top of page

Rémisztő változások a kólától

Mi az, ami minden szülinapi zsúron, gyerek házibuliban és felnőtt összejöveteleken szinte bizonyosan az asztalon lesz?


Igen, a KÓLA!


Sajnos rengeteg felnőtt veszi a kólát a gyermekének, és alig találsz olyan gyermekbulit, ahol a szülők nem vendégelik meg a kisgyermekeket kólával is.

Ha ezt a cikket elolvasod, akkor nagy valószínűséggel ma már nem kívánod meg a kólát akkor sem, ha egyébként már szinte szenvedélyesen szereted.


Nézzük, hogy mit művel a kóla a szervezetben, miután megittad.

  • 15 perc után

Amikor megiszol egy pohár kólát, akkor a 2 dl-es pohárban 8-10 teáskanálnak megfelelő cukrot hörpintesz fel. Ez a mennyiség a napi bevitel 100%-a, ami azt jelenti, hogy aznap már nem kellene egyetlen gramm cukorral sem tömni a testedet (holott még csak 2 dl-t ittál belőle, amivel kevesen tudják oltani a szomjukat).

Ez a brutális mennyiségű édesítőszer annyira durva, hogy normál körülmények között elhánynád magad ekkora dózistól. Nagy szerencse, hogy a kólát telenyomják foszforsavval. Így ugyanis eltompítják a cukor émelyítő ízét, és magadban tudod tartani.

  • Az első fél órában

A félelmetes mennyiségű cukor hatására a vércukorszinted az egekbe szökik, így az inzulintermelés gőzerővel beindul. A májad erre élénken reagál, teszi a dolgát: a cukrot (amiből most van bőven) elkezdi zsírrá alakítani. Adsz neki munkát rendesen.

  • 45 perccel utána

A koffein teljesen felszívódott, ezért felpörögsz. A pupilláid kitágulnak, szervezeted fokozza a dopamintermelést, ami serkenti az agy örömközpontjait. (Lehet, hogy ezért mosolyog mindenki a kóla reklámokban? )

Amit viszont nem sulykolnak a reklámokban: a vérnyomásod megemelkedik; reakcióként a máj még több cukrot juttat a véráramba. Az adenozin receptorok az agyunkban gátlódnak ebben a fázisban, ami megakadályozza, hogy elálmosodjál.


Gyakorlatilag olyan folyamat játszódik le a testedben, mintha heroint fogyasztottál volna. (Még szerencse, hogy a heroint egyelőre nem reklámozhatják a tévében a Mikulással, meg mosolygó, örökifjú popsztárokkal és folyton bulizó, manöken alakú fiatalokkal)

  • 60 perccel utána

Az anyagcserédet újabb támadás éri: a foszforsav megköti a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a bélben. Ez sem hangzik túl jól...

Az már csak hab a tortán, hogy a kalcium kiválasztódását fokozza a rengeteg cukor és édesítőszer, így kiüríted magadból a csontjaid számára szükséges megkötött kalciumot, magnéziumot és cinket, valamint a nátriumot, az elektrolitokat és a vizet.

Ez a folyamat MINDEN kólafélére és a szénsavas italok legtöbbjére vonatkozik, nem csak 1-2 márkára!


Miután a benned zajló atomvillanás lecsillapodik, lezuhan a vércukorszint. Ingerlékennyé illetve lomhává válsz. Mostanra kiürítetted a kólában lévő összes vizet. Ezt a kiürített vizet azonban olyan értékes tápanyagokkal töltötted fel, amelyeket a szervezeted hidratálásra, illetve erős csontok és fogak építésére használhatott volna fel.

A következő órákban lecsökken a koffein szinted, és a szervezeted megpróbál magához térni.

Valójában nem a kóla a fő ellenség, hanem a benne található brutális mennyiségű cukor, a foszforsav és a koffein kombinációja – a mi a legtöbb szénsavas üdítőben megtalálható.

A cikkben szereplő adatokat a Medipress-től vettem át, és olvashatsz ezekről a tényekről a neten Te is.


Tipp

Ha nem tudod egyik napról a másikra elhagyni az életedből ezeket a káros anyagokat, akkor azt javaslom, hogy legalább a gyerekedet ne mérgezd vele, és magad is mértékkel fogyaszd! Tudom, hogy nehéz (talán lehetetlen) megdönteni egy dollár milliárdos multinacionális cég hatalmát, de ahogy Gandhi mondja:


„Légy magad az a változás, amit a világban látni szeretnél.”


Mutass példát a gyermekednek, ha Te nem fogsz több ipari szemetet fogyasztani, akkor a gyermeked sem fog. Kíméld magad és családod a „minőségi éhezéstől”!


Hogyan kerül kapcsolatba a kóla a szíveddel?

A kólában koffein is van, ami érösszehúzó hatású, ennek következménye a vérnyomás-emelkedés, amely önmagában is megterheli a szívet, a koffein hatásának elmúltával azonban a vérnyomás lecsökken, ez az ingadozás pedig tovább károsítja a szív- és érrendszert.


Nem hiszed?

Nézd meg mennyi cukor van egy dobozos kólában! TE megennéd ezt egyszerre, naponta többször és minden egyes nap?

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page