top of page

6 költséges hiba, amit Németországba költözve elkövethetsz

“Segítsetek! Kínai étteremben dolgozom napi 18 órát, heti 7 napot… A fizetésemet nem adják oda teljesen, késve adják (ha egyáltalán adják)… A pincében alszom egy matracon… Fogalmam sincs hova forduljak nyelvtudás nélkül”


„Kijöttünk Németországba és egy kisgyerekkel kocsiban alszunk, mert nem találunk szállást. Mit csináljak?”


Bizony van pár dolog, amire a kezdetekben oda kell figyelni, hogy a németországi álom, ne rémálom legyen! Ha meg még jobban odafigyelsz, akkor több ezer eurót is megspórolhatsz… Tehát most nézzünk 6 tanácsot kezdőknek…


1. Nem megbízható cég


Több cég ígér jól fizető állást, kevés nyelvtudással, aminél még a szállást is biztosítják. Viszont ilyenkor van az, hogy szinte teljesen ki vagy szolgáltatva a munkaadónak és nagyon nehéz továbblépni. Nézz utána a cégnek, aminél dolgozni fogsz! A német cégek se mindig teljesen korrektek, de ha külföldi a cég, akkor legyél még óvatosabb!


2. Nem megfelelő nyelvtudás


És itt el is érkeztünk a második ponthoz: ha nem megfelelő a nyelvtudásod és nincs senki, aki segít, akkor nagyon nehéz lesz megoldani, ha esetleg mégis nehéz helyzetbe kerülsz. Nem beszélve arról, hogy nagyon nehéz lesz normális lakáshoz jutni, vagy a „nem a legdrágább” internet- telefonszolgáltatót megtalálni. Egy minimális nyelvtudásra tehát a munkakörtől függetlenül mindenképp szükséged lesz!


3. Környék helyes megválasztása


Nézz körül! Münchenben nagyon drága a lakás, viszont a Bayor részen nagyon könnyű állást találni. Nagyvárosokban a lakás általában drágább, vidéki részen olcsóbbak. Kelet és észak Németországban megint jobb a lakáshelyzet, viszont szakma függvényében a fizetések is sokszor alacsonyabbak.


Tehát nézz utána a kiszemelt környéken a lakásáraknak, annak hogy a Te szakmádban milyen fizetések vannak azon a részen, hogy mennyi állás van meghirdetve.


4. Pénztartalék


Ne indulj el megfelelő tartalék nélkül, legyen legalább 2-3 hónapra tartalékod!


Ugyan az álláskeresés a legtöbbször gyorsan megy, mégis számold bele, hogy esetleg nem sikerül az első állás… Az ideiglenes szállásoknál általában nem kérnek kauciót, de ha majd rendes lakást szeretnél, ahhoz szinte biztos, hogy fog kelleni. Számolj azzal is, hogy amíg nem kapod meg az első fizetést, addig is kell állásinterjúkra, munkába járni, kell enni és lakbért fizetni…


5. Otthoni hivatalos ügyek


Ne felejtsd el az otthoni dolgokat lezárni, ne lezáratlan dolgok miatt kelljen pluszban hazautaznod. Ha már biztos vagy benne, hogy hosszú távra maradsz, mondd fel a különböző szerződéseket, bankszámlákat, jelentkezz ki a lakcímedről, tb-ből.


Érdemes elintézni a következő nyomtatványokat:

  • E301-es nyomtatvány- esetleges munkanélküli segélyhez a későbbiekben, a munkanélküli hivatalban kérheted.

  • E401: Családi állapot igazolására, Polgármesteri Hivatal állítja ki.

  • E402: Iskolai igazolás, ha a gyermek elmúlt már 18 éves, az iskola igazolja le

  • E411: Magyar Államkincstár az illetékes (Nemzetközi Kapcsolatok Osztály)- igazolás az otthon kapott juttatásokról.

  • Az új 3- nyelvű anyakönyvi kivonatokat elfogadják, ha még a régi van, azt fordíttasd le.

  • Érdemes a bizonyítványokat és diplomákat is lefordíttatni.

6. Lakás, provízió, berendezés


Az első szállás valószínűleg ideiglenes lesz… A motelek sokszor drágák, akár 90 euró körüli összeget is elkérhetnek egy éjszakára, de ne féljünk alkudni, nem szükséges egy hónapra a napi ár 30-szorosát fizetni, ennél jóval kisebb havidíjba is meg lehet állapodni. Külön jó a dologban, hogy nem kell kaucióval foglalkozni, vannak bútorok (ha nincs szerencséd a kibérelt lakásból még a fürdőkád és tűzhely is hiányzik) és általában még lakcímként is bejelentheted a címet.


Ha kevesebb pénzünk van a lakás berendezésére, megpróbálkozhatunk az ebay apróhirdetési rovatával), ahol sokszor ingyen, vagy valami apróságért cserében (csoki, pár üveg sör) nagyon jó állapotú bútorokat, háztartási gépeket lehet kapni.


Provízióval (ingatlanirodának fizetendő jutalék, mely sokszor elég jelentős összeg) könnyebb lakást találni Németországban, de egy kis kitartással nélküle is lehetséges.


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page