top of page

Egy indiai nőt megerőszakoltak, feljelentést tett, és a rendőrök összeverték

Még mindig nagyon súlyos problémát jelent a rengeteg nemi erőszak Indiában – derül ki a Human Rights Watch friss jelentéséből. Az elkövetőket nagyon ritkán ítélik el, sőt, a hatóságok nem hajlandóak nyomozást indítani a bűncselekmények után. A kihallgatás során az áldozatokat kinevetik, megalázzák, van, akit össze is vernek. Pedig az utóbbi években nőtt a bejelentési hajlandóság az áldozatok részéről, többen fordulnának állami szervekhez.


A civil szervezet friss tanulmánya kitér arra is, hogy megerőszakolt nőket nem csak a rendőrség hagyja magukra, sokszor a társadalom, a családtagjaik is elfordulnak tőlük. Az áldozatok megfelelő orvosi ellátásra vagy jogi segítségre sem számíthatnak. Az elkövetőket viszont nem szokták még kiközösíteni sem. A HRW tanulmánya arra is kitér, hogy a nemi erőszaknál kisebb súlyú ügyekben még kisebb az esély arra, hogy megbüntessék az elkövetőket, a zaklatási bejelentéseket azonnal lesöprik az asztalról a hatóságok.


A Guardian a jelentésből kiemeli egy Kajal nevű, "alacsonyabb kasztba tartozó" nő esetét, akit elhagyott a férje, miután csoportosan megerőszakolta 6 magasabb kasztba tartozó férfi. Az erőszaktevők a nőt megfenyegették, hogy ha feljelentést tesz, akkor újból bántani fogják. Kajal mégis a rendőrökhöz fordult, akik

AHELYETT, HOGY SEGÍTETTEK VOLNA, EGY BOTTAL ÖSSZEVERTÉK A NŐT.

De hiába fordul elő ilyesmi, egyre több és több feljelentés érkezik a rendőrségre és több eljárás is indul szexuális erőszakkal kapcsolatos ügyekben.


"Hiába szól minden ellenük, a nők nem adják fel"


– nyilatkozta Vrinda Grover indiai ügyész, utalva arra, hogy 3 év alatt 40 százalékkal nőtt a nemi erőszak ügyekben hozott ítéletek száma, 2015-ben már 35 ezer bejelentés jutott el a bíróságokig és 7 ezer esetben sikerült ítéletet hozni.


"Idő kell ahhoz, hogy átalakuljon az emberek gondolkodása, de a kormány is tehetne többet: orvosi, pszichológiai és jogi segítséget kellene nyújtani az áldozatoknak és családjaiknak, valamint érzékenyíteni kellene a rendőröket, az igazságszolgáltatásban és az egészségügyben dolgozókat, hogy megfelelően kezelják a szexuális erőszakot" – mondta el a HRW dél-ázsiai igazgatója Meenakshi Ganguly.



Kommentár: dr. Regász Mária

Magyarországon is meghurcolják a családon belüli erőszak áldozatait, sőt, még a jogi képviselőiket is. Az ügyvédet titoktartás köti, míg az elkövető vígan hazudozhat az interneten és mivel jellemzően az ilyen cselekményeket nem normális emberek követik el, ha például pszichopata az illető, még hihetően is hazudik. Az ügyvédnek nincs lehetősége védekezni és kérdés, hogy hogyan védje az áldozatot, ha őt sem védi senki, a rágalmazó/zaklató ellenféltől, ahogyan egyébként a bírót/ügyészt/nyomozót sem. Igaz, a Büntetőeljárási Törvény elviekben gondoskodik a hivatalos személyek védelméről, mivel az ő rágalmazásuk közvádas bűncselekmény, azonban a legritkább esetben történik elmarasztalás is.


A bíróság szerint nyugodtan lehet a nyomozót/ügyvédet lehülyézni, azonban azért elmarasztalják az ügyvédet, mert el meri mondani, hogy életveszélyesen megfenyegették, még akkor is, ha ott az életveszélyes fenyegetésről az e-mail, a videó. Az egyik ügyész szerint ez nem zaklatás, csak bosszantás. (sic!).


De hogyan várhatnak védelemre az áldozatok, ha még az ügyvédet is meghurcolják, ha védeni meri az áldozatot? Mindezt csak azért, mert az elkövető pszichopata.”

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page