top of page

2014.02.21

divany.hu - bh

Életmód

Távirányító

 

A Virginiai Egyetem kutatói szerint a távirányító az egyik leggonoszabb tárgy a lakásban, ha afertőzésveszélyről van szó, egy tanulmány szerint legalább a felükön megtalálható az antibiotikum-rezisztens staphylococcus baktérium! Mindenki összefogdossa, de a takarításnál valahogy elbújik a kanapé párnái alá, vagy szimplán eszébe se jut senkinek. Minél többször törli át fertőtlenítő kendővel, annál kevesebb kórokozóval kell megküzdenie az immunrendszerének.

 

A hűtőszekrény hátulja

 

Bár annak a valószínűsége, hogy bármelyik vendég beles a hűtő mögé, szinte nulla, néhány havonta nem ártana legalább nekünk megtenni. Megdöbbentő látvány tárulhat elénk, amit érdemes minél gyorsabban eltakarítani: a por, kosz és a különböző ételek apró darabjai csodás kis egyveleget alkotnak, ami nem csak nem kívánatos élőlényeket vonz, de a penésznek is kiváló táptalaj.

 

A hűtő szellőzőrácsa

 

Ha már úgyis ott vagyunk, érdemes a hűtő hátulján található hőelosztó rácsot is megtisztogatni. Oda ugyanis szintén egy csomó kosz bele tud ragadni, ami nem csak a szerkezet működését károsítja, de a keringető rendszernek köszönhetően a káros anyagok bejutnak a konyha levegőjébe is. Azért mielőtt egy porszívóval nekiesne, olvassa el a hűtő használati utasítását.

 

Nagyobb bútordarabok teteje

 

A nagyitól örökölt háromajtós monstrum, a plafonig érő könyvespolc, vagy bármilyen, szemmagasság felett végződő bútor sorsa, hogy takarításkor valahogy elfelejtődik a legfelső részük. Így aztán hónapok vagy akár évek por és mocsoktermelődése vár, amikor egyszer csak felemelkedünk a feladathoz. Jobban járunk, ha minimum havonta egyszer letöröljük ezeket is.

 

WC-papírtartó és -lehúzó

 

Bár az nem nagy meglepetés, hogy a mellékhelyiség a kórokozók egyik legkedveltebb helye a lakásban, de pont ezért itt takarítunk a legtöbbet és a legalaposabban. Ám a lelkes fertőtlenítésből mégis gyakran kimaradnak olyan tárgyak, mint a WC-papír tartója, vagy a lehúzó gomb/zsinór/akármi. Pedig minden egyes öblítésnél kórokozók milliói kerülnek a levegőbe, így ezekre is, az emberek kezéről odatapadó dolgokról már nem is beszélve. Legalább annyiszor érdemes áttörölni mindkettőt fertőtlenítő kendővel, ahányszor magát a WC csészét is kitakarítjuk.

 

Zuhanyfüggöny

 

A műanyag zuhanyfüggönyt ugyan minden nap leöblítjük – jó esetben – csak nem úgy, ahogy kellene. Mivel lassan szárad, ezért nem csak a víz és a szappan hagy rajta foltot, de könnyen megtelepedhetnek rajta a penészgombák is. Érdemes hetente minimum egyszer teljesen áttörölni fertőtlenítő kendővel, vagy lemosni valamilyen tisztítószerrel. A legtöbb ugyan mosható gépben, ám a műanyag miatt a használható hőfok nem biztos, hogy fertőtlenítéshez is megfelelő.

 

Villanykapcsolók és kilincsek

 

Igazi mostohagyerekek, legtöbbször már látványos koszt kell produkálniuk, hogy átessenek egy tisztításon. Pedig a számtalan érintés rengeteg szennyeződést és baktériumot hagy a felületükön, amit ezért érdemes minél gyakrabban letörölni fertőtlenítővel, influenzajárvány idején pláne. A konyhában még ennél is jobban oda kell figyelni, hiszen főzés közben sokszor akár nyers csirkét is kenhetünk a konyhaszekrény vagy a hűtő fogantyújára. A legjobb, ha ott napi szinten jelen van a fertőtlenítő kendő.

 

Szemetesvödör

 

Használhatja a legjobb minőségű szemeteszsákot, apró ételdarabok és különböző folyadékok akkor is átszivároghatnak rajta, vagy a csere során hullanak ki. Azt pedig mindenki el tudja képzelni, hogy a műanyag zsák alatt milyen csodás, meleg és nedves közeg jön így létre a rothadási folyamatok és a penészgombák számára. Ez nem csak büdös, de allergizáló hatása is van, ezért érdemes minden zsákcsere után legalább szappanos vízzel áttörölni a vödröt.

 

Szennyestartó

 

Akár műanyag tárolóban, akár valamilyen zsákban gyűlnek a koszos ruhái, azokról nem kevés mocsok és kórokozó átkerül magába a szennyestartóba is. Viszont azt valahogy nem mossuk olyan gyakran, mint a a tartalmát. Nagy hiba, érdemes rendszeresen áttörölni, vagy ha zsákunk van, azt is bedobni a mosógépbe, minimum 60 fokra.

 

Azt hitte, alaposan takarít? Haha!

Tegye fel a kezét, aki rendszeresen lemossa a WC-lehúzót, hetente takarít a hűtő mögött és fertőtleníti a kilincseket! És mikor öblítette át utoljára például a szennyestartót? Ha elolvassa azEnviro Maids összeállítását arról, hol hagy teret az élősködők vidám kolóniáinak, garantáltan azonnal rohan takarítani.

 

bottom of page