top of page

Autósok, figyelem! - Büntetés jöhet, ha nincsenek meg ezek a papírok

A közúti rendőri ellenőrzéskor az érvényes kgfb meglétének igazolására a szerződés hatályba lépte után két hónappal nem elég a biztosítási kötvény felmutatása. Az autósnak még az aktuális díjbefizetési csekk bizonylatát vagy egyéb, díjfizetést igazoló dokumentumot is magánál kell tartania. Mindezek ugyanakkor kiválthatóak - hívja fel a figyelmet az origo.hu.

A portál egyik olvasója írt arról, hogy közúti ellenőrzéskor nem fogadták el önmagában a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) a biztosítási kötvényét igazolásként, noha volt érvényes szerződése. Azt is nehezményezte, hogy külföldi autóútja előtt miért kell neki külön "könyörögni" a biztosítójánál, hogy küldjék el neki a zöldkártyát. Panaszai kapcsán az origo.hu, a felügyeleti szervhez, a Magyar Nemzeti Bankhoz fordult.


Megjárják az autósok a kötelezővel


A kgfb-ről szóló törvény szerint a biztosító jellemzően a kötvény megküldésével jelzi, hogy létrejött a biztosítási szerződés. Kevesen tudják viszont, hogy ez a papír önmagában csak a biztosító kockázatvállalásának első 60 napjában igazolja, hogy van érvényes kgfb-szerződésünk

- mondta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője. Ha nincs kötvény, az első 60 napban e célra a biztosítási ajánlat ügyfélnél található példánya is megfelelő lehet igazolásra - ám csak akkor, ha a biztosító és az ügyfél is megfelelően rögzítették azon a jogszabály által előírt adatokat.


Több igazolás is kellhet a kötelezőhöz igazoltatáskor

A kgfb-díj befizetését az ügyfél a befizetett csekkszelvénnyel, az utalásról szóló bizonylat másolatával vagy pedig a biztosítótól automatikusan erre kapott igazolással bizonyíthatja.


A szóvivő szerint a lényeg, hogy legyen nálunk egy dokumentum, ami a díjfizetést - és így a biztosítás fedezettségét - igazolja. Átutalásnál célszerű kinyomtatni és magunknál tartani a díjfizetést igazoló dokumentumot. Ilyenkor fontos az is, hogy az utalási bizonylaton pontosan ott legyen azon időszak dátuma is (vagyis mondjuk a következő fél év), amire befizettük a pénzt. A biztosítói szerződés kezdete utáni 60. naptól tehát már nem elég önmagában a szerződés megkötését igazoló dokumentum (például kötvény). Emellé egy, az adott időszakra vonatkozó díjfizetésről szóló bizonylatot is a járműben kell tartanunk. Ezt a két (szerződési, illetve díjfizetési) igazolást egyetlen papírral is kiválthatjuk. Binder szerint ez lehet a nemzetközi zöldkártya vagy egy olyan - megfelelő tartalmú - biztosítós igazolás, amelyet az aktuális díj befizetését követően küld ki biztosítótársaságunk. Ezeken együtt szerepel nemcsak az, hogy van biztosítási szerződésünk, de a kifizetett biztosítási időszak dátuma is.


A másik említett biztosítós igazolást a biztosítók ügyfélkérésre is kiküldhetik, de a gyakorlatban ezt jellemzően azok az ügyfelek kapják, akik nem a csekkes díjbefizetést választották. Mindezeken felül a különböző hatósági (például rendőrségi, bírósági) eljárásoknál, illetve más biztosítónál a kárrendezésnél a megszokottnál több adatot tartalmazó kgfb-fedezetigazolásra is szükség lehet. Ezeket a biztosítók külön kérésre állítják ki.


Eredeti Cikk: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/autosok_figyelem_buntetes_johet_ha_nincsenek_meg_ezek_a_papirok.630223.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page