top of page

Párnával fojtotta meg Irénke nénit a gyilkos ápoló (Kommentár: dr. Regász Mária)

Hét éve állt komoly pszichiátriai kezelés alatt I. Tamás (képünkön), mégis ápolóként dolgozhatott a Kamaraerdei Idősek Otthonában. A szorongással kezelt férfi egy párnával fojtotta meg az intézmény egyik lakóját, Irénke nénit. A férfi ügyében ítéletet vártak csütörtökön, végül azonban nem született döntés. A bíróságon semmi érzelem nem látszott I. Tamás arcán, amikor rabláncon a terembe vezették. A tárgyaláson először volt kollégáit, majd pszichológusát hallgatták meg. A pszichológus doktornő elmondásából kiderült, hogy 2007 óta kezelte a gyanúsítottat, akinek komoly pszichés problémái voltak. Többször is kórházi kezelésre szorult, gyógyszert is rendszeresen kellett szednie. Adagját pont a gyilkosság előtti időben csökkentették, mert javult az állapota. I. Tamás még egy csoportba is eljárt, ahol sorstársaival találkozhatott. Mentális betegségét valószínűleg egy korábbi feldolgozatlan trauma váltotta ki. Szabad életében igazi kaméleonként viselkedhetett, hiszen betegségét képes volt annyira eltitkolni, hogy még közvetlen kollégáinak sem tűnt fel az. Mint ismeretes: 2015 augusztusában I. Tamás a Kamaraerdei Idősek Otthonában dolgozott ápolóként. A férfi műszakja alatt, teljesen észrevétlenül megfojtotta az egyik idős, magatehetetlen beteget. Az, hogy Irénke néni nem természetes halállal távozott a túlvilágra, talán soha nem derül ki, ha maga a gyilkos nem vallja be tettét három nap múlva egy pszichológusnak, aki azonnal értesítette a rendőrséget. Úgy tudjuk: I. Tamás neki bevallotta: több ápoltat is meg akart ölni, nemcsak Irénke nénit. – Remek kollégának ismertem meg Tamást, segítőkész volt velünk és a betegekkel is. Soha nem tűnt fel, hogy bármi problémája lenne. Én voltam szolgálatban, amikor a néni meghalt, bevallom, azon az estén nem számítottam a halálára, hiszen a műtétje után éppen elkezdett enni és inni, de annyira rossz állapotban volt, hogy meglepőnek sem nevezném, hogy elhunyt – vallotta I. Tamás egyik volt kolléganője. Egy férfi kolléga szavaiból is kiderült: együtt cigarettázott az éppen a műszakját leadó Tamással, de semmi rendkívülit nem vett észre rajta, pedig ekkor már elkövette a férfi a gyilkosságot. A bíróság új elmeszakértőt von be az ügybe, ezért ítélethirdetés csak áprilisban várható. I. Tamást emberöléssel gyanúsítja az ügyészség.

Kommentár: dr. Regász Mária

A probléma az, hogy sokszor nem kellő felkészültségű szakértőt rendel ki a hatóság/bíróság. Találkoztam több olyan esettel, amikor egy adott típusú személyiségzavarral/elmebetegséggel rendelkező személyről csak többszöri vizsgálat után sikerült megállapítani, hogy nárcisztikus-paranoid-pszichopata, amikor olyan szakértőhöz került, aki kellő tapasztalattal rendelkezett ezen a téren, valószínűleg évekig dolgozott pszichopatákkal. Ilyen szakértők azok, akik például az IMEI-ben dolgoznak, hiszen ők nap mint nap ilyen személyekkel találkoznak, továbbá a börtönökben dolgozó szakértők.


A gond inkább az szokott lenni, hogy a szakértők egy része nem olvassa el az iratokat, nem hallgatja meg a felvételeket, hanem bízik a rorschach tesztben és a szondi tesztben. Sajnos épp a pszichopaták azok, akik ezt a két tesztet oda-vissza ismerik és az egyik pszichopata saját bevallása szerint is 10 szakértőből 9-et biztosan meg tud téveszteni, akit meg nem, azt feljelenti/beperli/megrágalmazza és mivel a bíróságok ilyen esetben még az eljárásokat is lefolytatják, olyan mértékben hurcolják meg az ilyen személyek a szakértőket, hogy nem lesz szakértő, aki még egyszer le meri írni a megállapításait róla. Így aztán a következő alkalommal már ő maga követeli a szakértői vizsgálatot, hiszen tudja, hogy csak pozitív eredmény születhet, hiszen nincs szakértő, akinek belefér az életébe, hogy minden megvizsgált pszichopata után bírósági tárgyalásokra járjon és még neki kerüljön jelentős összegbe a védelmének/képviseletének ellátása, továbbá a szabadidejét erre áldozza.


Amíg Magyarországon ennyire nem kapnak védelmet sem a szakértők, sem a bírók, sem az ügyvédek a pszichopata rágalmazó, zaklató személyek ellen, addig nem várható előre lépés az ügyben.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page