top of page

Megálljt kell parancsolni az uszító kommenteknek! (Kommentár: dr. Regász Mária)

Hazugság lenne azt mondani, hogy a kis elefántcsonttornyomból felriadván 2018. februárjában eszméltem rá, hogy a különböző kommentszekciók keretein belül az internet népe milyen könnyedséggel képes sutba dobni emberi mivoltát és a legkülönbözőbb érdekek - legyen az személyes vagy pártpolitikai - miatt minden alapvető normára fittyet hányni. Az viszont kifejezetten aggasztó, hogy a cikkek, videók, posztok alatt található szellemi holokauszt láttán a többség inkább csak legyint egyet, esetleg megvonja a vállát, sőt, sok esetben oda sem néz, ezzel kvázi nem létezővé téve a problémát. Pedig nagyon is létező.


Fontos kérdés, hogy egyenrangúnak számít-e az a hozzászólás, mely hosszú mondatokban, érvekkel és tényekkel támasztja alá a mondanivalóját azzal a kommenttel szemben, aminek megírása nem vesz el több időt két másodpercnél és készítőjének egyetlen mondanivalója az, hogy Orbán/Gyurcsány egy geci? Én azt gondolom, hogy fontos mindkettőre véleményként tekinteni, hisz önmagában a vélemény megfogalmazásának nincsenek kritériumai, ugyanakkor a két írás közötti tartalmi különbséget nyilván nem szabad elfelejteni.


Eljött az idő, amikor ki kell mondani, hogy a másik politikai, vallási és egyéb hovatartozása, vagy csak egyszerű egyet nem értés miatt Dunába lövetéssel, marhavagonokkal és akasztással fenyegetni nem az a kategória, melynek egyetlen fórumon is fent kellene maradnia "demokrácia" címszó alatt. Persze az önmaguk elrontott életét uszítással és virtuális vagdalkozással kompenzálni próbáló emberek könnyen visonghatnak és "libsinácizhatnak", hiszen elképzelt világukban saját magukra úgy gondolnak, mint az egyetlen igazmondó emberekre, akiket minden platformon üldöznek a kimondott igazságért.


Tisztázzunk valamit: nyilván sokak képzeletében úgy él a mondanivalóm, hogy a belpesti kocsmákban füvező csicskalibsi (amúgy nem is vagyok liberális) minden olyan észrevételt töröl, ami az ő véleményével ellentétes. Ha ez ragadt meg, kérlek ne is olvasd tovább. Nem érdekel, ha egy poszt alatt - legyen az enyém vagy másé - teljesen értelmetlen zagyvaságok és összeesküvés elméletek keringenek, aminek a felét se lehet érteni. Még akkor sem zavar, ha történetesen az adott témához sem kapcsolódik, hiszen írójának joga van hülyének lenni.


Ellenben amikor valaki olyan nicknevek alatt, mint Pussyfucker82 vagy Birkabaszó láthatóan örömét leli abban, hogy hosszú körmondatokban megfogalmazva mesélje el, miként végezne egyenként minden olyan állampolgárral, aki Orbánnal vagy Gyurcsánnyal szimpatizál, az az a szint, ami messze túlmegy azon a kérdésen, hogy ezt le lehet-e írni.

Elsősorban arról van szó, hagyjuk-e, hogy néhány ezer troll tönkretegye a magyar fórumok, kommentszekciók részlegét. Még egyszer mondom, itt nem demagóg dumák ellen szólalok fel, amit a társadalom egy jelentős része előszeretettel hangoztat - halálbüntetés az állatkínzóknak, sorkatonaság visszaállítása - hiszen ahhoz minden joga megvan, ellenben van egy kisebbség, melynek uszításon, provokáláson kívül az ég világon semmi célja, mondanivalója, üzenete meg pláne nem. Még emlékszek azokra az időkre - főleg a kezdetek idején - amikor ésszerű keretek között lehetett véleményt cserélni egymással különböző fórumokon keresztül. Nem akarom "a régen minden jobb volt"-féle nosztalgianagymama szerepét felvenni, hiszen maguk a gondolatok értéke akkor sem volt nagyobb nívón, mint most, de tagadhatatlan, hogy legalább volt érdemi párbeszéd és diskurzus, amit a Facebook és a politikai portálokon egy alapvető kommentelési minimum nem létezése teljesen szétroncsolt.


Ne felejtsük el, hogy egy olyan országban élünk, ahol bármelyik újságíró írhat bármilyen hosszúságú és bármilyen hiteles forrásokkal alátámasztott oknyomozó cikket, semmi hatása nem lesz, ezért arra se számítsunk, hogy néhány soros (jaj Soros!!) hozzászólásunk után a vakok látni, a bénák járni kezdenek. Tulajdonképpen abban a formában, ahogy a mai közösségi oldalak formálják a hozzászólásokat, minden értelmét elveszítette. Az a szomorú igazság, hogy nincs egy olyan hely az internet szegletében, ahol buzizás, anyázás és gázkamrába küldés megemlítése nélkül lehetne olyan társadalmi témákról és problémákról beszélni, amik sokkal fontosabbak annál, hogyan szexel 52 évesen Sarah Jessica Parker, miért építettek péniszparkot és mi a hosszú élet két fontos titka. (Egyet se én találtam ki, valóban ezek a vezető cikkek a Blikknél.)


Aki többet szokott engem olvasni, annak valószínűleg nem kell bizonygatnom, hogy én is írtam már le rengeteg hülyeséget. Némelyiket megbántam ezek közül, némelyiket nem. Arra a szintre viszont egyszer sem süllyedtem le, amik az egész fórumos - de elsősorban a politikai - híroldalakat, honlapokat és blogokat, meg úgy összességében emberi mivoltunkat mérgezi. Ehelyett vagyok olyan hülye, hogy időt és energiát pazarlok arra, hogy ez megváltozzon. Emberek, beszéljetek egymással, győzzétek meg egymást! Ha veszítetek, még csak el se kell ismerni, csak eltűnni az internet légüres terébe, ami még mindig jobb választás, mint annak a leírásával koptatni a billentyűzetet, hogy milyen fajta késsel szurkálnád halálra vitapartnered.


Kommentár: dr. Regász Mária

Ha még a bírókat is minden következmény nélkül lehet rágalmazni interneten, akkor mégis hogyan lehetne megálljt parancsolni egy átlagembert rágalmazó kommentnek?”

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page