top of page

Hónapokkal a támadás előtt tudták a rendőrök, hogy savval fogja leönteni partnerét (Kommentár: dr. R

Álmában támadt szerelmére az asszony. Brutális támadást indított 31 éves partnere ellen egy 52 éves asszony: álmában fél liter 96 százalékos tisztaságú savval öntötte le, mellyel kis híján megölte és egy életre megvakította őt. Minderre még 2016. júliusában került sor, a brit nőt azonban csak a héten ítélték el - a bírósági tárgyalás lezárásával egy időben pedig a rendőrség felelősségét is elkezdték vizsgálni. A tárgyalások során kiderült, Katie Leong igazi megszállottja volt a savval eltorzított arcú modellnek, Katie Pipernek. Állítólag régóta fantáziált egy hasonló támadásról. A szörnyű tett éjszakáján is Piper önéletrajzi könyvét olvasgatta, mielőtt leöntötte volna Daniel Rotariut. A férfi testének 32 százaléka megégett, valamint mindkét szemére megvakult. Hat hónapot töltött egy leicesteri kórházban élet és halál közt lebegve. Ez idő alatt 20 műtéten esett át. „Miután magamhoz tértem, megtudtam, Katie tette mindezt velem - az az ember, akiben a legjobban bíztam. Még további húsz műtét vár rám. Néha azt kívánom, bárcsak meghaltam volna” - nyilatkozta Rotariu. Katie Leongot a bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte, miután bűnösnek mondták ki gyilkossági kísérlet vádjában. Leghamarabb 17 év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra - írja a Sun. Az ítélettel párhuzamosan azonban a Leicestershire Rendőrség felelősségét is vizsgálják, illetve azt, miként kezelték a hozzájuk befutó információkat - írja a Mirror. Kiderült ugyanis, hogy a hatóságoknak már hónapokkal korábban - 2016 februárjában - a tudomásukra jutott, hogy Leong veszélyes savat vásárolt, amivel támadásra készülhet. Hogy emiatt lesz-e bármilyen felelősségre vonás, jelenleg még nem tudni. Forrás: Bors

Kommentár: dr. Regász Mária

Külföldön a savval leöntés életfogytiglant jelent. Nálunk 4-9 évet.

Külföldön 50-100 millió a sérelemdíj egy emberélet elvesztéséért. Nálunk 4 millió.


Ugyanakkor a Pécsi Ítélőtábla az egyik ítéletében megduplázta az 1 millió forintos kártérítési összeget azon esetben, amikor egy nőt zaklatott a volt párja és azzal zsarolta, hogy ha nem azt teszi, amit ő elvár tőle, akkor kompromittáló fotókat tesz róla közzé az interneten, majd amikor a nő nem volt hajlandó engedelmeskedni, lejáratása céljából ezt meg is tette.


A 2 millió forint sérelemdíjnak várhatóan már lesz visszatartó ereje.


Remélhetőleg a bíróságok a zaklatottak védelme és a zaklatások visszaszorítása érdekében a lehető legmagasabb összegű sérelemdíjakat állapítják meg. Ez a folyamat elkezdődött, remélhetőleg folytatódik és a zaklató, többnyire nárcisztikus-paranoid-pszichopata személyek abbahagyják a zaklatást és keresnek más elfoglaltságot maguknak, ha a jogsértő magatartásuk túl sokba kerül nekik. Más nem állítja meg őket, csak az, ha nagyon sokba kerül amit művelnek. Sajnos a bíróságok évtizedeken keresztül minimális kártérítési összegeket állapítottak meg ilyen esetekben, ami azt jelentette, hogy az áldozatnak még a kiadásai sem térültek meg, ez pedig arra ösztönözte a zaklatókat, hogy még intenzívebben zaklassanak.


Ez most remélhetőleg meg fog változni, az ilyeneknek ugyanis a börtönben vagy az elmemegfigyelőben a helyük.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page