top of page

Mit tegyél, ha rájössz, hogy bántalmazó kapcsolatban élsz? (Kommentár: dr. Regász Mária)

Nem annyira egyértelműek a bántalmazás jelei, mint a kívülállók gondolják, főleg akkor, amikor fizikai erőszak nem történik, „csak” a lelkedet teszi tönkre a párod. Ezért mondja azt Susan Parks, aki 20 évig bántalmazó kapcsolatban élt, hogy ha már a gyanú megfogalmazódik benned, hogy egy bántalmazó áldozata vagy, akkor lépni kell, és menteni magad, amilyen gyorsan csak lehet.


Parks azt javasolja, hogy először gondold át, felismered-e a magadon a következő jeleket:


- elszakadtál a barátaidtól, családodtól;rendszeresen a párod akarata szerint kell cselekedned;otthon a párod kontrollálja a környezetedet, pénzedet, szavaidat, gondolataidat;testileg vagy lelkileg megfélemlítve érzed magad.


Ha magadra ismertél, ne ess pánikba, inkább gondold át alaposan a helyzetet, és kezdd el tervezni, hogyan szabadulj meg a bántalmazótól. Ebben segít Parks menekülési útmutatója.


1. Ismerd a jeleket!


Szerezz be egy könyvet, vagy olvass el minél több cikket a bántalmazókapcsolatokról, hogy megértsd, milyen játszmák alapján működnek. Informálódj több helyről a bántalmazásról, ismerd meg a lélektanát, hogy kiszámíthatóbbá váljon a párod.


2. Legyél őszinte magaddal!


Mindig bízz abban, amit a megérzésed súg. Figyelj befelé, és ne hessegesd el azokat az érzéseket, amik alátámasztják, hogy valami nincs rendben a kapcsolatban. Úgy működünk, hogy szeretjük elnyomni a negatív érzéseinket, de ebben az esetben szükség van rájuk


Kényelmetlenül érzed magad a társaságában? Összeszorul a gyomrod, amikor hallod, hogy nyílik este a bejárati ajtó? Úgy érzed, teljesen kiszámíthatatlanok a reakciói, és ami tegnap még jó volt, abból ma simán lehet balhé? Hallgasd meg a saját őszinte válaszaidat, és nézz szembe a helyzeteddel!


3. Emlékeztesd magad, hogy ez a te életed!


Te voltál az, aki meghívtad ezt az embert az életedbe, de nem azért tetted, hogy tönkretegye, hanem mert azt remélted, jobbá teszi. Ha most azt látod, hogy mindenáron meg akar változtatni, uralni akarja a mindennapjaidat, akkor emlékeztesd magad, hogy ez a te életed, te irányítod.


4. Tudatosítsd magadban, hogy milliónyi hal van a tengerben.


Egy bántalmazó egyik nagy fegyvere, hogy addig manipulál, míg elhiszed, rajta kívül senki sem néz rád soha többé, elfogadhatalan a külsőd, és még rossz ember is vagy, senki más nem bírna téged elviselni maga mellett. Tudatosítsd magadban napjában többször, hogy igenis megérdemled, hogy valaki szeressen, és hogy rengeteg esélyed van még a szerelemre, miután kiszabadítod magad a bántalmazó kapcsolatból.


5. Ha úgy érzed, hogy bántanak, akkor bántanak.


Ha azt érzed, nincs rendben valami, akkor nincs rendben valami. Lehet, hogy már olyan fokú a bántalmazás, hogy nem bízol a saját érzéseidben, mert annyit mondta már a párod, hogy túlregálod és hisztis vagy, de hidd el, amit súgnak a megérzéseid.


6. Nem érdemli meg a szereteted.


Soha nem fogod megtalálni egy bántalmazóban azt a jó embert, akit csak lenyelt egy szörnyeteg. Nincs ott. Belül is ugyanolyan szörnyeteg, nem tudod megváltoztatni, és nem lehet megmenteni. Azzal kecsegtet időnként, hogy képes a változásra, de ne dőlj be neki, ez is csak a manipuláció része, hogy fenntartsa benned a reményt, és magához láncoljon.


7. Tanulmányozd a jogaidat!


Ha fizikai bántalmazás is történik a csukott ajtók mögött, akkor mindenképp nézz utána, milyen hivatalos úton tudod megvédeni magad. Menj el egy ügyvédhez akár, kérdezd ki a lehetőségeidről, de a neten is rengeteg lehetőség van, hogy hozzájuss a szükséges információkhoz.


8. Kérj segítséget!


A bántalmazás áldozatai gyakran szégyellik, hogy velük ez megtörténhet, ezért még a legközelebbi barátok és családtagok előtt is titkolják, mi történik otthon. Ne ess ebbe a hibába, mert ezzel csak még jobban elszigeteled magad azoktól, akik segíthetnének.


9. Ne várj, amíg túl késő!


Amint úgy érzed, kész terved van a menekülésre, azonnal lépj, menj el biztonságos helyre, és szakíts meg a bántalmazóval minden kapcsolatot! Ha külső segítségre van szükséged, hívd a NANE Egyesület segélyvonalát az ingyenes 06-80-505-101 számon!

Kommentár: dr. Regász MáriaEnnek a cikknek a tálalásával komoly probléma van. Úgy gondolta ugyanis a szerkesztő, hogy a családon belüli erőszak, a bántalmazói kapcsolat csak akként fordulhat elő, hogy a nőt bántják, pedig sok férfi ügyfelem számol be bántalmazásról. Feltünteti a NANE elérhetőségét, de kíváncsi leszek, hogy ha egy férfi fordul a NANE-hez azzal, hogy bántalmazzák, mi történik. A férfiak bántalmazása esetén ugyanis nincs egyetlen olyan szervezet sem, amely közbelépne. Persze vannak mindenféle egyesületek, a legutóbb épp az egyik ügyfelem fordult hozzám, majd fenyegette meg az egyik ilyen egyesület vezetője, hogy amennyiben nem fizet nekik, akkor leírják a bíróságnak, hogy alkalmatlan apának, majd tényleg írtak is a bíróságnak egy levelet, melyben valótlan adatok tömegét közölték (a levélíró ellen szerencsére eljárás indult hamis vád miatt. Egy olyan személyről beszélünk, aki ellen már eljárások tömege folyik zaklatás, rágalmazás, személyes adatokkal visszaélés és hasonló bűncselekmények miatt, aki abban látja az ügyeinek megoldását, hogy másokat zaklat/fenyeget/rágalmaz, beleértve a bírókat, ügyészeket, nyomozókat és mindenkit,aki az ügyével kapcsolatba került. Mivel a bíróság által kirendelt szakértő megállapítása szerint is nárcisztikus-paranoid-pszichopata, így esély nincs arra, hogy abbahagyja, hihetően hazudik, de minden amit leír, csak az ő agyában létezik.). Az egyesületeknek ugyanis nincs titoktartási kötelezettsége. Mégis, még emellett sincs olyan társadalmi szervezet, amely mind a férfiakat, mind a nőket, mind pedig a gyerekeket védelmezné az ilyen helyzetekben.


Persze van UNICEF is, de az UNICEF családjogi ügyekben nem védi a gyermekeket, eszköze sincs hozzá. Tehát marad a jelenlegi helyzet: mindenki védje meg magát és mivel a nőknek alapból elhiszik, hogy ők az áldozatok, a férfiaknak és gyermekeknek ezekben a helyzetekben esélyük nincs. Például volt olyan eset, amikor a nő üvöltött a hányó gyermekével, hogy azonnal hagyja abba a hányást, látomásai, sugallatai voltak melyre a bíróság azt mondta, hogy ezek vallási kérdések (az igazságügyi elmeorvos szakértő szerint pszichotikus tünetek), a gyermekeket mégis ő kapta meg (másodfokon), mert első fokon a bíróság az apának ítélte őket.


Sajnos jelenleg a bántalmazottak semmiféle valós védelemre nem számíthatnak. A zaklatás esetén évekig tartanak az eljárások, a bíróságok, ügyészségek és nyomozó hatóságok igyekeznek menekülni a helyzetekből, hiszen a zaklatóknál hamar válhatnak ők maguk is áldozattá és ők sem kapnak védelmet, ahogyan az ügyvédek sem. Így ahogyan egy kollegám mondta, sokkal egyszerűbb, ha kizárólag normális ellenféllel rendelkező ügyfél képviseletét vállalják, hiszen akkor is ugyanannyit keresnek, mint amikor az ellenfél egy pszichopata. Csak épp a pszichopata ellenfél tönkreteszi az életüket, védelmet nem kapnak, így inkább hagyják az egészet, az áldozatok pedig mehetnek világgá, mivel egy pszichopata tökéletesen képes elhitetni a bírósággal, hogy valójában ő az áldozat. Mármint azokkal a bírókkal, akik vagy félnek, hogy ők maguk válnak áldozattá, vagy azokkal, akik nulla pszichológiai ismerettel rendelkeznek és nem képesek átlátni az elkövető trükkjeink.


dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page