top of page

A mérgező emberek 8 ismertetőjele

Kit nevezünk mérgező embernek?

Egyben egyszerű és nehéz felismerni őket. Némelyikük egyértelmű jeleit mutatja a fertőzésnek, mások a mosoly és manipuláció furfangos kombinációjával élve nehezítik meg mások életét. Ezek az emberek veszélyesek. Nem azért, mert bármikor kést ragadhatnak és elvághatják a torkod. Nem azért mert elmebetegek és kiszámíthatatlanok. Csupán azért, mert olyan személyiségük van, ami lassan de biztosan a te személyiségedet is megfertőzi, ha nem vagy elég óvatos.


Valahogy mindig rosszul érzed magad a környezetében. Nem tudod miért, de kényelmetlenül érzed magad. Képtelen vagy egyértelműen rábizonyítani a bűnét, mert nem csinál semmi hivalkodót. Úgy érzed, néha a szádba adja a szavakat, máskor pedig rossz érzést kelt benned, megsért. Anélkül, hogy egy rossz szót is szólna egyenes módon. De mégis... érzed, hogy bánt és érzed hogy bántani akar. De ezt sem tudod bizonyítani. Mégis, látod azt a kis csillanást a szemében, amikor tudja, hogy betalált.


Hogyan ismerjük fel a mérgező embereket?

A kategória sajnos meglehetősen tág. Mindenféle mérgező ember létezik. Az állandóan szívességet kérő, de sohasem viszonzó. A mosolygós gyilkos, aki bájologva lopja az energiádat. Az állandóan igaza van, neked sosincs igazad kategória. Hosszan lehetne még példázódni.

Van azonban néhány dolog, amit szinte mindegyikükben észre fogsz venni, ha tudatosan odafigyelsz erre.

  1. A toxikus emberek manipulatívak. Az elsődleges eszközük a manipuláció. Annak érdekében, hogy nekik legyen jó. Mindig minden róluk szól. Az ő céljuk kell megvalósuljon, bármi áron. Ha te vagy az eszköz, ha rajtad kell átmenni, téged kell átverni, lehúzni, akkor egy pillanatig sem kérdőjelezik meg, hogy megtegyék-e.

  2. Ítélkezőek. Elsősorban a te hibáidat emelik ki. Sosem szalasztják el a lehetőséget, hogy kihangsúlyozzák ha valamit rosszul csináltál. Amikor más emberek kerülnek szóba, ők mindig tudnak egy szaftos pletykát az illetőről, mindig előjön valami negatív és soha nem beszélnek pozitívan másokról.

  3. Nem vállalnak felelősséget a saját érzéseikért. Inkább rád vetíti ki azokat. Ha rosszul mennek a dolgai a párjával, akkor elkezd vájkálni a te párkapcsolatodban, elkezd érdeklődni és belekötni mindenbe, amibe bele tud, hogy igazolja azt, hogy nálad is problémák vannak. Mikor sikerrel jár, ott a kis csillogás a szemében...

  4. Nem kérnek elnézést. Mindig feljebbvalónak érzik magukat, sosem ők kérnek bocsánatot. Nem érzik szükségét annak, hogy bocsánatot kérjenek, hiszen ők őszintén azt feltételezik, hogy mindig minden a mások hibája.

  5. Instabil személyiségek. Hol kedvesek, hol mogorvák. A viselkedésük gyakran függ attól, hogy éppen csak ketten vagytok vagy egy baráti körben társalogtok. Lehet, hogy kettesben mindig rendes veled, a barátok jelenlétében pedig mintha nem is ugyanaz a személy lenne. Leereszkedően viselkedik vagy egyéb módon próbál "feléd" kerülni. Ugye ismerős?

  6. Kényszerítenek és kisajátítanak. Gyakran kellemetlen döntés elé állítanak. "Ő vagy én". "Ha ezt csinálod én nem leszek többé a barátod" stb. Mindig elvárják, hogy bebizonyítsd nekik a lojalitásod, miközben ők nem is ismerik ezt a fogalmat.

  7. Védekezésbe kényszerítenek. Egy vita során sosem érdekli őket a te nézőpontod. Ügyesen manipulálnak, hogy olyan részleteket vigyenek a vitába ami nem releváns, de mégis védekezésre kényszerít. Sosem építő jellegű vitára számíthatsz velük. Csak és kizárólag a problémára fókuszálnak a megoldás helyett, illetve arra, hogy téged védekező helyzetbe hozzanak.

  8. Nem érdeklődőek vagy támogatóak, és nem érdekli őket milyen napod volt. A te sikered sosem érdekli őket. Nem oszthatod meg velük, milyen napod volt, de ha megosztod is, hamar falba ütközöl és az ő problémáiknál találod magad. Sosem kérdezik meg (őszintén) hogy mi van Veled.


Hogyan kezeld ezeket az embereket?

A megoldás egyben egyszerű és nehéz. Egy jó kis idézet jut eszembe:


Az emberek személyisége nehezen változik. Még nehezebben akkor, ha mi akarjuk azt megváltoztatni. Szélmalomharc ez, amit nem vagyunk kötelesek megvívni. A válasz az, hogy nem kell őket kezelnünk. Amint felismertük, hogy egy toxikus emberrel van dolgunk, nem kell a véleményére adnunk és fokozottan figyelnünk kell hogy semmilyen módon ne tudjon minket manipulálni.

Mindig van lehetőséged embereket diszkréten és fokozatosan kizárni az életedből. Nem csak akkor, ha mérgezőek. Akkor is, ha nem egyeznek az értékeitek. Akkor is, ha nem építitek egymást. Keress olyan embereket a környezetedben, akiknek azonosak az értékeik.


Nem kell mindenben egyetértenetek, de az életfilozófia alappilléreiben mindenképp hasonlóság kell mutatkozzon. Fordíts minőségi időt ezekre az emberekre. Ők azok, akik segíteni tudnak neked és ők azok, akinek segíteni tudsz. Velük fogsz előre jutni az életben, nem pedig rajtuk keresztül. Nagy különbség! A többieket engedd el. Akkor is, ha csak két ilyen ember van. Akkor is, ha csak egy. Ha egy sincs, akkor előbb utóbb lesz. De ehhez el kell engedned a savban úszó... maró embereket.

A blog egyik fő témája, a minimalizmus. Ennek alapelve, hogy egyszerűsítsd le az életed. A dolog a tárgyak selejtezésénél kezdődik de nem ott ér véget. Bármilyen drasztikusan is hangzik, bizonyos embereket is selejtezned kell az életedből, hogy elégedettebb lehess.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page