top of page

Mi történik egy baba agyában, mikor beszélni tanul? A kritikus 2 hónap

A babák fejlődésében két hónap különösen fontos szerepet játszik, a beszédfejlődés jelentős szakasza ez.


A babák fejlődésének egyik legérdekesebb része a beszédfejlődésük. Bár első szavaikat rendszerint 10-14 hónaposan mondják ki, az azt megelőző hónapok során szivacsként szippantják magukba az anyanyelvüket.


Egyre többet értenek, és egyre nagyobb késztetést éreznek a hallottakat utánozni. A babák beszédfejlődésében van két kritikus fontosságú hónap. Erről és átfogóan a témáról a nyelvi fejlődés szakértője, Patricia Kuhl beszélt a TED ismeretterjesztő és szórakoztató színpadán. Előadása a videón, magyar fordításának kivonata alatta látható.

A babák beszédfejlődése

Fordította: Bodó Zalán


Nézzék meg ezt a kisbabát! Mi megy végbe az aprócska agyukban? Az idegtudomány modern eszközei megmutatják nekünk, hogy, ami ott történik, az szinte már atomfizika.


Amit itt látunk, az egy indiai anya, aki koro nyelven beszél, ami egy nemrég felfedezett nyelv. A gyermekéhez beszél. Amit az anya - és a többi nyolcszáz ember a világon, aki beszéli a koro nyelvet - megért, az, hogy ahhoz, hogy a nyelv fennmaradjon, beszélni kell a gyerekekhez.


Ebben van egy kritikus talány. Miért van az, hogy nem tudunk fenntartani egy nyelvet, ha a felnőttek felé beszéljük? Nos, ennek köze van az agyhoz. Itt azt láthatjuk, hogy a nyelv tanulásának van egy kritikus szakasza. Ezt úgy kell kiolvasni, hogy megkeressük a korunkat a vízszintes tengelyen. A függőleges tengelyen pedig egy második nyelv elsajátításának készségét látjuk.


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page