenne fontos. Réka, akit szívesen megismernék, bizonyára már felméri, jobb volt-e neki így felnőni, mint az elavult "múltszázadi" modell szerint, ahol az egyik szülőből jelentős vagy teljes hiányt szenvedett volna.

 

Családinet

Balfasz apukák a bébikaja-útvesztőben
 
2014.03.09

Megjegyzés

dr. Regász Mária

Apukák: édesek, aranyosak, imádjuk őket. De néha olyan balfaszok, hogy elnéző mosolygás helyett legszívesebben jól fenéken rúgnánk őket. „Mit mondtál, drágám, milyen bébikaját is kell vennem?” Ennél a kérdésnél talán eszünk be jut, miért is nem a Hufnágel Pistihez mentünk feleségül.

 

Tünde

Ahol gyerekek vannak, kiközösítés is lesz
 
2014.03.08

A legtöbb gyerekközösségben megjelenik enyhébb vagy durvább formájában a kiközösítés. Már az ovisok is tudják, kit „nem szeretünk”, megjelenik a csúfolódás. Ez folytatódik iskolás korban is. A felnőtt léttel válik szalonképtelenné a nyílt kiközösítés, és bár a munkahelyeken is pontosan tudható, ki a legnépszerűtlenebb, már nem adjuk tovább látványosan a leprát, ha hozzánk ért az illető, és nem skandálunk neki a nevéből fabrikált gúnyolódó rigmusokat. Felnőtt korra az ember arra is rájön, hogy sokkal kellemesebb mondjuk a háta mögött, kávézás közben kibeszélni valakit, mint nyíltan konfrontálódni vele. Azt mondják, a gyerekek kegyetlenek. Fogalmazhatunk úgy is, őszintébbek: ők még félreérthetetlenül tudtára adják a másiknak, ha nem kedvelik.

 

Cziglán Karolina

A simogatás fejleszti a babákat
 
2013.12.19

A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelődését indítják el az agyban - mondta el a babák viselkedésének biológiai okait kutató MTA-program vezetője.Topál József biológus, a Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetében folyó kutatás vezetője hangoztatta, azt a folyamatot vizsgálják, ahogy a kisbaba egyre rátermettebben kezdi el használni kommunikációs és érzelemfelismerő képességeit.

 

MTI

Arhívum

Ezen menüpont alatt letöltheti azon cikkeket PDF formátumban, amelyeket helyhiány miatt már nem tartunk az oldalunkon, viszont segíthet önnek a tájékozódásban. Az archívumokat mint minden más cikket az oldalon időrendben helyeztük el.
200x-200y Cs arhívum (Feltöltés alatt...)
• Cikk 1
• Cikk 2
• Cikk 3
• Cikk 4
• Cikk 5
bottom of page