top of page

Lekaptam a gumit, és gyorsan beleélveztem (Kommentár: dr. Regász Mária)

Egyre felkapottabb téma a stealthing, vagyis az óvszer észrevétlen levétele szex közben. Nem kérdés, hogy erőszaknak számít, de korántsem újkeletű jelenség. Régóta rengeteg kárt okoz, mégsem annyira egyértelmű, hogy nem oké.


A külföldi és a magyar sajtóban is egyre többet hallani a stealthing (osonás, lopakodás) jelenségéről. Ez dióhéjban annyit jelent, hogy a férfi, jellemzően egyéjszakás kapcsolatokban a nő tudta nélkül lehúzza magáról az óvszert, majd úgy is élvez el. A velvet.hu nemrégiben megjelent cikkében olvasóit is megkérdezte az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról. Gyors felmérésük eredményei szerint olvasóik mintegy tíz százaléka találkozott már közvetve vagy közvetlenül a jelenséggel. Ezen belül közelítőleg hat százalék azok aránya, akik férfiként maguk is elkövették a szexuális erőszak e formáját.

Szexuális erőszak

Mert az talán nem is lehet valódi kérdés, hogy itt erőszakról van szó. Egyrészt azért, mert nem kölcsönös, hiszen a partnerek nem a védekezés nélküli együttlétben egyeztek meg. Másrészt mert súlyosan sérti a szexuális önrendelkezést, elsősorban az utódnemzés és a nemi úton terjedő betegségek vonatkozásában. Az ugyanis mindenkinek saját elidegeníthetetlen joga, hogy maga határozhassa meg, mikor és kitől szeretne gyereket. Ahogyan az is, hogy ne kapjon el semmiféle betegséget egy aktus során. Nem csoda így az sem, hogy a stealthing áldozatai épp ugyanazokkal az intenzív negatív érzésekkel élik meg a történteket, mint azok, akik a szexuális erőszak szélesebb körben ismert, kriminalizált formáit szenvedik el.

Stealthing tartós kapcsolatban

Bár a stealthing jobbára az egyéjszakás kalandokban fordul elő, számos rokon műfaja létezik, melyek hosszabb távú kapcsolatokat, viszonyokat is érintenek. Ezek formája ugyancsak a másik beleegyezése nélküli utódnemzés, háttere többnyire a kötődés, a kapcsolat megszilárdítása. Más esetben, például bántalmazó kapcsolatokban nem ritka az sem, hogy a közös gyerek a függő helyzet elmélyítésének eszköze.


Ha gyerekünk lesz, nem fog elhagyni, ha gyerekünk lesz, elválik a feleségétől és új életet kezdünk, ha gyerekünk lesz, az örökre hozzám köti majd.


A módszerek pedig mindkét nem esetében változatosak. Az egyik ilyen a fogamzásgátló tabletta be nem szedése. A nő gyereket szeretne, a férfi nem, ezért persze utóbbi úgy tudja, védekeznek. Igen, ugyanúgy erőszak ez is, mint ha nők ellen követnék el. A férfinak ugyanis nem csupán az utódnemzéshez kapcsolódó alapvető szexuális joga sérül, de a terhesség bekövetkeztéig általában egyáltalán nem is tud a dologról. A férfiak által elkövetett hasonló erőszak viszont általában azonnal látható, maga a stealthing is ilyen. Az óvszert azonban nem csak lekapni lehet, de megrongálni is. Spiró György Álmodtam neked című kötetében ez például így zajlik: "Kibontotta, kivette a tartalmát, és a sötétben gondosan, megfontoltan, elszántan, ahogy mindig is dolgozott, az összes, gumikesztyűujjra emlékeztető alkalmatosságot az éles tárggyal átlyukasztotta sorban.". Egy további verzió a "véletlenül" bekövetkező korai (vagy legalábbis idő előtti) magömlések. A megszakításos módszerrel védekező pár férfi tagja ilyenkor annak ellenére is a nő hüvelyében élvez el, hogy tisztában van azzal, hogy más fogamzásgátló módszert nem használnak.

Felelősséghárítás

Mindkét nem esetében jellemző ilyenkor a felelősséghárítás. Vagyis szokás a véletlenre, a csodára, a vágy hevére hivatkozva úgy tenni, mintha nem tartoznánk a szexben egymásért is felelősséggel. És persze a születendő utódért. A cél pedig több szempontból sem szentesítheti az eszközt. Egyrészt ott a másik ember méltósága. Másrészt a jó eséllyel különben sem valami fényesen muzsikáló kapcsolati dinamikába beágyazódó negatív érzések, destruktív folyamatok miatt. Élükön a bizalomvesztéssel, a haraggal és a félelemmel. Ha pedig csak a célt tekintjük, kinek célja, hogy saját gyermekének alapélménye a világról az legyen, hogy ő egy eszköz. Egy használati tárgy, melyet a szülei közötti nehézségek feloldására próbálnak használni. Nem egy jó kezdet.

Nem dől össze a világ

Nem tudom, hogy ez szexuális erőszaknak minősül-e, de... - kezdi beszámolóját a stealthing tipikus áldozata. Tartós kapcsolatban pedig sokszor még ez sem merül fel. Semmi olyan nem történt tehát, amiből nagyobb balhét kellene csinálni, mi több, gyakran a környezet is visszaigazolja: ilyen bizony előfordult, megesett már velük is. Jól rímel ez a tizenöt éve Nobel-díjjal kitüntetett Sorstalanság egyik alapüzenetére is. Az életben bármi megtörténhet, nem fog megnyílni a Föld, nem fognak leesni a csillagok, nem dől össze a világ. Nem várhatunk semmilyen külső jelet, ami megmondaná: nem lehet ilyet megtenni a másikkal. Nekünk magunknak kell tehát kialakítanunk az egyértelműséget, és képviselnünk azt. Saját életünkben is, de barátaink, ismerőseink felé ugyanúgy, ha segítségért fordulnak hozzánk.

Kommentár: dr. Regász Mária

Ha még ennél sokkal egyértelműbb szexuális erőszakra sem intézkednek a hatóságok, mit lehet várni egy ilyen esetben? Ha én ügyvédként feljelentést tennék azzal az indokkal, hogy „azt ígérte, hogy még időben abbahagyja, de nem tette, ezzel erőszakot követett el”, minimum körberöhögnének. Pedig a „nem” közben is NEM.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page