top of page

Súlyos pénzeket hozhat a konyhára a nagyi németországi látogatása

Ennyit ér, ha Németországba jönnek a nagyszülők vigyázni a gyerekre


A külföldre költözött gyermekes családok körében mindig nagy fejtörést okoz, hogy ki lesz az a megfelelő személy, aki vigyázni tud a gyerekre, amíg anya, és apa dolgoznak. Ki hozza el az óvodából, ki viseli gondját, ha megbetegszik, ki kíséri el az iskolába, vagy éppen ki foglalkozik vele, amikor éppen a gyereknek szünet van, azonban a szülőknek ebben az időszakban is dolgozniuk kell.


A gyermek unokák általában nagyon szoros kapcsolatot ápolnak a nagyszüleikkel. Teljesen kézenfekvő megoldás ezért, ha a gyermekfelügyeletet a nagyszülőkre bízzuk, nem pedig egy bébiszitterre, vagy egy "Tagesmutter"-re.


Tegyük mindezt úgy, hogy egy szokványos megbízási szerződést kötünk a mamával, és a papával, mert ez kedvezően hathat a fizetendő személyi jövedelemadónkra. Bizonyos feltételek mellett a nagyszülői segítségnyújtásnak ugyanis adóalap csökkentő hatása lehet!


Általános előnyök:


Alapvetően a nagyszülői gondoskodás egy főnyeremény a család számára. Amíg a szülők a hétköznapi stresszben őrlődnek, addig a nagyszülők képesek nyugalmat sugározni, és ez a nyugalom jót tesz az unokák lelkivilágának. Még akkor is, ha a nagyi túl sok mindent megenged, ezt kompenzálja a sok együtt töltött idővel, a türelmével, nagyvonalúságával, és a szeretetteljes hozzáállásával.


A gyerekek profitálnak az idősebbek tapasztalataiból, és megtanulhatják, hogy a munka mellett más fontos dolog is van az életben, ill. adódhat olyan betegség, ami miatt generációk vannak egymásra utalva.


Ha a nagyszülőkre bízzuk a gyerekeket:


A gyermekek gondozására fordított összeg két harmada költségként elszámolható az adóbevallásban. Az ún. "különleges kiadás" ("Sonderausgaben") jogcímén egy 6.000 euró szerződéses- vagy számlaösszeg két harmada, azaz 4.000 euró érvényesíthető gyermekenként.


Amennyiben a nagyszülők térítésmentesen elvállalják a gyermekfelügyeletet, úgy az útiköltségükre fordított összeg adóalap csökkentő tényezőként elszámolható a szülők adóbevallásában. Mind az oda-, mind a visszaút költségeinek megtérítése csökkentheti az adóterhet.


A nagyszülőknek nem kell az adóbevallásukban feltüntetni az útiköltség megtérítésének összegét, mert nem jövedelemre tettek szert, csupán költségtérítésben részesültek.

Feltételek:

  • A nagyszülők útiköltsége beleszámítható a gyermekfelügyelet költségébe.

  • A gyermekek 14 éves koráig érvényesíthető.

  • Gyermekenként 4.000 euró összegig levonható.

  • Az oda- és visszaútra is alkalmazható.

  • Írásos megbízási szerződés szükséges a szülők, és a nagyszülők között.

  • A költségtérítést utalással kell teljesíteni.

  • 30 cent/ km költséget ismer el az adóhivatal.

  • A nagyszülők bevételének (útiköltség térítés) nincsen adóvonzata, mert nem nyereség- és vagyonszerzés céljából érkeznek vigyázni a gyermekekre, és térítésmentesen látják el ezt a feladatot.

Példa:


Németországban 3 napos ünnep veszi kezdetét, és a gyermekeknek nincsen óvodai ellátás. Mindkét szülőnek dolgoznia kell, ezért segítségül hívják a nagyszülőket, akik szívesen jönnek meglátogatni az unokákat, és vigyázni rájuk, ellátni őket.


A nagyi és a papa Miskolcról érkeznek Münchenbe saját gépkocsival. A gyermekfelügyeletért nem kérnek pénzt, azonban a szülők ragaszkodnak hozzá, hogy az útiköltségüket megtérítsék.


Erről készítenek egy írásos megbízási szerződést.


A Miskolc és München közötti távolság 885 km, oda-vissza 1.770 km. A költségtérítés összegét, 531 eurót a szülők átutalják a nagyszülők számlájára, és ennek az összegnek a két harmadát, 354 eurót levonnak következő évben az adóalapjukból.


A nagyszülők látogatása így duplán főnyeremény!


(A cikk tartalma nem minősül sem adó-, sem jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás.)

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page