top of page

Mellbevágó címmel jön az internetes zaklatásról szóló magyar film

A Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) címe egyszerre rémes és figyelemfelhívó, és sajnos az életből vett. Ilyen és ehhez hasonló mondatok és kegyetlen kiberzaklatás vezettek nem egy tini öngyilkosságához. A bántalmazottak legtöbbször a szüleiknek sem beszélnek a történtekről, ezért nagyon nehéz felismerni és megelőzni a bajt.

Schwechtje Mihály első nagyjátékfilmjét a Filmalap nem támogatta, így állami pénz nélkül forgott le. Az első előzetes megjelenésekor a rendező a Filmkultúrának adott interjúban (aminek pikantériáját az adja, hogy Filmkultúrát a Filmalap tartja fent) azt mondta, hogy a film ugyan az online zaklatás körül forog, de úgy tekint rá, mint a kamaszkorról és annak a mindent szétfeszítő, kellemetlen, szorongó oldaláról is szóló történetre.


Ez egy szorongásfilm a gyerek- és felnőttkor közti félállapotról, ami talán a pszichothrillerhez áll a legközelebb, ami az emberben játszódó folyamatokat domborítja ki. A csavaros elbeszélésmód is ebbe az irányba mutat, hogy bizonyos eseményeket az áldozat és a zaklató szemszögéből is elmesélünk.


A film főszereplői Herr Szilvia, Vajda Kristóf, Polgár Csaba, Rezes Judit, Schell Judit és Mácsai Pál, a hosszabb előzetes alapján pedig úgy tűnik, hogy a kiberzaklatás mellett van egy másik rémes szál is, szóval könnyed másfél órás szórakozásra ne nagyon számítsunk.


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.



Kommentár: dr. Regász Mária


Egyelőre esély nincs arra, hogy hazánkban az internetes zaklatás ellen hatékonyan, gyorsan bármi is történjen. Sajnos a hatóságok a zaklatást nem veszik komolyan, pl. az V-XIII. kerületi Ügyészség egyik ügyésze: dr. Törő Andrea szerint a zaklatás nem bűncselekmény, csak „bosszantás”. Nyilván ha az ő gyermekét zaklatnák, akkor más lenne a véleménye, ami úgy mellesleg senkit nem érdekel, mert neki a jogszabály szerint kellene eljárnia, márpedig a Btk. szerint a zaklatás még itt is bűncselekmény. Viszont mivel a zaklató mindenkit zaklat, nyilván nem kívánja saját magát zaklatásnak kitenni, így egyszerűbb egy ilyen döntést hozni. Munkatársai szerencsére más véleményen vannak és azóta a zaklató ellen vádat emeltek (a 2012-ben tett feljelentésre 2016-ban!!!!), majd a Pesti Központi Kerületi Bíróság 1 évig tárgyalást sem tűzött ki, azóta odáig sem jutott el, hogy az áldozatot meghallgassa. A zaklatás 2009 óta tart szakadatlanul. Ennyit az áldozatok hazai védelméről.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page