top of page

Expasija nevében csinált kamuprofilt és zaklatta saját magát

Nagyon meredek sztorival rukkolt elő a napokban a Washington Post: egy huszonöt éves kaliforniai nő olyan szinten bekattant a barátjával való szakítás miatt, hogy eltervezte, teljesen tönkreteszi a pasi életét.


Mindezt úgy, hogy a férfi teljesen ártatlan volt.

A nő 2015 szeptemberében kezdte el a bosszúhadjáratát, és nyolc alkalommal tett panaszt a rendőrségen. Parkervestet négy hónap alatt négyszer tartóztatták le, távoltartási végzést hoztak ellene, sőt, utolsó alkalommal csak 2000 dolláros óvadék fejében védekezhetett szabadlábon. Ezt az idős nagyszülei fizették ki, a biztosíték a saját házuk volt.


Lawson többnyire a Facebookot használta fel a volt pasijával szemben: Tyler Parker névvel regisztrált, és azt állította a rendőrségen, hogy exe ezzel a profillal fenyegetőzik. A saját magának írt üzenetekben többek között arról volt szó, hogy Parkervest megöli őt is és a kislányát is. A zsaruk májusban kezdték gyanítani, hogy valami sántít a Lawson által előadott sztoriban. Az asszony egy olyan üzenettel rukkolt elő, amiben exe azzal fenyegeti, hogy ne merészeljen tanúskodni ellene a bíróságon, egy másikban pedig arról esik szó, hogy egy barátja milyen jól szórakozott, amikor Lawson gyerekét megerőszakolta.


Ezek után a Facebooktól és a T-Mobiltól elkért adatok alátámasztották a gyanút, hogy Parkervest ártatlan, és maga Lawson áll a trágár, erőszakos üzenetek mögött. (Hogy miért nem ezzel kezdték az egész nyomozást, az teljes mértékben érthetetlen.) A nőt végül egy év börtönre ítélték hamis vádaskodás és hamis tanúzás miatt. Ezen a ponton akár még hepiend is lehetne a történet vége, Parkervest nagymamája viszont nem élhette meg unokája felmentését, a botrány közepette elhunyt. Szabadulása után a Parkervest Texasba költözött a nagyapjával.

Kommentár: dr. Regász Mária

Sajnos a zaklatók Magyarországon is minimális büntetést kapnak, pedig minimum 10 év fegyházbüntetést érdemelne az, aki más életét tönkreteszi. Amerikában legalább több milliós kártérítést ítélnek meg, itt még azt sem. Abban az esetben például, amikor a tanárnő expartnere kiposztolta az internetre a tanárnő pucér képeit, mindössze 1 millió forint kártérítést állapított meg a bíróság első fokon.


A jogalkotók hozzáállásában talán majd csak akkor lesz változás, ha néhány tini öngyilkos lesz a zaklatása miatt.

Az internetes zaklatás nagy probléma, hiszen nagyon nehéz ellene védekezni.

Egy ügyben 7 éves zaklatást követően a bírósági kirendelt szakértő által megállapítottan nárcisztikus-paranoid-pszichopata zaklató ellen, az ügyészség 4 év után volt képes vádat emelni, a bíróság még sehol sem tart az ügyben, még tárgyalást sem tűzött ki a júliusi vádemelésre, ellenben a sértettet elmarasztalta, amiért egy másik tárgyaláson az ügy előzményeinek ismertetése során tájékoztatni merte a bíróságot arról, hogy életveszélyese megfenyegették. Ez a jogrendszer csődje.

Komoly probléma, hogy a hatóságok/ügyészségek/bíróságok nem ismerik fel a pszichopátiát, holott elég nyilvánvaló jelei vannak. Normális ember nem zaklat/fenyeget/rágalmaz másokat, főleg nem hivatalos személyeket, ügyvédeket, ügyészeket, bírókat. Ilyet csak pszichopaták tesznek, mivel nincsenek gátlásaik, nem szoronganak, ellenben hazudnak mint a vízfolyás és saját személyiségüket másokra vetítik ki.

Amikor valaki képtelen elviselni, hogy a másik nem akar vele kapcsolatot és „erőszakos üzemmódra kapcsol”, az bizonyosan nem normális. Ez azonban a jogalkotóknak/nyomozóknak/ügyészeknek és bíróknak nem tűnik fel és ilyen esetekben semmiféle intézkedést nem tesznek a zaklatók kiiktatására (előzetes letartóztatás elrendelése), pedig mondjuk ha valaki ellop 2 tyúkot egymást követő nap, azt előzetesbe helyezik, mert esélyes, hogy a 3. nap is el fog egyet lopni. Aki rágalmaz, az viszont szabadon rohangál, holott igen komoly pénzbüntetés (több milliós összegre gondolok) megfizetése mellett a következő alkalommal biztos, hogy előzetesbe vagy elmemegfigyelés alá kellene helyezni, mert nagy és maradandó károkat tud okozni, de amíg még mindig vannak bírók, akik annyira nincsenek tisztában a pszichopátia fogalmával, hogy arra presszionálják a sértettet (és most nem a kötelező békítésre gondolok), hogy béküljön ki egy pszichopatával, addig változásra esély nincs. A pszichopaták képtelenek elviselni, hogy valaki más boldog, de nem vele, képtelenek szeretni, egy érzelemmentes világban élnek. Az ilyeneket egy életre ki kellene iktatni a társadalomból, de az még költségmentességet is ad ezeknek akkor is, ha több millió forintjuk van takarékban.

dr. Regász Mária

ügyvéd

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page