top of page

Rékasi Károly az éhezés szélén (Kommentár: dr. Regász Mária)

A Barátok közt egykori sztárja két éve szinte munkaképtelen, csak szinkronmunkái és a színészszakszervezet támogatása tartja a felszínen. – írja a Blikk. A népszerű színművész 22 hónapja szenvedett súlyos motorbalesetet. Élete alapjaiban változott meg, mozgáskorlátozottá vált, sőt kis híján a lábát is elveszítette. Tudja, egyszer sok pénz ütheti a markát, de nem tudni mikor. A baleset ügyében 22 hónapja nyomoznak, raádásul ha le is zárul az eljárás, utána csak egy újabbal állapíthatják meg, mekkora kártérítésre jogosult – ez években mérhető. Rékasi a Storynak mondta el, az utóbbi időben már minden forintot az élére állít, és inkább levágja a penészes részt a kenyérről, hogy fogyaszthatóvá tegye, ha azzal is spórolni tud. Nem titok, Rékasi helyzete egyre sanyarúbb, ahogy húzódik a nyomozás. „A vétkes sofőr egyszer beismerő vallomást tett, majd később visszavonta azt, mondván, mégsem emlékszik, ki okozta a balesetet. Érthetetlen, hogy a rendőrség képtelen lezárni egy teljesen egyértelmű közlekedési balesetet. Úgy tudom, két év után meg kell állapítani, hogy ki okozta a balesetet” – mondta a Blikknek Rékasi, aki jól ismeri az erre vonatkozó jogszabályt. A lap érdeklődött az eljárás felől a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, ám mindössze annyi választ kaptak, hogy a nyomozás folyamatban van, egy személyt gyanúsítottként kihallgattak. A jogi szakértő szerint amennyiben megállapítják a sofőr felelősségét, akár élete végéig fizetheti a baleseti járulékot a színésznek, aki ezen felül egyszeri kártérítésre is jogosult, amennyiben ezt a bíróság polgári peres eljárásban megállapítja. „Amennyiben súlyos egészségromlás vagy mozgáskorlátozottság áll be, ami a sértett élete végéig tart, úgy a vétkesnek is élete végéig fizetnie kell azt a pénzt, amelytől a másik fél mint bevételtől elesett” - magyarázta a lapnak dr. Kamarás Péter ügyvéd. „Tehát amennyiben a rendőrség kimondja, hogy a balesetet az autót vezető személy okozta, akkor egyrészt havonta annyit kell fizetnie, amennyit Rékasi színészként a József Attila Színházban és a Barátok köztben megkeresett, plusz kártérítéssel is számolhat.” Rékasi azonban tudja, mire ezt megállapítják, hosszú évek telhetnek el. „Már lassan ott tartok, hogy ezt nem lehet ép elmével kibírni. El akarom ezt az egészet felejteni, de nem tudom, mert arról szólnak a napjaim, hogy minden forintot meg kell számolnom. Régen, rengeteg munka mellett jó életet élhettem, klassz kapcsolatban Gerdával. Mindebből csak az utóbbi maradt meg.” Legutóbbi műtéte során a csontjait tartó fémdarabokat távolították el a lábából, de Rékasi korábban is több beavatkozáson esett át, összesen kilencszer operálták. Egyesek szerint korán tért vissza dolgozni, egy éve mentő vitte el a Barátok közt stúdiójából, mert forgatás közben szétnyílt a sebe. A jobb lába rövidebb lett és bakteriális fertőzés is megtámadta.

Kommentár: dr. Regász Mária

„Érthetetlen, hogy a rendőrség képtelen lezárni egy teljesen egyértelmű közlekedési balesetet. „ A rendőrség sajnos sokszor ennél sokkal egyértelműbb dolgot sem képes lezárni évekig, pl. volt olyan, hogy a hangfelvétellel bizonyított szexuális erőszak kísérlete miatti eljárást évekig nem volt képes lezárni, ill. olyan is, hogy a folyamatos e-mailes és internetes zaklatást sem volt képes 4 évig(!) lezárni, holott majd minden nap folyt és folyik azóta is immár 7 éve (!). Persze ha egy tini öngyilkos lenne a zaklatás miatt, azonnal foglalkoznának a kérdéssel.

„Amennyiben súlyos egészségromlás vagy mozgáskorlátozottság áll be, ami a sértett élete végéig tart, úgy a vétkesnek is élete végéig fizetnie kell azt a pénzt, amelytől a másik fél mint bevételtől elesett” - Magyarországon még nem láttam rá példát (BH-ban sem), hogy a bíróság a tényleges kárt állapította volna meg, pl. volt olyan eset, hogy 7 év pereskedés után az alaptalanul perlekedővel szemben 50 ezer (!) forint perköltséget állapított meg a bíróság. Így persze megérte megkeseríteni a másik fél életét, hiszen csak ennyibe került neki, míg az, akit alaptalanul pereltek, 7 évig volt kénytelen eljárásokra járni, ez alatt nem tudott kereső tevékenységet végezni és 9 millió forint bevételtől esett el, ezen felül nem tudott a családjával lenni, ami pénzben nem mérhető. Ezt a bíróság semmilyen módon nem értékelte. Amerikában ezért 20-30 milliót fizetne az alaptalanul perlő, itt sajnos a bíróságok még az alaptalanul perlekedőt támogatják, sokszor még költségmentességet is biztosítva számára.

„mire ezt megállapítják, hosszú évek telhetnek el” – ez tény, sokszor okafogyottá válik a követelés, mert akinek járna, már nem tudja élvezni, vagy teljesen tönkremegy és képtelen újraépíteni az életét. És persze ahhoz, hogy a kártérítést megállapítsák, még az ügyvédet is fizetnie kell, ha pedig pervesztes lesz (akár csak azért, mert a bíróság nem megfelelően mérlegel), fizetheti a perköltséget is és lehet, hogy neki többe kerül az eljárás, mint annak, aki a kárt okozta.

„Egyesek szerint korán tért vissza dolgozni, egy éve mentő vitte el a Barátok közt stúdiójából, mert forgatás közben szétnyílt a sebe.” – ha ezt megállapítják, akkor kevesebb kártérítésre számíthat, mivel az önhibáját is figyelembe veszik, holott valószínűleg azért ment vissza előbb dolgozni, mert nem tehette meg, hogy otthon lábadozik. A vállalkozók világában ugyanis ha valaki nem dolgozik, nem keres egy fillért sem és esélyes, hogy még a cége is tönkremegy, hiszen azonnal átveszik mások a helyét. Ilyen a színészvilág is, a rendező nem fogja megvárni, keres a feladatra mást, holott az ilyen ügyek igen gyorsan befejezhető lennének. Van olyan bíróság, aki kitűzi a tárgyalást reggel 8,30-ra, meghallgatja a feleket, a tanúkat (persze ehhez megfelelően előkészített keresetlevél kell), ezzel délutánra végez (ha minden tanú elmegy) majd kirendeli a szakértőt és a következő tárgyaláson már döntést tud hozni.


A rendőrség tehetetlenségét mutatja az alábbi cikk is:

„Hivatalos oldalán megosztotta édesapja egyik érzelmes dalát, de elismerés helyett gyalázkodás áldozata lett. A halálát kívánták.” Ez hivatalból üldözendő cselekmény, egyébként egyetértek azzal, hogy „sok a ráérő, magát utáló ember, aki attól boldog, hogy másokat kritizál.”, de sajnos nagyon sok a pszichopata is a hálón, aki szándékosan próbál másokat lejáratni és ezekkel a hatóságok nem tudnak mit kezdeni, képtelenek megoldani az ilyen eseteket, többek között azért is, mert Magyarországon minimális büntetést kapnak az internetes zaklatók, így gyakorlatilag bármit megtehetnek komolyabb következmények nélkül, pedig ha legalább sokba kerülne nekik, mert a teljes kárt kifizettetnék a bíróságok, már meggondolnák.


Az ilyen esetekben pedig http://www.thenews.hu/hirmegtekintesenews.php?id=4120 (18+ Ruhátlan fotókat tesznek közzé a Barátok közt sztárjáról (fotó)) szintén milliós kártérítést kellene fizettetni az elkövetővel és többet nem jutna eszébe a világhálót visszaélésre használni.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page