top of page

ÍGY KERÜLD EL A SZEXUÁLIS ZAKLATÁS GYANÚJÁT (Kommentár: dr. Regász Mária)

Itt egy lista pasiknak arról, hogyan viselkedjenek a nőkkel a munkahelyükön. Tapizni például egyáltalán nem kell, a nőgyűlölő viccek is tiltólistásak. Miközben ez a lista készült, Sárosdi Lilla színésznő megnevezte zaklatóját.


"Hé, fiúk, mit terveztek, hogyan fogjátok jobban csinálni? Mert jobban kell csinálnotok" - ezzel a felütéssel jelent meg a napokban Nicole Silverberg újságíró útmutatója férfiaknak a Guardian oldalán. A tévés szerkesztő, újságíró szerint a pasiknak elég pár egyszerű szabályt betartani a félreértések elkerülése végett. Miközben ez a lista készült, Sárosdi Lilla színésznő megnevezte azt a rendezőt, aki húsz évvel ezelőtt egy autó hátsó ülésén szexuálisan zaklatta.


Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási botránya kapcsán Nicole Silverberg újságíró összegyűjtött néhány ötletet, arról, hogyan kell bánni a nőkkel a munkahelyen, vagy úgy általában. Bár a cikk végén felhívja a figyelmet, hogy akinek nem inge, ne vegye magára, Silverberg mégis rengeteg kritikát kapott a Facebookon és a Twitteren, sokan a nemek közötti harc felkorbácsolásával vádolják, mások egyszerűen férfigyűlölőnek bélyegzik. Néhány jól használható ötlete azonban mégis van Silverbergnek. Íme a lista:


 • Ne hülyézd le a nőket leginkább sehol, de a munkahelyeden pláne.

 • Nem kell megérinteni a nőket. Egyáltalán miért érzed úgy, hogy hozzájuk kell érned?

 • Ne gondold, hogy a világ összes nője tartozik neked valamivel. Mert nem.

 • Ne küldözgess képeket a farkadról, hacsak nem kérik.

 • Ha egy nő nemet mond egy randira, ne hívd meg újra.

 • Ha egy nő nem akar veled ugyanolyan lelkesen szexelni, mint te vele, akkor lépj le a francba.

 • Ha egy nő totál be van rúgva, akkor egyértelműen nem tudja megítélni, hogy le akar-e veled feküdni vagy nem. Jobb, ha a haverodat is leállítod, ha nyomul a srác, mondj valamit, avatkozz közbe! És miután helyesen cselekedtél, ne várj köszönetet, dicséretet, fizetséget meg pláne, egyszerűen csak gratulálunk, hogy alapból tisztességes vagy!

 • Vonj be nőket kreatív projektjeidbe és hagyd, hogy egyenlő partnerként dolgozzanak rajta.

 • Hagyd a nőgyűlölő vicceket!

 • Ne az öltözködése alapján ítéld meg egy nő intelligenciáját vagy képességeit.

 • Ne a nőket büntesd, ha látják a sebezhetőséged.

 • Ha egy nő azt mondja, "ezt elcseszted" és nagyon szarul érzed magad, ne a nőtől várd, hogy ez megváltozzon. Kérj bocsánatot és minősítés nélkül lépj le!

 • Ne a hatalmaddal próbáld meg felhívni magadra a figyelmet


Mindeközben Sárosdi Lilla megnevezte zaklatóját


Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási botránya kapcsán a múlt héten Sárosdi Lilla színésznő is elmesélte, hogy húsz évvel ezelőtt egy híres magyar rendező szexuálisan zaklatta egy autó hátsó ülésén. A színésznő reggel a Facebookon egy videóüzenetben árulta el, hogy kiről van szó.


Harvey Weinstein szexuális zaklatási botrányával másfél hete van tele a sajtó és a közösségi média, miután a New York Times és a New Yorker cikkeiben több A-listás hollywoodi színésznő is őszintén beszél arról, amiről eddig vagy csak pusmogtak vagy amire csak finoman utaltak a filmiparban; arról, hogyan zaklatott fiatal, védtelen nőket a nagy hatalmú producer.


A botrányhoz kapcsolódóan vasárnap indult el Alyssa Milano színésznő #me too kampánya, amelyhez már több ezren csatlakoztak a közösségi média oldalakon és amelynek lényege, hogy a szexuális zaklatás áldozatai, sztárok és hétköznap emberek megtörik a csendet és elmondják a történeteiket.

Kommentár: dr. Regász Mária

A kérdés, hogy egy férfi hogyan védekezhet egy ilyen vád ellen évekkel, évtizedekkel később. A kérdés, hogy ez nem válik-e majd rágalmazó hadjárattá, zsarolás lehetőségévé, visszaélés lehetőségévé évekkel később, ha a férfi (vagy nő) nem azt teszi, amit a másik elvár és bosszúból mondjuk erre számíthat. Miért nem nevezi meg azonnal a zaklatót az áldozat? Miért évek, évtizedek múlva? Ez nevelési kérdés és jogalkotói kérdés. Ha a gyerek tudja, hogy számíthat a szülei védelmére és a szülők vagy a felnőtt áldozatok tudják, hogy van hova fordulni és hatékony segítséget kapnak, akkor mernek lépni. Sajnos ilyen hatékony segítség jelenleg nincs. A zaklatás áldozatait senki nem védi, sőt, a zaklatás áldozatait védő ügyvédek olyan retorziókra számíthatnak, hogy elmenjen a kedvük az áldozatok védelmétől, ilyen körülmények között viszont esély nincs változásra. A nyomozó hatóság fél, a ügyészség úgyszintén, mert a zaklatók általában nem válogatnak az eszközökben, ráadásul mivel többnyire pszichopaták akiknek a legfőbb jellemzője a hazugság, manipuláció, amit olyan jól csinálnak, hogy saját állításuk szerint is 10 szakértőből 9-et képesek megtéveszteni, sok esetben a bírók sem az áldozatnak hisznek, még akkor sem, ha előttük a bizonyíték. Magyarországon egy zaklató maximum 1 év szabadságvesztés büntetést kaphat, addig évekig zaklathatja az áldozatát, tönkretéve a teljes életét, egzisztenciáját és ez csak a jéghegy csúcsa.”

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page