top of page

Mennyire veszélyes az anya dohányzása?

Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára – írja az MTI.

Az Edinburgh-i Egyetem, az Aberdeeni Egyetem és a Glasgow-i Egyetem kutatói azt vizsgálták, milyen hatása van a cigarettában lévő vegyi anyagoknak az embrió májszövetének kialakulására. A kísérletben az őssejtekből májszövetet hoztak létre, amit a cigaretta káros anyagainak tettek ki. Olyan specifikus anyagokat is használtak, amikről tudták, hogy bejutnak a magzatba az anya dohányzásakor. A tanulmány szerint ez a vegyianyagkoktél jobban károsította a magzat májszövetét, mint a koktél különálló komponensei.


"Köztudott, hogy a cigarettafüst káros a magzatokra, de mostanáig nem voltak eszközeink, hogy ezt részletesen tanulmányozhassuk. Az új megközelítés azt jelenti, hogy a megújuló szövetek segítségével megérthetjük a cigaretta sejtekre gyakorolt hatását az anyaméhben fejlődő magzatban." – mondta David Hay, az Edinburgh-i Egyetem regenerációs központjának tudósa.


A kutatók azt is felfedezték, hogy a cigarettában lévő vegyi anyagok máshogy hatnak a fiú és a lány magzatokra. A fiú magzatoknál a dohányfüst májzsugorodást okoz, a lány magzatoknál pedig a sejtanyagcserét károsítja.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page