top of page

Ajándékmilliókból újíthatod fel az otthonod: még pályázni sem kell

Aki beruházáson, lakáskorszerűsítésen gondolkodik, sokszor csak az ezzel járó költségeket látja. Pedig valójában egy-egy jól megválasztott felújítás többet hozhat a konyhára, mint amennyit visz. Ráadásul ezeket akár hitelből is finanszírozhatjuk, méghozzá úgy, hogy egy fillérünkbe sem kerül majd.


Ha több pénzt költhetnének az otthonukra a magyarok, akkor főleg energiahatékony berendezésekbe fektetnék - derült ki az "Élet Európában" című kutatásból, amelyet az E.ON és a Kantar EMNID készített. A felméréshez tavaly decemberben 8 ezer embert kérdeztek meg, németeket, briteket, olaszokat, cseheket, románokat, svédeket, törököket és magyarokat.


A kutatás eredményéből kiderült, hogy az energiahatékonyság növelését célzó beruházások élharcosai a magyarok. A megkérdezett magyarok 51 százaléka mondta, hogy szívesen költene energiahatékonyságra, míg csupán 18 százalékuk választaná inkább az otthona csinosítását. Romániában és Olaszországban is az energiatakarékosságot részesítik előnyben (37, illetve 34 százalékban). Nagy-Britanniában az eredmény nem csupán visszafogott, hanem szokatlan is volt, mert a britek sem az energiatakarékosságot, sem az ízléses berendezést nem találták fontosnak. Viszont 21 százalékuk szeretne több teret, és inkább otthona bővítésére költene.


Felmérések szerint egy komplex energetikai korszerűsítéssel akár 65-80 százalékot is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon, ezt figyelembe véve simán megérheti kölcsönből is belevágni a munkálatokba. Tehát az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy a beruházással mennyit tudunk spórolni, minden esetben egyedi számítást kell végeznünk.

Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.


A minőség megtérül


Az energiatakarékosság érdekében végzett felújítás és korszerűsítés sokféle lehet. Jelenthet hőszigetelést, felújíthatjuk vagy kicserélhetjük nyílászáróinkat, korszerűsíthetjük a fűtési rendszert. A szakemberek szerint a szigetelésnél nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán, illetve a homlokzati hőszigetelésen túl többnyire szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is, egy átlagos családi ház hőszigetelése általában így is 1,5 millió forint alatt marad.


A tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház esetében a nyílászárók cseréjét tartalmazó beruházást átlagosan 1-1,5 millió forint közötti összegből lehet kihozni, míg a fűtéskorszerűsítés bekerülési költsége is e körül mozog. Nagyon fontos szempont azonban, hogy ha már befektetünk, akkor megbízható nyílászárókat, illetve fűtési rendszert válasszunk. Habár ezek némileg drágábbak, megtérülési idejük jóval rövidebb a kevésbé jó minőségű társaiknál.


Bármilyen korszerűsítésre is adjuk a fejünket, valamekkora önerőre szükség van. Érdemes megnézni az állami támogatások lehetőségét is, folyamatosan nyílnak újabb és újabb pályázatok, amelyek az energiahatékony otthonok kialakítását támogatják.


Félmillió forintos önerő mellett a másfél milliós hőszigetelés elvégzéséhez egymillió forintos hitelt kell felvenni. A Pénzcentrum kalkulátora szerint a legjobb ajánlat a K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne. Itt 21 242 forint a törlesztő, és az öt éves futamidő végére 1 302 667 forintot kell visszafizetni. A második helyen ennél a számításnál is CIB Előrelépő személyi Kölcsöne végzett 22 840 forintos törlesztővel, a 1 370 424 forintos teljes visszafizetendővel. A Cetelem Ingatlanfelújítási Személyi Kölcsöne is jó ajánlat, a havi törlesztője 23 263 forint, a futamidő végén pedig a teljes visszafizetett összeg 1 405 784 forint.


Lehetséges a nullás villanyszámla


Több elemzés és felmérés alátámasztotta már, hogy Magyarország napenergia szempontjából nagyon jó adottságokkal rendelkezik. Egy alaposan átgondolt napelemes beruházással hosszútávon annyit lehet spórolni, hogy még hitel segítségével is megéri a korszerűsítés.


Ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel jelenleg 1,5-2 millió forint között mozog. Sőt, a technológia fejlődésével folyamatosan esnek az árak.


Ha tehát ki akarod számítani, mennyi idő alatt térül meg a befektetés, energetikai számítást kell végezned, azaz tisztában kell lenned az éves fogyasztásoddal. Például ha 1,5 millió forintot költenél a napelemes rendszerre, és eddig éves szinten 150 ezer forint volt a villanyszámlád, akkor 10 év alatt térül majd meg a befektetés.


Sőt, minél inkább nőnek a jövőben az energiaárak, annál rövidebb idő alatt lesz nyereséges a beruházás.


A fenti gondolatmenetet követve viszont nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a megtérülési időszakot követően a napelemes rendszer egyenesen pénzt termel majd a háztartásnak. Tehát hosszabb távon akár hitel felvétele mellett is jó döntésnek bizonyulhat a beruházás.


Ha például 2 millióba kerül a teljes felújítás, és 500 ezer forintos önerővel rendelkezünk, akkor másfél millió forint hitelre van még szükség. A Pénzcentrum kalkulátorával megnéztük, melyek a legjobb személyi kölcsönök. Öt éves futamidővel számolva a Sberbank Fair személyi kölcsönének a törlesztőrészlete havi 31 789 forint végig fix kamattal, a teljes visszafizetendő összeg 1 922 366 forint. A sorban a második a K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne, itt 31 863 forint a havi törlesztő, és a futamidő végéig összesen 1 939 931 forintot kell visszafizetni. A CIB Előrelépő Személyi Kölcsönének 34 261 forint a havi törlesztőrészlete, és összesen 2 055 637 forintot kell visszafizetni.


Mielőtt bármelyik banki ajánlat mellett letennéd a voksodat, érdemes szétnézni a piacon, mert egyáltalán nem biztos, hogy a saját bankodnál kapod a számodra legkevezőbb konstrukciót csak azért, mert már az ügyfelük vagy. Emellett nagyon fontos, hogy alapos kalkulációt végezz, reális képed legyen az otthonodról, hogy melyik beruházás az, amelyre valóban a legnagyobb a szükség, és amivel a legtöbb pénzt spórolhatod meg.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page