top of page

Bárcsak meghaltál volna :)

Öngyilkosságba menekülő tinik történetei járták be a világot az utóbbi hónapokban. Az interneten és az iskolában zaklatták őket a kortársaik. A legfiatalabb áldozat 12 éves volt. A cyberbullying Magyarországon is egyre elterjedtebb, a bántalmazottakat olyan mélyen érinthetik a sérelmek, hogy azt kívülről meg sem lehet igazán érteni. A szülőknek szólnának erről utoljára.

„Sajnálom, hogy meg akartad ölni magad. Legközelebb fejezd is be :)”. „Nincsenek barátaid, menj és öld meg magad hahaha”. Két jellegzetes üzenet azok közül, amelyeket egy 15 éves brit lány mutatott a Daily Mailnek. A lány többször is öngyilkosságot kísérelt meg, amiért az iskolatársai folyamatosan zaklatták, eleinte főleg élőben, aztán egyre inkább virtuálisan. A zaklatás azért kezdődött el, mert a lányt megviselte szülei válása, sokat evett, emiatt hirtelen meghízott. Néhány lány az iskolából kinézte magának, onnantól nem hagyták abba a gyötrését.


Az öngyilkossági kísérleteit azonban túlélte, és azért döntött úgy, hogy beszélni kezd, mert az utóbbi időben egyre több hasonló történet jelent meg világszerte olyan tizenévesekről, akik iskolai, és főleg internetes zaklatás miatt követtek el öngyilkosságot.


Segítségkérés a Youtube-on


Ezek közül a legnagyobb hatású a kanadai Amanda Todd esete volt. A 15 éves lány a Youtube-ra töltött fel egy segélykérő videót, mielőtt öngyilkos lett. Ebben arról mesélt, hogyan gyötörték és alázták meg osztálytársai egy róla készült meztelen fotó miatt. Amanda csetelés közben küldte el magáról a képet egy ismeretlen fiúnak, aki később terjeszteni kezdte ismerősei körében. A lány emiatt öngyilkosságot kísérelt meg, iskolatársai viszont ebből is viccet csináltak. Utolsó videója már arról szólt, hogy nincs senkije, aki segíthetne.
Októberben egy szintén 15 éves amerikai lány, Felicia Garcia írta ki a Twitterre, hogy „Végeztem, feladom”, mielőtt öngyilkos lett. „Biztos, hogy nem tette volna meg, ha nem csúfolják. Ez a lány mindössze annyit akart, hogy békén hagyják, és ennyit nem voltak képesek megtenni érte” – írta a Twitteren egy iskolatársa. Novemberben egy 12 éves ír kislány, Lara Burns végzett magával azért, mert iskolatársai terrorizálták. Mindegyik eset után fellángolt a vita az internetes zaklatásról, több esetben a szülők és az érintettek kampányokat indítottak a hasonló helyzetbe jutott fiatalok megsegítésére, de eddig minden tragédiát újabb követett.


Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page