top of page

Hitük miatt hagyták éhen halni a babájukat, még ők lepődtek meg az ítéleten (Kommentár: dr. Regász M

A szülők leesett állal és tágra nyílt szemekkel csodálkoztak a bíróságon, amikor felolvasták az ellenük felhozott vádakat. Alighanem még most sem fogták fel, hogy csak és kizárólag ők a felelősek 10 hónapos kislányuk haláláért. Múlt csütörtökön arra ébredtek a kis Mary szülei, hogy tíz hónapos lányuk nem lélegzik. Hiába hívták a mentőket, a segítség már nem ért oda időben: a csecsemőt a helyszínen halottnak nyilvánították. Egy nappal később a boncolás kimutatta: a baba halálát kóros alultápláltság és kiszáradás okozta. Mary szülei, a 27 éves, Michigan államban élő Seth Welch és Tatiana Fusari ellen emberölés és gyermekbántalmazás a vád, miután jó ideje tisztában voltak vele, hogy kislányuk rossz állapotban van, mégsem kértek orvosi segítséget. Vallomásában a baba anyja, Tatiana arról beszélt: már egy hónappal ezelőtt észrevették, hogy Mary aggasztóan sovány, az arca pedig nagyon beesett, azonban nem vitték el orvoshoz, mivel vallásuk miatt nem bíznak az egészségügyben. A szélsőséges keresztény elveket valló pár szerint ugyanis a doktorok “egy orvosi szekta papjai”. Egy Facebook-bejegyzésében - melyet alighanem a bíróságon is fel fognak olvasni - így írt az apa: “A jók a hit által élnek. Az Úr az, aki uralkodik a betegségek és minden más felett, és persze végső soron a halál felett is.” Egy másik alkalommal pedig arról írt: “Nem kéne a gyengéket veszni hagynunk, hogy az erős élhessen túl?” A pár alighanem fel se fogta, hogy csakis ők felelősek a kis Mary haláláért: amikor ugyanis a bíró kihirdette az ellenük felhozott vádakat, Tatiana Fusari sírva fakadt, Seth Welch pedig tátott szájjal és hatalmasra kerekedett szemekkel nézett. Welchéknek egyébként van két másik - két- és négyéves - gyermekük, akiket a rokonoknál helyeztek el, míg ők a rácsok mögött várják az augusztus 20-i tárgyalást. A pár - ha bűnösnek találják őket - életfogytiglanra számíthat - írja a Mirror.

Kommentár: dr. Regász Mária

Az ügy érdekessége az, hogy „múlt csütörtökön”, tehát 2018. augusztus 02-án történt a haláleset, és egy héttel később már vádat emeltek, augusztus 20-án pedig meg lesz az első tárgyalás.

Itt például egy 2012. márciusában zaklatás miatt tett feljelentés ügyében 2015. októberében sikerült a XIII. kerületi Rendőrkapitányságnak vádemelési javaslatot tennie, 2016. július 23-án sikerült az ügyészségnek vádat emelnie (2015. decembere helyett, merthogy volt rá 30 napja), a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak pedig egy évig nem sikerült tárgyalást tartani, az első tárgyalás tehát 2016. szeptemberében volt. Az azóta eltelt 2 év alatt nem sikerült odáig sem eljutnia a bíróságnak, hogy a sértettet meghallgassa, az ügyészségnek pedig nem sikerült a bizonyított életveszélyes fenyegetések miatt is vádat emelni, ami miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (dr. Nyújtó Katalin bíró) kitalálta, hogy az ártatlanság vélelme azt jelenti, hogy ha nem ítélték még el az elkövetőt az életveszélyes fenyegetés miatt, akkor nem követte el a bűncselekményt, emiatt viszont a sértettet elítélte rágalmazás miatt, amit a másodfokú bíróság (dr. Scholtz Hilda, Radnainé dr. Solymosi Viktória, dr. Gimesi Ágnes bírók) és a Kúria (Dr. KónyaIstván tanács elnök, Dr. Bartkó Levente előadó bíró, Dr. Márki Zoltán) helyben is hagyott, sőt, kimondták, hogy azt, hogy az áldozat el merte mondani a bíróságon, hogy több alkalommal életveszélyesen megfenyegette az elkövető, továbbá 8 éve zaklatja és rágalmazza, a zaklató elleni verbális támadás, ami nem megengedett. Tehát ha bárkit zaklatnak és védekezni mer, azzal számoljon, hogy elmarsztalja a bíróság.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page