top of page

Mennyire sérül a gyerek a válás miatt?

Azokban a házasságokban, ahol gyereket nevelnek, a menjek vagy maradjak kérdés rendszerint igen komoly dilemmává válik. Az amúgy is nehéz döntést súlyosbítja a szülői felelősség kérdése: mennyi kárt okozok a gyerekemnek azzal, ha elválok? Nem lenne jobb inkább tűrni a házasságban, csakhogy a gyerek ne sérüljön?


Sok kliens érkezik hozzám ezzel a kérdéssel: menjek vagy maradjak? Általában pontosan meg tudják mondani, hogy miért nem jó a házasságuk, mit rontottak el, és azt is, hogyan szeretnének inkább élni. Csakhogy visszatartja őket az a tudat, hogy fájdalmat és sérülést okoznak a gyerekeiknek.


A legfontosabb kérdésük az, hogy mennyire sérül egy gyerek a válás során.


Beilleszkedési zavarok a válás után


Valahogy az él a köztudatban, hogy az elvált szülők gyerekei valami láthatatlan stigmát viselnek, ami megakadályozza őket a boldog életben, és szinte biztos, hogy a felnőtt párkapcsolataikban majd kötődési zavarokkal fognak küzdeni, és hajlamosabban lesznek a válásra. Hiszen ezt látták mintaként.


A kutatások szerint ez csak részben igaz. Az elvált szülők gyerekeinek 75-80 százaléka teljesen jól boldogul az életben. Nincsenek állandó lelki gondjaik, nem erőszakosak a társaikkal, és a tanulmányaikban sem vallanak kudarcot. A maradék 20-25 százalék azonban viselkedési, lelki és tanulási gondokkal küzd, szemben a teljes családokból származó gyerekekkel, akiknek a 10 százalékáról mondható el ugyanez.

A váláson gondolkodó szülőben joggal merül fel a kérdés: min múlik, hogy az én gyerekem melyik csoportba fog tartozni?


Min múlik a gyerek jólléte?


Egy gyerek jóllétét számos tényező befolyásolja, és egyáltalán nem biztos, hogy egy gyereknek azért vannak kudarcai, mert a szülei elváltak. Mindenki látott már teljes családban nevelkedő nagyon-nagyon problémás gyereket. Vizsgálatokból az is kiderült, hogy számos problémásnak tekintett gyerek már a szülei különválása előtt is problémásnak számított. A kutatások rámutattak arra, hogy a viselkedési, tanulási zavarokkal küzdő gyerekek családjában jellemzően sok a konfliktus, az erőszak, és gyakran a szülők mentális egészsége is meghatározó tényező. Tehát a gyerek nem azért lesz problémás, mert elváltak a szülei, hanem azért, mert a szülők nem biztosítanak számukra normális, egészséges, biztonságos feltételeket a felnövekedéshez.


Ezek után joggal merülhet fel a kérdés: milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy egy gyerek boldogan és egészségesen nőjön fel?

  • Jó, biztonságot adó kapcsolat a szülőkkel vagy gondviselőkkel.

  • A szülők vagy gondviselők nem állnak egymással konfliktusban, és más felnőttekkel támogató, pozitív kapcsolatban vannak.

  • a szülők érzelmileg stabilak, odafigyelnek a gyerekeikre, képesek értelmes határokat szabni, és kifejezni a szeretetüket.

  • Rendelkezésre állnak a megfelelő anyagi erőforrások: élelem, biztos lakhatás, szociális háttér.

Vagyis a gyerekek számára nem a házasság a döntő tényező, hanem a szeretetteljes kapcsolat a szülőkkel, akik stabil, biztonságos otthont teremtenek számukra, kiegyensúlyozottak és nem veszekednek folyton. Tehát nem a családszerkezet a fontos, hanem a szeretetteljes, gondoskodó légkör biztonságot adó szabályokkal.


Stabilitás válás idején


Ez persze nem azt jelenti, hogy a válás nem járhat kockázatokkal. Válás idején mindenki dühös, szomorú, csalódott vagy zavarodott. A mindennapi körülmények megváltoznak, valamelyik szülő elköltözik, és sajnos az is előfordul, hogy a szülők évekig küzdenek egymással a vagyon vagy a gyerek felügyelete/láthatása miatt. A válás időszaka tehát igenis rizikófaktor, és épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan mennek végig az egykori házastársak a válás folyamatán, és van-e annyi önfegyelmük, hogy a gyerekek kedvéért félreteszik a bosszúvágyukat. Ilyenkor nagyon fontos feltenni a kérdést: mi fontosabb? Az, hogy bosszút álljunk az exünkön, és elpereljük a gatyáját is, vagy hogy a gyerekre való tekintettel igyekszünk békésen megegyezni. Valójában a gyerek jólléte szempontjából ez az igazán lényeges kérdés.


A döntés


Amikor tehát szülőként azon gondolkodsz, hogy menjél-e vagy maradjál, inkább azt érdemes végiggondolni, hogyan tudjátok a válás folyamatát a lehető legbékésebben végigvinni, és utána a szülői kapcsolatot fenntartani a gyerek kedvéért. Mert a gyerek nem a válás ténye miatt sérül, hanem a köztetek lévő viták, csaták, veszekedések miatt.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page