top of page

Vasárnaptól SMS-ben értesítik a szaúdi nőket a válásukról (Kommentár: dr. Regász Mária)

Több dolog is változott a nők jogaival kapcsolatban az elmúlt egy évben Szaúd-Arábiában. 2018 elejétől például az ország történetében először nők is bemehettek a stadionba szurkolni egy labdarúgó-mérkőzésen, de június végén végre önállóan is autózni indulhattak Szaúd-Arábiában a nők, ekkortól lépett életbe vezetési engedélyük, illetve szűnt meg autóvezetési tilalmuk.


A BBC most azt írja, egy új törvény gátat szabna annak a szokásnak, hogy a nő tudta nélkül vált el tőlük férjük. A tervezett szabályozás értelmében vasárnaptól a bíróságoknak kötelességük lesz sms-ben tájékoztatni a nőket a házasság felbontását megerősítő határozatról.Helyi női ügyvédek szerint az intézkedés véget vethet a visszaéléseknek, a titkos válásoknak, illetve ez a szabályozás biztosítaná, hogy teljes mértékben tisztában lehessenek a nők a családi állapotukról, és hozzájárulna ahhoz is, hogy az olyan jogok is védve legyenek, mint például a feleségtartási díj.


Kommentár: dr. Regász Mária

A kérdés, hogy honnan fogja tudni a bíróság a nők telefonszámát, merthogy ha a férj adja meg mondjuk a barátjáét, sajátját, barátnőjéét, vagy eleve a férj kezeli a felesége telefonját is, akkor a feleség továbbra sem fog tudni semmit. Sajnos volt hasonló esetem, ráadásul a magyar bíróság el is ismerte a határozatot (a feleség későn fordult hozzánk), holott a feleséget senki nem képviselte az eljárásban, a határozatból sem kapott (a feleség magyar volt). Kifogásunkra szerencsére a gyermekelhelyezésről szóló határozatot már nem ismerte el, ugyanis ott simán a férfié a gyerek, a határozat pedig nem ismerhető el, ha az egyik fél semmilyen módon nem tudott résztvenni a bírósági eljárásban és nem tudta az érdekeit érvényesíteni. A feleség a nyelvet sem ismerte és angolul sem tudott olyan jól, hogy értette volna, amit az ott neki kirendelt ügyvéd mondott, hiszen a jogi angol nem egyszerű.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page