top of page

Fillérekből utazta körbe a világot a fiatal utazózseni

Hamarosan megjelennek az utazási irodák ajánlatai, amelyek igen kedvező árakat ígérnek az utazni vágyóknak, ha már most lefoglalják a nyári vakációt. Ugyan az utazási irodában sokkal kényelmesebb lefoglalni az utunkat, azonban rengeteget spórolhatunk, ha magunk intézzük a nyaralást. Hat pontban gyűjtöttük össze, hogy mire kell figyelnie annak a családnak, aki maga vág neki a nyaralás megszervezésének.


Nina Ragusa fillérekből utazta körbe a világot, amit elsősorban annak köszönhet, hogy mindig tudatosan tervezte meg az útjait. Sokan nem figyelik, hogy mennyit költenek ilyenkor, emiatt pedig a tervezett költségeik megugranak. Nina tanácsaival viszont nemcsak egy világkörüli úton, hanem minden nyaralásunkkor sokat spórolhatunk.


Nincs is szükség (annyi) pénzre

Az emberek sokszor elhalmozzák magukat olyan tárgyakkal, amikre igazából nincs is szükségük. Tényleg fontos, hogy a legújabb telefonod legyen? Valószínűleg az egy évvel korábbi változatot is ugyanolyan használati értékkel bír, ráadásul féláron juthatsz hozzá (vagy legalábbis sokkal olcsóbban).


Ez persze érvényes a túlárazott, drága kávézókra, az agyonreklámozott samponra, mosószerre is. Ez nem azt jelenti, hogy semmit se vásároljunk, hanem azt, hogy hozzunk saját döntést arról, hogy mi az, amit megvásárolunk. Ezeket az apró trükköket az utazásaink során is érdemes betartanunk, ilyenkor sokan nem figyelnek ugyanis arra, hogy mit vesznek meg, rögtön az első étterembe ülnek be, vagy az első szembe jövő szuvenír árusnál vásárolnak be.


Ne szórd két kézzel a pénzt!

Azt persze kevesen teszik meg, hogy kiállnak a térre és egy zsákból dobálják a levegőbe a pénzüket, azonban ha nem tudatosan vásárolunk, akkor gyakorlatilag hasonlóan állunk a saját pénzünkhöz. Mivel manapság már nemcsak egy boltban vehetjük meg a mindennapokhoz szükséges dolgainkat, ezért, ha kellő mértékben utánajárunk, szinte biztos, hogy találunk olcsóbb megoldást, vagy olyat, amely jobb minőséget nyújt azonos áron.


Ha nagyobb vásárlásra készülünk és az adott termékhez nem értünk, akkor érdemes ismerősöknél utánakérdezni az áraknak, az adott termék típusainak és hogy milyen márkát válasszunk. Ezek a tanácsok egyébként utazóként is jól jöhetnek, mindig nézzünk utána a helyi áraknak, ebben mobilalkalmazások is segítségünkre lehetnek.


Oda utazz, ahova megengedheted!

Kevesen vannak, akik nem nyaralnának szívesen valamilyen egzotikus helyen, Thaiföld fehér tengerpartjai vagy a Maldív-szigetek lagúnái hihetetlen élményt nyújtanak. A magyarok túlnyomó többsége azonban nem engedheti meg, hogy ilyen helyekre utazzon. Pedig Európán belül találhatunk olyan úti célokat, amelyek hasonlóan nagy élményeket nyújtanak, ráadásul nem kell milliókat fizetni érte.


A kevesebb néha több

Amikor nyaralni indulnak, sokan minél több látnivalót bele akarnak sűríteni a programba. Ilyenkor könnyű abba a hibába esni, hogy a betervezett túránkkal megcsúszunk, ráadásul időnk sem marad arra, hogy megcsodáljuk a látványosságokat. Ehelyett inkább a kihagyhatatlan látványosságokat keressük fel, és csak ezután menjünk a számunkra kevésbé érdekes helyszínekre.


Több évre előre tervezzünk!

Ha több távolkeleti országot szeretnénk meglátogatni, akkor érdemes lehet egy hosszabb (akár több int 2 hetes) nyaralással tervezni ahelyett, hogy egyesével keresnénk fel ezeket az országokat évente. Ez a módszer egyébként az afrikai vagy amerikai nyaralásokra is igaz lehet.


Készíts büdzsét!

Érdemes napi bontásban elkészíteni a kiadásaink tervezetét, amibe bele kell kalkulálni

  • a szállásunk költségeit,

  • az étkezésekre fordított összegeket és

  • a belépők árát egyaránt.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page