top of page

Kitálalt az ügyvéd: erre költ havonta százezreket Pécsi Ildikó (Kommentár: dr. Regász Mária)

Pár­tos Csilla és Pécsi Il­dikó fia, Csaba 2015 no­vem­be­ré­ben vál­tak el, az anyagi kér­dé­sek­ben azon­ban to­vábbra sem tudnak megegyezni. A férfi most beperelte volt feleségét, mert sokallja a válás során megítélt 115 ezer forintos tartásdíjat.


Pártos Csilla és Pécsi Ildikó fia, Sz. Csaba már évekkel ezelőtt elváltak egymástól, ám a mai napig gyakran kell megjelenniük a bíróságon. 2015-ben a férjet arra kötelezte a bíróság, hogy havi 115 ezer forint gyerektartást fizessen a fiuk után. Ám a Ripost értesülései szerint a férfi mindeddig nem tett eleget kötelezettségének arra hivatkozva, hogy a magas összeg kifizetése létfenntartását veszélyezteti. A Kossuth-díjas művésznő fia ellenpereket is indított, hogy lecsökkentse a tartásdíj összegét.


Állítása szerint mindössze húszezer forintot tudna fizetni, és jó ideje ennyit is fizet. Rendkívüli méltányosságot kért - mondta a lapnak dr. Gerencsér András, Pártos ügyvédje, aki azt állítja, a férfi semmivel sem tudja alátámasztani, hogy képtelen fizetni a bíróság által megállapított összeget. "Eddig háromszor utasították el a kérését, mindannyiszor megnyertük a pert. Csaba állítása szerint éhen hal, ha 115 ezret kell havonta fizetnie, de az előzőekben azt állította, komoly, több százezres összeggel támogatja édesanyja. Az a legnagyobb baj, hogy minden tárgyalás alkalmával mást mondanak a bírónak, már követni sem tudják önmagukat" - jegyezte meg az ügyvéd.


Totális csőd lehet a válásból


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015-ben közel 46 ezren házasodtak össze, a válások száma pedig 20 ezer körülire tehető. De korábbi évek adatai is azt mutatják, hogy hazánkban a házasságoknak csaknem a fele válással végződik.


A válás eleve nem egy egyszerű élethelyzet, de még jobban megbonyolíthatja a dolgokat, ha nem sikerül megegyezni a gyermekek tartásdíjának összegéről. Az, hogy pontosan mennyit kell fizetni, több mindentől is függ. A bírók az összeg megállapításakor rendszerint mérlegelik a gyerek indokolt szükségeleit, a szülők anyagi helyzetét, és a szülőnek jutatott gyermekvédelmi, családtámogatási, társadalombiztosítási és szociális ellátásokat is.


Gyermekenként általában a kötelezett fél átlagos jövedelmének 15-25 százalékában határozzák meg. Tehát egy nettó 192 100 forintos átlagkeresettel számolva ez havi szinten 28 815 - 48 025 forint közötti összeget jelent. Viszont ez az összeg sokkal magasabbra is rúghat, ha akár több gyermek után kell tartásdíjat fizetnünk.


Viszont a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme felét nem haladhatja meg - mondta korábban megkeresésünkre a Budapest Környéki Törvényszék sajtóosztálya.

Kommentár: dr. Regász Mária

Ettől viszont még meghaladja. Volt olyan eset, amikor a 75 ezer forintos jövedelem alapján a bíróság gyerekenként 100 ezer forint tartásdíjat állapított meg, annak ellenére, hogy a kötelezettnek nem volt még kocsija sem, csak egy fél lakása, amiben benne lakott, nem járt nyaralni, nem volt bankszámlája, míg másik esetben 20 ezer forintot állapított meg, míg a kötelezett 4 vendéglátóipari egységet üzemeltetett és a havi rezsije bizonyítottan 270 ezer forint volt. Mindkettőt helybenhagyták másodfokon és a Kúria is. Ennyit arról, hogy a jövedelme 50 százaléka lehet és persze van egy olyan szabály, hogy a bíróság megbecsülheti a kötelezett jövedelmét akkor, ha láthatóan sokkal magasabb színvonalon él, mint amennyi a jövedelméből kitelne, de az első esetben nem becsülték meg, a másodikban meg hiába került bizonyításra a magas kiadás, a bíróság nem vette figyelembe.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page