top of page

400 ezres nettó? Hát hol élnek ezek a gyerekek?

A tavalyi év egyik legérdekesebb pénzügyi híre a magyar fiatalokról szólt, pontosabban arról, milyen hihetetlen fizetésekről ábrándoznak a középiskolások. De vajon hogyan teljesülhetne az álmuk? Milyen munkát kellene találniuk ahhoz, hogy 400 ezres nettó kezdőfizetést kapjanak?


A 2015-ös év egyik legérdekesebb pénzügyi felmérését tették közzé december elején. A Provident megbízásából a GfK reprezentatív kutatása a magyar fiatalok pénzügyi ismereteit vizsgálta. A kutatás során a kérdezők figyelembe vették többek között azt is, hogy a diákok iskolájukban részesülnek-e valamilyen pénzügyi oktatásban, vagy sem. A több mint 1000 középiskolás diák megkérdezésével végzett kutatásból kiderül, hogy a tanulók elméleti pénzügyi ismereti szintje továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható. A megkérdezettek közel egyharmada nincsen tisztában olyan pénzügyi alapfogalmak jelentésével, mint a


  • törlesztőrészlet,

  • futamidő,

  • vagy a THM.

Bár hiányosak a diákok ilyen irányú ismeretei, a kamatszámítási feladatra a felmérésben résztvevők 57 százaléka, az inflációval kapcsolatos kérdésre 43 százalékuk válaszolt helyesen. Legismertebb pénzügyi fogalom a kamat és a részvény volt a tanulók körében, az előbbit 64 százalékuk, az utóbbit 50 százalékuk ismerte megfelelően. Összességében a megkérdezettek csupán harmada adott jó választ a pénzügyi kompetenciát mérő kérdések legalább felére. Az átlagnál nagyobb arányban teljesítettek jól a pénzügyi képzésben résztvevő tanulók (51%), illetve a szellemi munkát végző alkalmazottak gyermekei (43%).


235 ezer nettó már "elfogadható"


A fizetéseknél jöttek azonban az igazán érdekes válaszok. A 16-18 éves diákok számára már az első munkahely kiválasztásánál a legfontosabb tényező az anyagi megbecsültség, minden második középiskolásnál elvárás a magas fizetés. A diákok bérigénye is megnőtt az elmúlt évek felméréseihez képest.

Átlagosan körülbelül 235 000 forintos nettó fizetést tartanak elfogadhatónak pályájuk kezdetén, míg a minimum igényük nettó 158 000 forint.

A felmérés szerint 375 000 forintos nettó fizetés lenne az, aminek már kifejezetten örülnének az első munkahelyen. A gimnáziumban tanuló diákok elvárásai még magasabbak a szakközépiskolában tanuló társaiknál: számukra egy nettó 400 000 forint feletti fizetés lenne igazán megnyerő, ami 20 százalékkal magasabb összeg, mint a szakközépiskolások esetén. Az anyagi juttatások mellett az első munkahely esetén szintén fontos kritérium volt a tanulók számára, hogy a választott cég biztos háttérrel rendelkezzen, illetve a megkérdezettek 34 százaléka szerint nem elhanyagolható szempont a jó munkahelyi légkör és a társaság sem.


De milyen állás kellene ezekhez a fizetésekhez?


A Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal (NSZFH) statisztikái alapján Magyarországon a legjobban keresők között a légiforgalmi irányítók, a vezető beosztásban lévők, a bírók, adótanácsadók, ügyészek, és brókerek vannak, akiknek a havi fizetésük minimum 500 ezer forint, de akár az 1 milliót is meghaladhatja.



Ehhez képest a bruttó átlagfizetés Magyarországon a KSH adatai szerint jelenleg átlagosan havi 243 ezer forint. A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, gazdasági ágban a legmagasabbak (491 800 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legalacsonyabbak (145 900 forint).




Nem kell feltétlenül diplomásnak lenni ahhoz, hogy jól fizető állást kapjunk, ugyanis számos szakértő szerint a munkaerőhiány miatt a jövőben bizonyosan nőni fog a kereslet a jól képzett szakmunkások iránt. Ugyanakkor az NFSZH statisztikái alapján a legjobban fizető toplistás állások betöltéséhez szükséges a diploma.

Kiemelt Cikkek
Kövessen (még nem üzemel)
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
Legújabb Cikkeink
bottom of page